Now Reading
Să fii vulnerabil în cuplu nu e un lucru rău, ci chiar indicat!

Să fii vulnerabil în cuplu nu e un lucru rău, ci chiar indicat!

Deseori credem că să fii vulnerabil înseamnă să te expui, să te dezvălui prea mult, să riști să fii rănit. Dar toate acestea sunt premisele unei relații. Iar pentru ca ea să fie autentică, trebuie ca tu, în primul rând, să fii.

Citește și:

5 moduri simple de a face sexul mai romantic

Pași pentru o comunicare eficientă cu partenerul de cuplu

Unora chiar nu ne place expunerea cu care vine la pachet o relație de cuplu. Altfel, nu am ajunge să evităm relațiile profunde și semnificative, să refuzăm intimitatea și apropierea de partener.

Există momente și situații în care astfel de comportamente ale noastre sunt evidente. Atunci când avem impresia că nu găsim partenerul potrivit, când alegem cupluri cu persoane care nu formează atașament, când căutăm mereu ceva „mai bun/mai potrivit nouă”.

Alteori însă, avem impresia că este vina celuilalt dacă lucrurile nu merg sau pur și simplu ne punem o mască și ne comportăm așa cum avem noi impresia că este „mai bine”. Nu ne gândim oare pentru cine o fi mai bine?

Masca este acel comportament prin care ascunzi sentimentele tale reale, prin care refuzi să împărtășești anumite lucruri partenerului, din teama de a nu fi respinsă, judecată, devalorizată.

Deseori facem aceste lucruri pentru că noi interpretăm vulnerabilitatea astfel. La rândul nostru, căutăm și alegem drept partener pe cineva care pare un munte de stabilitate și echilibru. Respectiv, pe cineva care își ascunde trăirile și sentimentele, pe cineva evaziv așa cum suntem la rândul nostru.

Este adevărat, vulnerabilitățile nu se expun cu ușurință, dar sunt parte din noi și ne reprezintă în egală măsură cu calitățile pe care le avem. Într-o relație de cuplu, pentru a ajunge la intimitatea emoțională pe care ne-o dorim, vulnerabilitatea nu poate fi evitată.

Pentru că atunci când iubești, celălalt deține puterea de a te răni și, implicit, ești vulnerabilă. Ascunzând anumite laturi ale tale nu faci decât să impui distanță, să nu permiți apropierea autentică și reală, iar în final tot tu ai de pierdut.

Dacă ai anumite trăiri, sentimente sau temeri care îți creează disconfort, încearcă în primul rând să le accepți tu. Iar dacă ți se pare dificil, adresează-te unui specialist care te poate îndruma. Nu evita cunoașterea de sine, altfel nu vei descoperi niciodată ce ai nevoie cu adevărat.

Pentru a fi vulnerabil în cuplu este nevoie de curaj. Curajul de a fi tu însăți, de a recunoaște că odată cu atașamentul vin și expunerea și fragilitatea.

Totodată, oare nu ne dorim un partener deschis și sincer cu noi? Cum altfel putem să îl stimulăm decât fiind noi însene un exemplu?

Riscurile de a pierde o relație nu sunt mai mari atunci când devenim vulnerabili, când ne acceptăm aceste laturi ale noastre, dimpotrivă.

Mai mult, dacă o relație s-ar încheia pentru că nu ești o ființă perfectă, mereu în control și niciodată în dezechilibru… oare chiar pierzi o relație sănătoasă?

Avem nevoie să fim iubiți pentru tot ceea ce suntem, cu imperfecțiunile noastre. Iar asta înseamnă să acceptăm să fim vulnerabili atât noi cât și partenerul de cuplu.

Foto: shutterstuck.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top