Now Reading
Masturbarea este buna pentru cuplu?

Masturbarea este buna pentru cuplu?

Revista Psychologies


Simona casatorita de zece ani cu Alexandru, ne povesteste cum, intr-o dimineata, a intrat in baie peste sotul ei fara sa bata la usa, enervata ca intarzia la serviciu.

Nu mica i-a fost mirarea sa constate ca Alexandru nu se spala pe dinti… „Mi-a fost destul de greu sa fiu deschisa legat de acest subiect si sa accept ca uneori se masturbeaza, in loc sa facem noi dragoste. Culmea este ca el nu a fost jenat si mi-a explicat ca nu are legatura cu viata noastra sexuala, ca este in continuare foarte atras de mine. Seara urmatoare mi-a si demonstrat.“

Intamplarea Simonei face trimitere la urmatoarea intrebare: masturbarea, perceputa adesea ca o cauza de conflict in cuplu, este de fapt o sursa de excitatie sau de inhibare?

Unii sexologi spun ca nu exista niciun motiv de a culpabiliza aceasta practica. Sexualitatea este mult mai variata decat simplul raport sexual in cuplu si cuprinde masturbarea, visele erotice, senzualitatea, etc.

A te masturba nu inseamna a-l insela pe celalalt. Pentru altii, este un semn de intrainare. Atunci cand masturbarea devine exclusiva, luand cu totul locul relatiilor sexuale in doi, este cazul sa ne adresam niste semne de intrebare.

Una este sa iti oferi un moment de destindere in baie din cand in cand, si alta este sa simti o nevoie compulsiva de a face acest lucru de mai multe ori pe zi, sau sa iti petreci fiecare seara in fata filmelor porno in timp ce partenerul doarme.

Daca exista dependenta, se contureaza semnul unei mari anxietati, care nu are nimic de-a face cu simpla cautare a placerii. Totul depinde si de sensul pe care il dam acestei practici.

Este un plus sau mai degraba o maniera de a umple un gol? Atunci cand este resimtita sistematic ca o compensatie, da, poate exista o disfunctionalitate.

O practica nevinovata

A ne simti lezati de momentele de „intimitate“ ale partenerului pune intrebari si asupra sensului pe care il dam cuplului din care facem parte. Asta nu inseamna sfarsitul viselor erotice si al fanteziilor!

Este iluzoriu sa credem intr-o viata sexuala lineara timp de 20 de ani. In perioade mai putin faste, masturbarea poate sa treaca drept o variabila de ajustare. Si, pana la urma, masturbarea este cunoscuta tuturor: de la bebelusi, adolescenti si pana la adulti.

Ideea cum ca ar trebui sa inceteze in momentul construirii cuplului este legata de rigorile sociale si religioase, care vor ca singura finalitate a raportului sexual sa fie fecundatia.

Neintelegerea aceasta nu dateaza de ieri. Onan, fiul lui Iuda, care a si dat numele onanismului, a fost pedepsit de Dumnezeul lui pentru faptul ca ar fi lasat samanta sa sa se piarda pe pamant… Inceputul unui lung drum de cruce pentru autoerotism, „pacat“ acuzat de atatea ori ca ii face pe cei care il practica surzi, bolnavi sau idioti.

Procesul este cu atat mai injust cu cat, in afara placerii aproape sigure pe care o provoaca, masturbarea permite reconectarea la propriul corp si miros.

In ziua de azi, nu doar barbatii recunosc apetenta pentru placerile solitare. Este suficient sa parcurgem pe net forumurile sau anumite bloguri ale fetelor care evoca acest subiect pentru a constata ca vocea feminina s-a eliberat considerabil.

Ajutate probabil de anonimatul retelei de internet, aceste femei de toate varstele, majoritatea fiind chiar intr-un cuplu, discuta deschis despre binefacerile momentelor „doar pentru ele“.

„Este o placere diferita, care da curs liber gandurilor mele si abandonarii totale“, spune Corina; „un paliativ“, pentru Gabi, care are un libidou mai activ decat sotul ei. Alina, casatorita de cinci de ani, practica masturbarea chiar daca sotul ei doarme langa ea, ba mai mult, asta o excita.

A-si surprinde partenerele masturbandu-se langa ei este o fantezie pe care o impartasesc foarte multi barbati. Unele cupluri folosesc masturbarea femeiii drept preludiu sau teasing pentru o partida torida de sex.

Obiceiuri secrete sau nu

Daca anumite persoane isi condimenteaza viata sexuala astfel, altele refuza din start masturbarea. Multe femei care nu se masturbeaza deloc, au o viata sexuala infloritoare. Este utopic, deci, sa credem ca a se cunoaste pe sine permite indepartarea tuturor inhibitiilor si incetarea tuturor blocajelor?

Evident, nu este atat de simplu. Numeroase femei ajung singure la orgasm, dar nu reusesc acelasi lucru si cu partenerul lor. Este vorba, poate, de presiunea pe care o exercita partenerul (ma iubesti, esti atrasa de mine, sunt un amant bun, deci trebuie sa ai orgasm!). Cand suntem singuri, presiunea dispare, si orgasmul este mai facil.

In schimb, masturbarea poate sa apara ca fiind un instrument terapeutic interesant in cazul tulburarilor sexuale. Anumite femei isi permit sa aiba fantezii in timp ce se mangaie singure, lucru pe care si-l interzic atunci cand sunt cu partenerii lor, de frica sa nu ii insele mental.

A identifica imaginile care ne conduc spre satisfacerea proprie poate fi un prim pas spre placerea maxima, fara sa existe obligatia de a vorbi despre acest lucru. Masturbarea ca practica solitara poate, in mod legitim, sa faca parte din micile secrete personale si sa nu fie verbalizata partenerului.

„Stiu ca se masturbeaza, dar nu simt nevoia sa cunosc detalii“, recunoaste Sabina, 42 de ani. Imperativul actual in legatura cu impartasirea intimitatii noastre poate duce la o uitare de sine care, la urma urmelor, nu este buna pentru sexualitatea proprie.

Uneori, micile (dar micile) portii de egoism sunt benefice. In sensul unui egoism care ar consta, de exemplu, in a-si oferi placere in singuratate, pentru ca, ulterior, mangaierile sa fie impartasite senzual sau pasional in doi.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top