Now Reading
Barbatul si fantasmele lui

Barbatul si fantasmele lui

Revista Psychologies

Barbatii si femeile au fantezii diferite ca factura. Dar ce presupune acest amanunt? Pur si simplu faptul ca sexul e diferit in mintea Ei si a Lui.

Activitatea erotica este insotita de un cortegiu de imagini, dintre care unele se organizeaza in fantasme. O fantasma este un scenariu facut din imagini, produs de imaginarul nostru, punand in scena personaje, printre care si pe noi insine, in scopul de a ne realiza in mod virtual dorintele. Inconstientul este sursa de inspiratie si autorul.

Exista doua categorii de fantasme: cele „soft″, care pun in scena personaje animate de sentimente tandre, chiar romantice, care au activitati sustinute de afectivitate si mai putin de pulsiunea sexuala: a face curte, a spune vorbe dulci, a-si declara iubirea. Daca exista si sexualitate, scenele sunt blande, in spiritul respectului fata de celalalt, fara a exista constrangeri. Fantasmele „hard″, pun in joc personaje animate de o puternica pulsiune, care incearca sa se realizeze fara restrictii si rezerve tot felul de activitati sexuale, inclusiv cele considerate perverse, fiind gata chiar si la fortarea partenerului. Primele ar fi mai feminine, cele din urma mai masculine.

Rolul fantasmelor

Fantasmele au un rol important in viata sexuala.

Aduc o cantitate considerabila de energie libidinala (libidoul este forta vietii), care amplifica dorinta, si deci erectia, si creste intensitatea placerii si orgasmului. Altfel spus, fantasmele sunt amplificatori ai excitatiei sexuale, o hranesc si o sustin. Sunt combustibilul activitatii sexuale.
Ne ajuta sa ne descatusam, sa ne depasim inhibitiile nevrotice sau morale. Excitatia pe care o produc, estompandu-ne pudoarea si sentimentele bune (respectul, tandretea…) ne face mai instinctivi, mai salbatici, mai apti sa transgresam.
Joaca rol de supape pentru „pulsiunile noastre partiale″, agresivitatea noastra, dorintele de exhibitionism, de voyeurism, de sadism, de masochism de viol. Indeplinindu-se in imaginar, nu prezinta niciun fel de pericol pentru sine si pentru ceilalti. Fantasmele ne ajuta sa facem economie de realitate. Ele sunt un compromis intre etica si instinct.

Nu exista rusine

Cel mai adesea ne este rusine de fantasmele noastre, in orice caz de fantasmele ″hard″, care prezinta scene indraznete, imorale, libertine, sado-maso, perverse… mai ales atunci cand noi si cei apropiati noua suntem actorii lor. Ne este greu sa admitem ca tocmai creierul nostru ar putea sa secrete astfel de scenarii din moment ce noi facem orice pentru a parea buni, animati de sentimente nobile. Cum sa acceptam ca in noi exista cineva violent, un violator, un pervers, un tortionar? De asemenea, pentru partenerul nostru ar fi greu sa admita ca traieste cu un individ care are astfel de ganduri, mai ales cele in care il implica in scenarii degradante. Si ce ar spune cei care ne iubesc si care ne admira: parintii nostri, copii, prietenii…

Nu putem sa ne simtim decat stranii, perversi, vinovati, necinstiti… ″Cum as putea sa am asemenea ganduri ″vicioase″ fata de propria sotie pe care o iubesc si care este o sotie si o mama admirabila? Este de neiertat!″.

Totusi a avea astfel de fantasme este normal, toata lumea are. Fantasmele vin fara sa vrem, fara a fi totusi perversi. Sunt legitime, scapa judecatilor morale. Astfel fiecare este liber sa aiba si nu poate fi invinovatit. Si apoi toate acestea tin de imaginatie: a fantasma ca iti inseli sotia nu inseamna ca o inseli in realitate. A fantasma ca omori pe cineva care ti-a facut o nedreptate, nu inseamna ca il omori intr-adevar.

In plus fantasmele pot fi benefice. Am vazut mai sus care este rolul lor. Am mai putea adauga urmatoarele binefaceri:
Aduc profit partenerului: fantasmele care excita partenerul il fac mai intreprinzator, mai imaginativ si mai activ fata de femeia iubita.
Reactiveaza libidoul adormit al amantilor vechi, victima a rutinei.
Compenseaza insatisfactiile barbatilor legate de amante nesatisfacatoare: lucrurile pe care barbatii nu le obtin in realitate le fac in fantasme
Realizeaza economie de aventuri extraconjugale; barbatul care viseaza la asa ceva pune in scena fantasme, in loc sa se adreseze femeii din exterior. Astfel culpul sau este salvat. ″Viata sexuala cu sotia mea este terna, din fericire imaginarul meu imi ofera tot ce nu pot avea. Pentru sotia mea a face dragoste este o corvoada, atunci fantasmez cu alte femei si sunt satisfacut.″

Barbatul de azi explicat femeii, Gerard Leleu, Editura Trei 

Cititi mai multe despre barbati si fantasmele lor, in cartea
Barbatul de azi explicat femeii
de Gérard Leleu

Editura Trei, 2009

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top