Now Reading
Sexul oral, intre placere si dezgust

Sexul oral, intre placere si dezgust

Revista Psychologies

„Nu sarut pe gura!“ Pentru unele persoane, aceasta propozitie ramane simbolul prostitutiei sau este un fel de „disfunctie sexuala“.

Pentru altele, sexul oral este chintesenta decaderii si dezgustului. V., 33 de ani, casatorita de 4 ani cu M., ne povesteste:

„Sunt tanara si, teoretic, nu ar trebui sa am idei preconcepute, stiu. Nu pot sa spun ca am avut parte de o educatie rigida sau am prietene maicute, dar cand trebuie sa ii fac sex oral sotului meu, simt ca dispare toata placerea sexului.

Eu stiu ca lui ii place, dar mie imi provoaca maximum de dezgust. Ma simt ca o femeie usoara intr-un film porno.

In Clanul Soprano a fost o replica: «Cu gura aia imi saruta copiii». M. nu o sa mai primeasca sex oral dupa ce o sa facem un copil. Nici sa nu se gandeasca!“.

O practica plina de sensuri

Se presupune ca felatia deja a intrat in obisnuinta. Toata lumea spune ca ii place sa practice, dar la o privire mai amanuntita nu este mereu asa.

Majoritatea celor care au o atitudine relaxata legat de acest subiect, de fapt il detesta (atat barbatii, cat si femeile).

„Chiar si doua prietene care vorbesc in particular vor avea dificultati in a recunoaste ca simt dezgust fata de felatie“, ne asigura L.

Multe pretind ca il practica numai pentru a lasa impresia de fete fara complexe sau bune in pat.“ Senzatia provocata de felatie este, in general, aceeasi: starea de dezgust.

Damien Mascret, medic sexolog, are o explicatie: „Spre deosebire de sexul prin penetrare, sexul oral face apel la simturi ca gustul, mirosul, pipaitul.

Putem fi excitati atunci cand il vedem pe partener, dar in acelasi timp sa fim dezgustati de mirosurile sale.

Numeroase studii ale cercetatorilor neurologi amintesc faptul ca femeile sunt atrase de barbatii care miros diferit de tatii lor
.

Este o modalitate inconstienta de a se asigura de un material genetic bun pentru descendentii lor“.

Chiar daca fiecare caz in parte este diferit, si igiena este esentiala in sexualitatea buco-genitala, istoria personala rade de noi si de reprezentarile noastre atunci cand aducem vorba de propria sexualitate.

S. crede ca a face sex oral este o intoarcere la latura animalica, pe cand I. il vede ca pe ceva umilitor.

Pentru unii, sexul oral poate fi sinonim cu o sexualitate de inlocuire sau de injosire. Altii, din contra, au sentimentul ca, practicandu-l, depasesc vechi interdictii.

Dar sa ne intoarcem la L.: „Am incetat sa ii mai fac fostului meu sot sex oral exact in ziua in care, inconstient, am incetat sa il mai iubesc. Acest lucru m-a dezgustat subit. Aveam impresia ca eram o tipa ieftina cand ii faceam o felatie, nu mai simteam nicio urma de sentiment pentru el. Inainte, adoram sa fac acest lucru.“

Povestea ei ne evidentiaza un prim indiciu despre sexul oral: atunci cand ne imaginam, putin pe fuga, ca dezgustul releva motive legate de educatia parentala sau de mediul social („asta nu se face…“), uitam de franele interioare.

Gura, organ erotic prin excelenta, ar fi astfel barometrul inimii si al dorintei amestecate, al intimitatii absolute si al tuturor misterelor sale.

 

 

O chestiune de dragoste… si de angajament

L. a tot incercat sa se inteleaga. A citit carti, a ascultat oameni de toate varstele si din toate mediile sociale. „Am facut si psihoterapie pentru a intelege de ce felatiile si sarutarile ma dezgustau. Chiar si dupa ce am divortat.

Poate suna amuzant, dar, de obicei, «dependentii» de sex sunt cei care se reunesc pentru psihoterapie. Aveam impresia ca merg la Alcoolicii Anonimi pentru a declara ca alcoolul ma scarbea, in speranta sa pot bea din nou!“

L. a descoperit ca desi majoritatea povestilor auzite era diferita de a ei, la final toate aveau acelasi punct comun: dezgustul. L. isi aminteste in mod special de F., care detesta sa faca sex oral, o revolta doar simpla idee, iar pozitia ei sexuala preferata era atunci cand partenerul se afla in spatele ei.

Intr-o zi, F. s-a indragostit foarte tare de un domn alaturi de care a avut un declic. Datorita pasiunii, brusc, nu a mai avut inhibitii si era de acord sa faca orice in pat. Sexualitatea i-a fost bulversata.

„Sexul oral este ca un stop-cadru pe organul genital, care apare in prim plan. Nu trebuie sa ne inspaimantam de diferenta sesizata“, comenteaza Sylvain Mimoun, ginecolog si androlog.

„In cazul lui F., o emotie puternica a ajutat-o sa isi depaseasca temerile. Si-a depasit dezgustul prin placere.

In alte cazuri, avem de-a face cu barbati si femei carora le este atat de teama de a nu fi abandonati de catre partenerii lor, incat se transforma in amanti redutabili, prinzand gustul unor practici care altfel ii scarbeau“.

Insa dezgustul pentru sexul oral nu este doar apanajul femeilor. Multi barbati spun ca l-au practicat cu foarte putine femei, doar in relatiile serioase.

Altii afirma ca nu au incercat deloc cunilingus, ca au refuzat ferm ideea inca de la inceputul vietii lor sexuale.

Oricare ar fi motivele invocate de barbati, ele sunt diferite de cele ale femeilor. Sylvain Mimoun completeaza: „Unora dintre barbati le este foarte greu sa se detaseze de sanul mamei, care a reprezentat primul lor contact senzual.

Gura lor ramane legata de hrana «originala», de laptele matern. Prima lor sursa de placere este, deci, asociata cu aceasta bucurie bucala. Sarutul cu limba, alaturi de sexul oral, este o forma de contact care poate sa ii dezguste “.

Damien Mascret ofera o alta perspectiva acestei interpretari: „Sa nu supraevaluam aspectele analitice ale sexualitatii. Pentru multi barbati, a face sex fara penetrare este pur si simplu o maniera de a nu isi lua niciun angajament.

Daca in unele tari cunilingus-ul si felatia sunt considerate tehnici de preludiu, in America, ele reprezinta o sexualitate care inlocuieste penetrarea“.

Sa ne amintim de Bill Clinton, care impartea jocuri de natura bucala cu Monica Lewinsky: „Nu am intretinut raporturi sexuale cu aceasta femeie“.

 

Sa nu-i si sa nu-ti impui nimic

L. isi aminteste: „Am reusit sa ma vindec de dezgustul meu atunci cand am constatat pana la ce punct erau incantati toti cei care practicau o sexualitate variata.

A trebuit sa imi amintesc ca dragostea este un echilibru intre a da si a primi, si sa o reexperimentez. Nu trebuie niciodata sa ii impui partenerului ceva, dar nici tie insuti.

Placerea aduce cu sine alte placeri. Iar acest lucru cere timp si tandrete“.

Caci, in materie de sex oral, mai mult decat in orice alt caz, fiecare situatie difera in functie de partener si releva misterele infinite ale alchimiei amoroase.

Astazi, L. nu se da in laturi de la a-i oferi placere orala celui de-al doilea sot: „Am suferit atat de mult in trecut, cand am spus «Nu pe gura!», incat din clipa in care ma apropii de gura sau de sexul sau ii repet mereu: «Priveste cum te sarut!».“

Editare de Andreea Radulescu

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top