De ce ajung femeile sa fie plictisite in pat
Sexul este esential in cuplu, stinge conflictele nesemnificative si vorbeste despre noi. Insa, mai ales in relatiile de lunga durata, plictisul de asternut se insinueaza treptat si poate eroda cuplul. Cauze si solutii pentru doamnele dezinteresate de noptile de iubire pasionala.
Plictisul sexual este o situatie cu care orice femeie se confrunta cel putin o data in viata. Exista cazuri, mai putin fericite, in care este considerat o normalitate si devine un mod de trai. Cu atat mai mult, daca discutam de un mediu traditionalist, de o educatie religioasa stricta si de multe ori prost inteleasa.
Atunci placerea si satisfactia vietii sexuale vor deveni un pacat, iar plictisul, o virtute. De la origini, placerea femeii a fost culpabilizata si din aceasta cauza exista si acum urme. Insa tot mai multe femei incep sa observe si sa inteleaga frustrarea unei vieti fara satisfactie si implinire sexuala.
Influenta partenerului
Cand vorbim despre femei plictisite in pat, imediat ne intrebam: a cui este vina? Insa, in realitate, nu putem vorbi de vina, ci de responsabilitate. Atunci cand ne confruntam cu aceasta situatie, in general, este responsabilitatea ambilor parteneri.
Responsabilitate, atentie, dar nu culpabilitate! In ceea ce-i priveste pe barbati, sexul si obtinerea orgasmului sunt mai mult decat firesti, cumva automatisme, incat unuia ii vine greu sa creada ca lucrurile se petrec diferit pentru partenera pe care, prin urmare, nici nu au inteles-o si nici nu a ajutat-o.
In timp, femeia, satisfacuta partial sau deloc, isi va pierde interesul sau dorinta, cu toate ca orgasmul si placerea sexuala sunt o necesitate fiziologica si psihica.
Raporturile sexuale sunt, de multe ori, la nivel inconstient, campul unei batalii pentru putere. A-i recunoaste femeii dreptul la placere, la orgasm, la activitate sexuala, inseamna a recunoaste egalitatea intre sexe.
Cati domni sunt pregatiti sa accepte cu adevarat acest lucru? Cati barbati isi privesc partenera ca pe un bun sexual, care trebuie sa isi faca „datoria“? Odata demarat acest raport de obligativitate, transmis nu doar prin vorbe, ci si prin atitudine, incepe declinul vietii sexuale.
Scanteia isi pierde din stralucire, misterul, pasiunea, daruirea si dragostea sunt transformate in obligatie, datorie si, mai apoi, in corvoada. Cand partenerii nu au inteligenta emotionala prea bine educata, problemele se acutizeaza. Incep reprosurile, certurile si acuzatiile pe acest subiect.
Confuzia rolurilor
Pentru ca vorbeam de responsabilitatea comuna, exista, foarte des intalnita, varianta in care partenera si-a dedicat intreaga viata sotului si copiilor. Ea devine mama si sotie, insa uita sa fie iubita.
Aceste trei roluri incep sa se confunde, iar barbatul devine bulversat, nemaistiind cum sa se comporte. In acest caz, ajungem sa ne negam sexualitatea si uitam sa ii transmitem partenerului stimuli sexuali, iar de aici si pana la dezobisnuinta de a face sex nu mai este decat un pas. Pentru ca, da, femeile au nevoie de o activitate intretinuta si satisfacatoare pentru viata lor sexuala.
Alegeri inconstiente
Datorita complexului lui Oedip, la maturitate, avem tendinta inconstienta de a alege un partener care se apropie cat mai mult de imaginea tatalui. Daca inca nu ne-am inteles si rezolvat traumele copilariei, vom alege si dezvolta in partener, fie un tata pe care nu l-am avut, fie un tata care nu ne-a iubit conform nevoilor noastre.
Astfel, vom reproduce in relatia cu partenerul nostru relatia disfunctionala pe care am avut-o cu tatal, iar cand sotul sau iubitul se va comporta tot mai mult asemenea unui tata, excesiv de protector, grijuliu, cu alinturi specifice copilariei, atunci, la nivel inconstient, se va produce declicul care anuleaza erotismul, atractia sexuala si pasiunea.
Potentiale greseli
Pentru o relatie sexuala implinita, este bine sa incurajam in partener masculinitatea, erotismul si virilitatea. Daca, treptat, „ciopartim“ personalitatea barbatului si facem tot posibilul sa il dominam, sa il controlam, el va pierde din atitudinea masculina, din stima de sine, iar toate acestea se vor rasfrange automat asupra relatiei, atat inauntrul, cat si in afara dormitorului.
Radiografie de cuplu
In mod cert, plictisul femeii in pat este un simptom legat de sanatatea emotionala a cuplului. Traim intr-o perioada in care femeile sunt si devin tot mai independente, in care ele isi pot oferi singure multe dintre placerile vietii.
Daca o astfel de femeie nu are parte de satisfactie sexuala in cuplu, dupa o perioada, in general, va rupe relatia. Cand partenerii se iubesc profund si sanatos emotional, ei pot, impreuna, sa depaseasca momentul, prin discutii in care fiecare sa fii sincer si sa spuna ce nu functioneaza si cum ar putea functiona.
Intrebari esentiale
Adevaratele motivatii ale acestui plictis in pat pot fi dezvaluite daca suntem sincere cu noi.
- Imi mai iubesc partenerul sau este vorba doar de obisnuinta si atasament? Fac diferenta intre dragoste si atasament?
- Mai simt atractie fata de acest barbat?
- Este relatia noastra una sanatoasa emotional?
- Ma mai simt si ma comport ca o femeie? Imi tratez partenerul ca pe un barbat? Sau ca pe un tata, sau poate ca pe un copil?
- Eu ma cunosc atat de bine pe mine, incat sa stiu ce imi place si ce nu in dormitor? Am aceste asteptari de la partener?
Ce este de facut?
Atunci cand ambii parteneri isi doresc sa depaseasca aceasta criza care dauneaza cuplului, este nevoie de o reorganizare si de o renegociere a termenilor relatiei.
O „recalibrare“ a ceea ce inca functioneaza sau nu functioneaza, o reamintire a dorintelor si nevoilor fiecaruia. Prin urmare, este necesar sa facem anumite schimbari, sa iesim din zona de confort si monotonie a fiecarei zile.
Daca sesizam probleme in privinta imaginii de sine, a felului in care ne percepem, este nevoie sa transformam aceasta perspectiva. Nu iti place ceea ce vezi?
Atunci ocupa-te de tine, de viata ta profesionala, de hobbyurile si pasiunile tale. Investeste timp si energie in tine. Dupa ce iti recastigi vitalitatea si pofta de viata, apetitul sexual si dorinta au, si ele, mai multe sanse de a creste.
Creeaza o noua legatura cu partenerul. Jucati-va, glumiti, acordati amandoi mai mult timp pentru preludiu. Cunoaste-te pe tine in raport cu sexualitatea ta, descopera care sunt lucrurile si situatiile care te incita si care te inhiba.
Vorbeste cu partenerul despre asta, povesteste-i anumite scenarii pe care ti-ar placea sa le puneti in scena impreuna. Provocati-va mental unul pe celalalt, surprindeti-va. Iesiti la dans intr-o seara. Iesiti separat in oras si jucati-va de-a flirtul. Vedeti care castiga si il aduce pe celalalt acasa.
Impactul emotional
Atat pentru femei, cat si pentru barbati, sexul si fericirea sunt strans legate intre ele. O femeie care a ajuns la un anumit grad de autocunoastere si maturizare, stie ca implinirea sexuala, dragostea sufleteasca si trupeasca leaga sau dezleaga relatii.
Din punct de vedere afectiv, experienta sexuala din cadrul cuplului ne imbogateste si ne da profunzime, apropie elementele de fuziune, ofera impartasirea unui eveniment emotional special, creeaza recunostinta reciproca si complicitate frumoasa intre parteneri.
Corporal, elibereaza tensiunea acumulata inainte si in timpul actului, iar orgasmul ne asigura echilibrul psihic si fizic. Sexul si placerea nu sunt gresite ori rusinoase.
Sexul, dar mai ales legatura emotionala care se creeaza in timpul unui act sexual de calitate, reprezinta un moment unic, cu incarcatura emotionala, de care fiecare dintre noi are nevoie.
Autor: Catalina Olteanu, trainer si psiholog, [email protected], www.catalinaolteanu.ro