De ce atracţia sexuală nu e suficientă pentru o relaţie de cuplu

Atracția sexuală cu certitudine joacă un rol important, altfel… am fi prieteni și atât. Dar asta nu înseamnă că este suficientă pentru o relație de cuplu durabilă.

Citește și:

Sfaturi pentru a mentine interesul si atractia in cuplu

Teama de atașament în cuplu: cauze și remedii

O relaţie de cuplu poate funcţiona la început numai pe baza atracţiei sexuale, însă este vorba despre o relaţie pe termen scurt. Pentru că, dacă vrem să construim o relaţie de cuplu durabilă, e nevoie de iubire, voinţă, răbdare şi perseverenţă.

E important să existe intimitate emoţională, ale cărei ingrediente principale am putea spune că sunt comunicarea autentică, încrederea în partener şi convingerea că poţi împărtăşi cu el cele mai intime gânduri şi sentimente.

Relaţia bazată pe atracţia sexuală poate fi comparată cu un foc de paie, care arde intens, rapid, iar relaţia de cuplu în care pe lângă atracţia sexuală mai există şi altceva (iubire, valori comune, comportamente împărtăşite) poate fi comparată cu un foc de buşteni care arde mai încet, mocnit, dar dureaza mult mai mult!

Se poate spune că o relaţie de cuplu bazată exclusiv pe atracţia sexuală este una superficială, care nu se poate autosusţine! Această relaţie nu-ţi satisface decât nevoile sexuale, fără a veni în întâmpinarea altor nevoi ale tale, cum ar fi nevoia de afecţiune, de a avea alături un partener căruia să-i povesteşti despre dificultăţile tale şi care să te susţină ori de câte ori ai nevoie.

În plus, nu poate trece proba timpului: fie pentru că orice stimul mai apetisant' care apare poate zdruncina relaţia, fie din cauza faptului că timpul îşi pune amprenta asupra frumuseţii fizice sau a faptului că în perioadele marcate de stres (din viaţa profesională sau din alte arii), apetitul sexual poate scădea semnificativ şi relaţia de cuplu are de suferit.

Dacă facem un exerciţiu simplu de imaginaţie: cum ar fi o relaţie de cuplu în care există numai atracţie sexuală? Ce fac cei doi parteneri în tot restul timpului în care sunt împreună şi nu fac sex?

Iar daca ar face sex de n' ori pe zi, ar apărea la un moment dat suprasaturația! La început poate fi mirajul atracţiei sexuale, pasiunea intensă, plăcerea ca ingredient unic al relaţiei, însă după ce această pasiune se consumă cu ce mai rămân partenerii?

Aşa cum fiecare dintre rolurile noastre poate fi definit prin intermediul activităţilor în care investim timp şi energie, aşa ar putea fi definit şi cel de parteneră. Însă dacă vorbim de o relaţie care se bazează exclusiv pe atracţia sexuală, oare prin ce am putea să definim acest rol?

Pe lângă activitatea sexuală, am mai putea adăuga şi altceva? Dacă nu există valori comune, comportamente împărtăşite, cum ar fi restul vieţii in doi? Oare viaţa în cuplu nu ar ajunge să fie searbădă, plictisitoare?

Aşadar, dacă alegem o asemenea relaţie, ne putem bucura din plin de fiorul plăcerii, de extazul momentelor de viaţă sexuală, asumându-ne însă riscul de a nu experimenta alte trăiri profunde, de a nu dărui şi primi iubire, de a nu construi o relaţie pe termen lung.

Pentru că, în general, aceasta se consumă foarte repede, pentru că intervine plictiseala, oboseala sau infidelitatea şi riscul destrămarii este mult mai mare decât într-o relaţie de cuplu în care pe lângă atracţia sexuală există şi alte aspecte importante pentru cei doi parteneri.

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut cognitiv-comportamental, competenţe în terapia sistemică: cuplu, copil, familie

Tel.: 0745.089.985

office@aventuradezvoltarii.com

www.aventuradezvoltarii.com

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
De ce atracţia sexuală nu e suficientă pentru o relaţie de cuplu
De ce atracţia sexuală nu e suficientă pentru o relaţie de cuplu

Atracția sexuală cu certitudine joacă un rol important, altfel… am fi prieteni și atât. Dar asta nu înseamnă că este suficientă pentru o relație de cuplu durabilă.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste