Cupluri cu diferenta mare de varsta
Le-am intalnit in nenumarate imprejurari, le-am judecat, le-am blamat si rareori le-am inteles. Psihologul Ana Papahagi detaliaza in functie de ce criterii se formeaza cuplurile cu diferenta de varsta semnificativa, care sunt satisfactiile, dar si riscurile unei asemenea relationari.
Criteriile alegerii
In cultura in care traim, disparitatea generationala in cupluri este de multe ori privita cas. Ba chiar in tarile vorbitoare de limba engleza exista si un termen consacrat prin care se denumeste femeia care intra in relatie cu un barbat mult mai tanar decat ea – cougar –, fixand reflectorul conceptual pe relatia vanator-prada.
Alegerea poate fi constanta, reprezentand o preferinta ce tine de istoria de viata si personalitatea partenerilor; sau este temporara, cladindu-se pe esecuri relationale anterioare, deci specifica unui anumit moment existential.
In acest caz, e posibil ca femeia sa fie atrasa de trasaturi specifice unui barbat tanar: frumusetea (supletea pielii, tonusul muscular etc.), lipsa de experienta/naivitatea, entuziasmul, apetitul sexual crescut, dorinta de a invata, adaptabilitatea, lipsa tabieturilor, confuzia in legatura cu sine (un eu cu granite inca difuze), chiar si atribute aparent mai putin dezirabile, cum ar fi teribilismul (dorinta de a epata prin reactii exagerate) sau radicalismul in opinii.
Pe de alta parte, adultul tanar poate admira experienta femeii mai in varsta, autonomia, increderea in sine, cunostintele, reteaua sociala, statutul profesional ale acesteia fiind obiective pe care si el le-a setat pentru viitor.
In acelasi timp, un motivator puternic poate fi si senzatia de protectie, ca ecou al satisfacerii nevoii de siguranta.
Cand vorbim de optiuni provizorii, un exemplu semnificativ este femeia care a parasit relatia cu un barbat mai in varsta, foarte critic, raportat la standarde cat mai aproape de perfectiune.
Prin contrast, tanarul, fascinat de atuurile care vin odata cu trecerea anilor, utilizeaza frecvent complimentarea, contribuind astfel la repararea imaginii de sine a femeii. Barbatul tanar, care alege o singura data relatia cu o femeie mult mai in varsta decat el, considera aceasta experienta ca avand rol initiatic.
Satisfactia in cuplu
Pentru femeia matura, un partener de cuplu mult mai tanar poate fi indicatorul ca puterea ei de seductie este inca activa. Este o confirmare importanta, pentru ca vine intr-un moment in care presiunea culturala ca femeia sa emane tinerete si atractie sexuala intra in conflict cu lacomia naturii, care incepe sa fure din ratia de frumusete.
In plus, din contrastul de experienta, apare senzatia de putere, ea ghidand relatia in directia pe care si-o doreste. Instinctul matern poate sa intre, si el, in ecuatie, femeia ajutandu-l, daca este destul de indemanatica pedagogic, sa-si gaseasca propriul drum in viata.
Si, sexual, ce lipseste in partea de versatilitate, se compenseaza pe latura de entuziasm, asumare de riscuri, dorinta de a darui placere.
Barbatul tanar, printr-o astfel de alegere, face trecerea lina de la protectia materna la autonomie. El poate dobandi, sub atenta obladuire a partenerei sale, abilitati de comunicare asertiva in cuplu si de empatie fata de nevoile unei femei. Mai mult: sa simta cum stralucirea sociala si profesionala a partenerei se reflecta si asupra sa.
Desigur, nu e necesar ca aceasta relatie sa fie tranzitorie, cei doi pot alege sa construiasca o legatura solida, durabila, care sa reziste in timp, in ciuda diferentelor ce tin de varsta.
Similar, genul acesta de cuplu nu apare doar cand barbatul iese din adolescenta, ci si dupa aceasta perioada, si intr-o infinitate de alte situatii.
Junele…
Acest tip de cuplu inoata impotriva curentului social, iar femeia poate aparea drept „corupatoare“ de tineri, iar barbatul – o victima. Rezistenta mare la comentarii agresive si o replica potrivita, care nu genereaza conflict, iata atribute necesare doritorilor de astfel de relatii.
Diferenta de varsta se asociaza cu diferenta de preferinte, de unde anumite neintelegeri si certuri: femeia apreciaza caminul si ordinea, barbatul mai tanar are mentalitatea de camin studentesc (peste hainele curate se poate aseza un strat de ciorapi murdari si deasupra – cateva carti, baia a fost deja umpluta cu apa, deci nu are rost sa fie curatata);
femeia este obosita seara, cand vine de la serviciu; pentru barbat, abia atunci incepe distractia; femeia vrea sa discute relaxat cu prietenele intr-un bar sau o cafenea; barbatul vrea sa mearga din club in club toata noaptea si tot asa. Imi amintesc de Prime, filmul cu Uma Thurman si Meryl Streep, care evoca perfect aceste discrepante.
Este important ca atunci cand apar dezacordurile atentia sa se indrepte spre resursele de adaptabilitate, toleranta si spre solutii mutual satisfacatoare, marcate de ingeniozitate si dorinta de a avea un mediu relational sanatos.
In ceea ce priveste identitatea, dezvoltarea si imaginea de sine, acestea pot sa infloreasca ori sa fie afectate, in functie de intentiile, priceperea si motivatia fiecaruia.
Cuplul de acest gen are mai multe obstacole de depasit: de la dorinta tanarului de a fi tata, care e posibil sa nu poata fi implinita, la nesiguranta ambelor parti (competitia imaginara cu alte femei mai tinere sa duca la un comportament suspicios, de sufocare a relatiei, din partea femeii;
sau tanarul sa experimenteze un complex de inferioritate in raport cu barbatii mai in varsta, de unde raceala afectiva, reprosurile, invidia). Este un cuplu, care, daca are succes, spune multe despre puterea partenerilor care il formeaza.
Criteriile alegerii
De obicei, femeile se orienteaza spre barbatii cu cativa ani mai in varsta decat ele, explicatia din literatura de specialitate fiind legata de stabilitatea economica, iar barbatii prefera femeile mai tinere pentru ca tineretea echivaleaza cu sanatatea si fertilitatea.
Cand apare insa o prapastie generationala intre o femeie si un barbat matur, reactia sociala este, previzibil, una de respingere.
Motivatiile graviteaza in jurul celor amintite anterior: femeia cauta siguranta materiala, experienta, protectie, barbatul vrea placere sexuala, frumusete, confirmarea unui anumit statut social.
In scenariul pe care il proiecteaza mass-media, unul dintre indicatorii succesului financiar este afisarea langa femei tinere, frumoase, imbracate provocator.
Femeia care imbatraneste are mai putine sanse de a intra intr-o relatie, pe langa scaderea numarului de parteneri eligibili, cresterea standardelor, aparitia tabieturilor, obisnuinta cu singuratatea, neincrederea in propriile calitati etc., fiind si aceasta predilectie a barbatilor pentru tinerete.
Satisfactia
Pentru femeile care au drept tinta barbatul instarit, satisfactia decurge firesc din beneficiile materiale aferente. Femeia care cauta protectie, poate avea, asa cum e interpretat uzual de pasionatul de psihanaliza, un complex Oedip nerezolvat sau daddy issues.
Cu alte cuvinte, femeia tanara cauta sa il farmece pe barbatul (tatal) pe care nu a reusit sa il seduca in copilarie. Exista si persoane care sunt atrase sexual exclusiv de barbati in varsta sau chiar batrani.
Pentru barbatul care cauta femeia/ sotia trofeu doar pentru a-si etala statutul social, satisfactia rezulta din recunoasterea acestuia. In acelasi timp, un barbat poate fi sedus de inocenta/lipsa de experienta sau de aprecierea care vine din partea femeii tinere.
Disparitatea de varsta poate sa fie si de forta in cuplu, intarind artificial increderea in sine. O alta sursa de placere este cea sexuala, barbatul valorizand primordial forma, aparenta. Ca in orice cuplu, iubirea, acceptarea, atitudinea suportiva creeaza premisele pentru intelegere si bunastare relationala.
Cuplul si infirmiera
Reactia sociala discordanta poate trezi emotii negative precum rusinea, vinovatia, furia sau chiar depresia. Nu e usor sa fii altfel decat norma.
Un alt risc este atunci cand femeia implicata intr-o relatie de lunga durata cu un barbat in varsta ajunge sa fie ingrijitorul acestuia.
Acest salt nefiresc, la o etapa care nu ii este caracteristica, necesita multa rabdare si calm, mai ales ca partenerul nu se simte confortabil in pozitia in care isi pierde, gradual, puterea.
In acest tip de cuplu poate aparea legatura de tip salvator-victima, in care barbatul se supraresponsabilizeaza, preia din sarcinile partenerei, iar femeia, fiind hiperprotejata, incepe sa isi piarda increderea in propria capacitate de a gestiona dificultatile vietii.
In ambele tipuri de situatii, o dificultate majora poate decurge din prezenta copiilor din relatii anterioare, copii care ar putea sa fie din aceeasi generatie ca si partenerul/partenera de cuplu.
Statistici
Statisticile arata ca aceste cupluri cu diferenta mare de varsta intre parteneri sunt mai putin durabile in timp, ceea ce e usor de anticipat, avand in vedere faptul ca, dincolo de provocarile care apar intr-un cuplu obisnuit (timp redus petrecut impreuna, oboseala, stres, rutina, scaderea interesului sexual), se adauga riscurile descrise mai sus.
Asta nu inseamna ca nu exista cupluri fericite, care rezista tuturor acestor variabile. Formula castigatoare pentru orice cuplu este ca partenerii sa se cunoasca pe ei insisi, sa-si monitorizeze dorintele si nevoile, sa se ocupe de satisfacerea lor, sa depuna efort pentru relatie si sa ii propuna celuilalt o versiune a lor cat se poate de buna.
Ana Papahagi este psiholog cu specializare in psihologie sociala si clinica, servicii de life coaching.
anapapahagi.wordpress.com