Now Reading
Ce accepta femeile fara placere

Ce accepta femeile fara placere

Revista Psychologies

ancheta, cuplu, sexualitate
Se tem de sexul anal. Felatia le dezgusta. Totusi, din teama de a fi inselate sau parasite, nu spun „nu” barbatului iubit. Sa fie aceasta o atitudine sexuala sanatoasa in cuplu?

„Femeile din Romania au o educatie si, implicit, o libertate sexuala mult mai limitata decat cele din tarile lumii civilizate, in care de mult viata sexuala este privita ca o placere, ca sursa de satisfactii si de sanatate fizica si psihica. Ca atare, unele practici sexuale sunt respinse aprioric. Cat priveste maltratarea sexuala, exista cazuri de acceptare a unor practici nedorite, dar acestea tin de patologia psihica”. Astfel deschide discutia psihanalistul Genoveva Teleki.

Anumite femei merg pa­na intr-acolo in­cat consimt tacit la o adevarata maltratare sexuala. Intrebandu-le pe femei, nu putine au fost cele care au ras­­puns: „Felatia nu e pe gustul meu, simpla idee ma dez­gusta. To­tusi, ma fortez, ca sa-i fac lui placere. Cum sa rezolv asta?” sau: „De ceva timp, sotul vrea sa fa­cem sex anal. Am spus mereu „nu”, pentru ca mi-e teama sa nu-mi faca rau, dar simt ca la un moment dat va trebui sa ce­dez”.

„Uneori, femeile accepta anumite practici sexuale neplacute pentru a-si salva relatia, dar genul acesta de femei face si alte compromisuri. Sunt femeile supuse, cele care au fost educate in acest spirit („trebuie sa-ti multumesti barbatul, nicidecum sa-ti placa si tie”)”, detaliaza Genoveva Teleki.

Mi-e groaza de singuratate

Acestor femei cu intimitatea violentata le e teama ca-si vor vedea barbatul iubit „mergand la alta”. Se va distruge imaginea sociala a cuplului? Vor fi condamnate la o singuratate care le inspaimanta? A-l refuza in­seam­na sa-si asume riscul rupturii contractului conjugal.

„Placerea se­xu­ala a barbatului este diferita de cea a femeii, dar nu in mod fundamental. Armonizarea corpurilor tine de do­rinta de a face placere celuilalt, ca premisa a primi, la schimb, pla­ce­re. Negocierea, nu neaparat verbala, e cea mai eficienta”, explica Genoveva Teleki. Inca de la primele mangaieri in­cepe un fel de joc de-a v-ati ascunselea, care ne ajuta sa ne descoperim, sa aflam ce ne place si ce nu. „Dincolo de ceea ce e reciproc acceptat ini­tial, e greu de tre­cut”, precizeaza Genoveva Teleki.

Cuplul isi cons­tru­ieste intreaga viata sexuala in jurul acestui ritual ce pare a fi un acord tacit. „Daca intre parteneri s-a format un ritual, acesta pre­supune presiunea inconstienta de a face un lu­cru; daca se poate vorbi deja de cod, atunci el e insotit de limitarea la niste canoane”, avertizea­za acelasi psihanalist. Descoperirea unor noi dorinte poate imbogati via­ta sexuala. Insa ruptura contractului evocat e, de asemenea, semn ca acel cuplu este in pericol.

„De ceva timp, lucrurile nu stateau prea bine”, povesteste Ema V., 34 de ani, casa­torita de sapte ani. „Si, drept consecin­ta, viata noastra sexuala s-a schimbat. Sub pretextul depasirii in­hi­bi­ti­i­lor si tabuurilor, sotul meu imi im­punea gesturi pe care le refuzam. A inceput prin a dori sa ne ui­tam impreuna la casete porno, desi stia ca imi displace. A luat obiceiul sa-mi spuna cuvinte murdare cand faceam dragoste, lucru pe care nu-l mai fa­cuse. Cand a vrut sa facem sex anal, am inteles ca el cauta, de fapt, sa-si recapete prin forta puterea pe care i-o contestam in cuplu. Acesta a fost declinul, si am plecat.”

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top