Now Reading
Ce declanseaza orgasmul?

Ce declanseaza orgasmul?

Revista Psychologies

Increderea in celalalt

Partener de viata sau doar de o seara, conditia necesara pentru a ajunge la orgasm este increderea. Intrucat celalalt, barbat sau femeie, are puterea extraordinara de a inhiba sau dezinhiba.

Pentru sexologul Jean Michel Fitremann, „partenerul potrivit nu ne pune in pericol. Este conectat la dorinta sa proprie, dar si a celuilalt, nu are nici planuri, nici indoieli si lasa un spatiu suficient pentru o creatie comuna.“

Cu el, nimic nu pare ridicol, deplasat, repetitiv sau degradant. A avea incredere in partener inseamna, inca o data, a iesi din normele impuse pentru a te insoti reciproc si a hrani un dialog emotional care trece prin corp.

„A te lasa invadat de idei preconcepute inlatura orice sansa de a te intalni cu sine si cu celalalt“, ne asigura psihanalistul Sophie Cadalen, „iar placerea nu este niciodata acolo unde spatiile comune o asteapta.“

Ce imi place mie? De ce am eu chef? Sunt singurele intrebari pe care trebuie sa ti le adresezi.

 

Fantezii

Sex in grup, in restaurant, pe o plaja insorita… Pentru a ajunge la punctul culminant al placerii, cu totii avem nevoie de mici filme excitante care alimenteaza dorinta.

Scenariile cele mai frecvente si, in opinia psihanalistilor cele mai eficace, au la baza situatii de dominare sau de umilire. Pentru barbati – sa fie manipulati de o femeie experta sau invers, sa domine o tanara pura. Pentru femei, sa fie luate cu forta.

Aceeasi constatare o face si Claude Crépault, profesor de sexologie la Universitatea din Quebec, Canada. Nu este vorba de masochism, ci mai degraba de scenarii care ne permit sa spunem: „Nu sunt cu nimic responsabil de placerea pe care o simt, suport dorinta celuilalt“.

In opinia expertului canadian, aceste fantezii sunt „cele mai vechi care exista“. Niste resturi transformate ale sexualitatii infantile, in care dorinta copilului se indreapta catre tatal sau mama sa, personaje de care depinde si de care trebuie sa asculte.

Fanteziile noastre cele mai intime nu confera niciodata o imagine prea buna despre noi, caci constituie latura perversa.

Totusi, contrar adevaratilor perversi (care au nevoie sa puna in practica aceste lucruri pentru a atinge orgasmul), oamenii „normali“ isi satisfac reveriile erotice de unii singuri sau cu partenerii lor.

„Realul banalizeaza dorinta. O goleste de intreaga ei magie“, scrie Claude Crépault. A trai in prezent, in concret, este, poate, o cheie pentru a supravietui mai bine in cotidian, dar nu este calea regala spre orgasm.

Acceptarea

Orgasmul este imprevizibil, chiar neasteptat. Dar placerea sexului nu inseamna numai orgasm.

„Gasim in actul sexual senzatii unice, care nu asteapta orgasmul“, ne asigura Catherine Blanc. „Din pantecul mamei, noi pastram amintirea acelor miscari ale corpului nostru fata de peretele uterin.

Atingerea gesturilor de dragoste ne trimite in acele timpuri de blandete. Actul sexual este un moment sublim de intrupare a emotiilor, cand ni se pare ca suntem doar senzatii“.

„Orgasmul“, continua Catherine Blanc, „acele cateva secunde de placere intensa, este un cumul. Devenim emotie, si de acolo bucuria noastra imensa.“

Orgasmul este un dans interior care, pentru multe femei, nu vine decat odata cu timpul – abandonul total, intimitatea propriilor senzatii, dorinte, pofte.

Trebuie sa descoperi o noua dimensiune a sinelui, sa iti lasi corpul sa preia comanda, sa iti exprimi liber latura animalica, sa cultivi gradina acestor sensuri si fantezii…

A accede la bucuria suprema cere o depasire a cunoasterii superficiale si confortabile pe care o ai despre sexualitatea proprie, pentru a-ti asuma riscul descoperirii.

„In adolescenta primim un intreg capital sexual, dar pentru a ne bucura de el intr-o maniera elaborata, care sa ne imbogateasca, adica o maniera irepetabila, va trebui sa il rafinam, sa il dezvoltam“, explica psihanalistul Gérard Bonnet.

„Este munca unei vieti intregi. Un efort care cere curiozitate si creativitate, care se face in doi.“

Pentru a te surprinde, trebuie sa te cunosti. „Dimensiunea ludica a sexualitatii este esentiala“, afirma Mireille Bonierbale, medic si sexolog.

„Iar jocul inseamna a accepta plusurile si minusurile intalnirii sexuale. Cateodata minunata, alteori, mai putin. In sexualitate, fixarea unui scop anume inseamna a pleca pe o cale gresita.“

Editare de: Andreea Radulescu

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top