Cuplu: Ce poți face dacă ai un partener pesimist

Dacă ai un partener pesimist sunt șanse să te simți copleșită de modul lui de a gândi. Oare este bine să încerci sau să speri că îl vei schimba? Află care este comportamentul indicat.

Citește și:

Schimbări importante în viață? 4 moduri de a rămâne conectați la partenerul de cuplu

Știi ce este un persecutor? Cum identifici și corectezi acest rol în cuplu

Ai un partener pesimist? În primul rând, nu-l combate, nu-l judeca și nu încerca să-l schimbi! Dacă ar fi să ai ceva de făcut, atunci ar trebui să fie orientat către tine și astfel, întrebarea devine ce poți face tu cu tine, atunci când ai un partener pesimist?

Un lucru bun înainte de a acționa este a încerca să înțelegi, lăsând de-o parte sensul filozofic, ce este pesimismul, ce rădăcini poate avea în trecutul unui om, ce manifestări poate îmbrăca în diverse situații în prezent, în ce situații ai și tu o orientare pesimistă, pentru ca, mai apoi, să-i recunoști și să folosești punctele lui bune, dar și să știi să te ferești de bețele în roate pe care pesimismul le poate pune cu succes.

Pesimismul este o tendință, o atitudine de a vedea mai ales partea goală a paharului, laturile nefavorabile ale unei situații.

Modul de a privi lucrurile poartă mai degrabă amprenta neîncrederii, a temerii, a deznădejdii că întâmplările vieții aduc cu ele eșec, amenințare, obstacole și chin.

Iată că nu ne putem avânta cu elan într-un duel cu partenerul pentru ca acesta să vadă și binele din lume. Chiar dacă avem cele mai bune intenții, nu putem ști cât este de dureros sau de înfricoșător poate pentru el, întocmai precum este pentru un orb să vadă lumină.

Așadar, cu respect și răbdare poți căuta să te apropii de înțelegerea lui despre lume, mai întâi pescuind răspunsuri din viață voastră de zi cu zi despre un aspect care te interesează, fără a-i pune întrebări, mai apoi împărtășind cu el din propria ta viziune despre acel lucru, fără a-i pune întrebări.

Iar atunci când simți că deschiderea subiectului cu pricina nu ar provoca o stare de încordare, îți poți întreba partenerul, cu timiditate și interes îmbrăcat în drag și dragoste, dacă nu cumva ar fi curios să arunce un ochi și la partea ceva mai plină a paharului, la feliile un pic mai gustoase ale întâmplărilor, la excepțiile de la «regula» că oricum totul va fi rău. Atât!

O privire scurtă și conștientizarea că poate să fie și altfel sunt suficiente. De aici încolo, fiecare om în parte își pune în mișcare mecanismele proprii de schimbare, de ajustare, în ritmul lui propriu cu care intențiile noastre bune n-ar trebui să interfereze.

Poate fi mai greu de admis că cel de lângă noi a ajuns să gândească și să simtă într-un anumit fel ca urmare a experienței lui de viață, luată în ansamblu.

Poate fi mai ușor de crezut că n-are niciun motiv să fie astfel sau că, pur și simplu, nu vrea să facă nici cel mai mic efort de a fi mai încrezător…

Dar oare pentru noi cum a fost? Pe noi ce ne determină să avem o anumită dispoziție sufletească generală? Nu este oare constatarea noastră internă, intimă, izvorâtă din tot ce am trăit până acum?..și ce argumente avem să credem că maniera noastră de a trata un lucru sau o problemă este cea bună?

Nu sunt oare situațiile în care întocmai această manieră ne-a ajutat să supraviețuim și să fim ceea ce suntem azi? De ce n-ar fi la fel și pentru partenerul nostru? Iată ce se poate afla în spatele încăpățânării lui…

Pe de altă parte, ar fi bine ca noi înșine să rămânem vigilente cu privire la motivele pe care le avem să fim atât de mâhnite pentru că partenerul nostru este atât de sumbru sau cu privire la motivațiile noastre, inepuizabile câteodată, de a ne strădui parcă să împungem cu raze de soare ochii celui mai descurajat.

De ce ne supără că partenerul nu are aceeași abordare mai optimistă a lucrurilor, așa cum o avem noi? De ce simțim acut nevoia de a-i pune celuilalt aceiași ochelari ca ai noștri pentru a privi viața?

Ce putem face mai bine este să oglindim partenerului un alt exemplu, neuitând că pentru el poate fi cu totul nou, precum învățarea unei limbi străine care necesită perseverență și exersare cu pași mici.

Ce putem face mai bine este să încercăm să transformăm polemicile pe acest subiect într-o activitate amuzantă de a descoperi fiecare 2-3 lucruri pozitive la abordarea celuilalt.

În acest fel va crește capacitatea fiecăruia de a înțelege fix esența: nu toate lucrurile sunt exclusiv rele, sau exclusiv bune! Atât optimismul cât și pesimismul ne pot folosi în viață, rămânându-ne doar să fim curioși să descoperim cum ne pot servi acestea!

De Elena Constantin, psiholog, psihoterapeut în formare și consilier pentru dezvoltare personală

Tel.: 0726.622.356

counselor.studio@gmail.com

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Cuplu: Ce poți face dacă ai un partener pesimist
Cuplu: Ce poți face dacă ai un partener pesimist

Dacă ai un partener pesimist sunt șanse să te simți copleșită de modul lui de a gândi. Oare este bine să încerci sau să speri că îl vei schimba? Află care este comportamentul indicat.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste