Ce declanseaza orgasmul?

Rapid sau incet, intens sau neprevazut, linistit sau laborios…. Orgasmul feminin este o bucurie fragila, imprevizibila, care apare atunci cand nu te astepti sau care dispare, in ciuda premiselor promitatoare.

 

De ce este mai greu pentru femei decat pentru barbati? Pentru ca ingrijorarile barbatilor se bazeaza mai mult pe dorinta decat pe placere. Nu se cramponeaza de „o sa ejaculez ?, ci de „o sa am erectie?.


Respectul de sine

Increderea in sine ne ajuta sa traim mai bine in cotidian si este esentiala pentru accesul la orgasmul feminin. In materie de sexualitate, increderea se refera la increderea in propriul corp, la imaginea pe care acesta o transmite.

Si nu are nimic de-a face cu un trup perfect. Din contra, obsesia perfectiunii poate crea un conflict interior, precum frica de a se afisa dezbracata, refuzul de a fi mangaiata in anumite puncte sau controlul expunerii in timpul actului sexual…

Forma sanilor sau grosimea coapselor nu au nimic de-a face cu certitudinea intima ca propriul corp poseda capacitatea de a oferi si de a primi placere.

A bifa acest sentiment intim de siguranta inseamna sa incetezi sa consideri orgasmul in termeni de competitie. Sa inveti sa atingi orgasmul in ritmul propriu.

Sa nu te focalizezi exclusiv pe placerea partenerului. Sa nu te astepti ca orgasmul tau sa fie exclusiv dependent de al lui.

In cele din urma, inseamna sa accepti ca orgasmul este expresia naturala a unei bucurii sexuale enorme, care nu apartine decat propriei persoane.

A avea incredere in sine inseamna a scapa de privirea culpabilizanta a secolelor trecute („Femeile cinstite nu simt placere) si de ordinele implicite ale secolului nostru („Orgasmul este obligatoriu in toate pozitiile).
Nimeni nu stie mai bine decat fiecare femeie in parte cu cine, cand si cum are chef sa faca dragoste. „Sa am orgasm mai des decat vecinul, sa am mai multe fantezii decat colegul de birou sau sa am mai multi parteneri decat prietena mea – toate aceste ganduri nu pot decat sa ne conduca spre un impas, concluzioneaza sexoterapeutul Alain Héril.


Abandonarea de sine

Pentru multe femei, placerea este ingrijoratoare. Iar din punct de vedere psihic, penetrarea nu este niciodata banala.

Ele nu inceteaza sa penduleze intre dorinta de penis si frica de intruziune. In functie de zile si de momente, aceste doua sentimente se succed.

„Daca placerea este asteptata si chiar revendicata, ne explica psihanalistul Catherine Blanc, „ea continua sa ingrijoreze inconstientul femeilor.

Caci acestea pot resimti teama de invadare, si astfel sa se indoiasca de capacitatea lor de a primi deschis sexul barbatului.

 

Orgasm clitoridian sau vaginal?

Niciunul dintre cele doua tipuri nu este mai presus de celalalt, desi lectura anumitor eseuri de psihanaliza lasa sa se creada contrariul. Daca sunt diferite, este din cauza ca fac trimitere la situatii de fantezie diferite.

Orgasmul clitoridian
se refera la o viziune a sinelui falic, activ – simbolic, clitorisul fiind echivalentul penisului. El reaminteste bisexualitatea psihica innascuta a fiintei umane, reperata de Freud atat la fetite, cat si la baietei.

De altfel, se poate produce inca din copilaria timpurie, in timp ce fetita, exceptand cazul unui abuz sexual, ignora existenta propriului vagin. El este „rapid, eliberator si se inscrie intr-un registru al instinctelor.

Orgasmul vaginal, ne spune tot parintele psihanalizei, cere existenta consimtamantului de a face sex si descoperirea acestei „pasivitati active caracteristica sexualitatii feminine.

Inca din 1922, Freud a putut sa scrie ca acest tip de orgasm parafeaza maturitatea sexuala a femeii. Gratie libertatii de cuvant in legatura cu sexualitatea, libertate obtinuta progresiv de catre femei, sexologii moderni au constatat ca aproape toate femeile reusesc sa aiba orgasm clitoridian, inclusiv si la simpla masturbare.

In schimb, doar o treime dintre ele pot simti un orgasm vaginal. Sunt coplesite? Placerea risca sa le acapareze cu totul? De ce nu reusesc sa se lase in voia acelei voci care le ghideaza spre orgasm?

Poate le este teama ca aceasta voce sa nu dezvaluie lucruri obscene? Poate nu le-ar placea sa descopere ca placerea lor nu coincide cu ceea ce cred si ar vrea ele sa fie?

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2
Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Ce declanseaza orgasmul?
Ce declanseaza orgasmul?

Imprevizibila si fragila, satisfactia femeilor este mai misterioasa decat cea a barbatilor. Mai putin „mecanica“, ea este raportata la numerosi parametri emotionali, care o pot bloca. Respect de sine, pasiune, incredere in partener… Iata cateva sugestii care te pot conduce spre abandonarea totala.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste