6 lucruri de evitat într-un conflict în cuplu

Este firesc să nu fim mereu de acord, să apară probleme, supărări sau conflict cu partenerul de cuplu. Iată totuși care sunt lucrurile de evitat atunci când ne certăm.

Citește și:

De ce găsim mereu scuze unui iubit toxic pentru noi

Ce ascunde nevoia de control într-un cuplu

Nu include alți membri ai familiei în conflictul vostru

Orice conflict vă privește exclusiv pe voi doi și pe nimeni altcineva. Dacă includeți și alte persoane într-o ceartă, riscă să devină dintr-o problemă minoră, un adevărat scandal de familie.

Imaginează-ți că îți suni mama să te vaiți cât de nemulțumită ești de iubitul tău. Crezi că vați avea o atmosferă veselă la următoarea masă în familie?

Chiar dacă voi vă împăcați și depășiți momentul, ceilalți membri ai familiei pe care i-ai înștiințat, vor ține minte și vor readuce problema în discuție cu orice ocazie.

 

Evitați violența

Într-un conflict, oamenii au tendința de a arăta cea mai urâtă latură a lor. Iar unii, în furia de a demonstra că ei au dreptate, recurg la violență.

Indiferent cât de nervoși sunteți, evitați să ajungeți la astfel de izbucniri peste care nu veți putea trece ușor… dacă ați putea trece în vreun fel.

Lasă vesela la locul ei, evită să arunci obiecte sau să ajungi chiar mai departe. Recunoașteți împreună momentele când tensiunea devine prea mare și, pentru salvarea relației și a sentimentelor dintre voi doi, depărtați-vă și luați o pauză să vă calmați.

 

Nu readuce în discuție probleme trecute

Știm că mai ales noi, femeile, avem darul de a ne reaminti toate problemele, conflictele și supărările din trecut.

Nu ar fi rău să învățăm să iertăm în mod autentic. Altfel, nu facem decât să ne încărcăm cu gânduri negative care se vor răsfrânge asupra relației.

În plus, nimănui nu îi place să i se reamintească ce a greșit cu o lună sau un an în urmă. Știi cum arată certurile, nu? „Nu ai dus gunoiul, noaptea sforăi, iar acum o lună ai uitat de aniversarea noastră!'.

Nu uita că și partenerul tău se poate gândi care ar fi rostul să continue o relație în care sunt atâtea solicitări și în care el… nu face nimic bine.

 

Nu amenința cu despărțirea

Uneori, la furie, tindem să credem că amenințând partenerul cu o despărțire, vom câștiga disputa. El se va teme, noi părem determinate și sigure pe noi și, astfel, îi transmitem mesajul „dacă mă superi, te părăsesc'. Cam atât de importantă este relația pentru tine…

Astfel de cuvinte din partea ta pot fi privite ca o insultă și dăunează mai mult decât cearta în sine.

Nu mai spunem că îi rănești sentimentele și lași impresia că relația este nesemnificativă. Mai mult, dacă ai obiceiul să spui des astfel de lucruri, nu te mira dacă chiar acolo veți ajunge.

 

Nu pleca în mijlocul unui conflict

Evident, uneori este chiar indicat să vă retrageți ca să vă calmați. Dar depinde ce spui partenerului atunci când decizi să ieși din cameră.

Este una să spui „nu mai vreau să vorbesc despre asta acum, am nevoie să fiu singură câteva momente' sau „nu mai suport să stau în preajma ta'.

Evident, nu trânti uși și, nu lăsa conflictul nerezolvat. Chiar dacă tre distanțezi, revin-o și discută problema cu calm. De la sine, nu se va rezolva.

 

Nu dormiți separat

Unul dintre impulsurile pe care le avem într-un conflict este să spunem partenerului să doarmă pe canapea. Sau ne ducem noi să dormim acolo.

Totuși, acest comportament nu arată decât că nu ai nicio intenție să depășești conflictul. Mergeți la culcare împreună, ca de obicei.

Poate veți dormi fiecare într-o margine de pat, dar este o reamintire a ritualurilor voastre zilnice, de cuplu.

Mai mult, dacă dimineața, din virtutea obișnuinței, vă treziți unul în brațele celuilalt… cu atât mai ușor vă va fi să discutați cu calm situația și să fiți mai dispuși să o rezolvați.

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
6 lucruri de evitat într-un conflict în cuplu
6 lucruri de evitat într-un conflict în cuplu

Este firesc să nu fim mereu de acord, să apară probleme, supărări sau conflict cu partenerul de cuplu. Iată totuși care sunt lucrurile de evitat atunci când ne certăm.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste