Now Reading
Trăsături de personalitate care prezic infidelitatea

Trăsături de personalitate care prezic infidelitatea

Avatar photo

Toți visăm la un cuplu fericit, dar pentru asta trebuie să ținem cont de diferențele dintre bărbați și femei, dar și de caracteristicile jumătății mult iubite. Anumite trăsături de personalitate prezic infidelitatea. Iată-le.

Știţi zicala aia cu bărbaţii sunt de pe Marte iar femeile de pe Venus. De fapt, a fost chiar titlul unei cărţi de succes din segmentul popularizării ştiinţei. Doar că, deşi oamenilor le-a plăcut, cei din domeniul ştiinţei au fost sceptici.

Bine, ei oricum sunt mereu sceptici – ăsta e rolul oamenilor de ştiinţă. Însă în prima parte a anilor 2000, psihologii erau de părere că diferenţele la nivel de personalitate între femei şi bărbaţi sunt prezentate exagerat, cele două sexe fiind, de fapt, mult mai asemănătoare decât s-ar crede.

Până la urmă însă, s-a dovedit că psihologii respectivi au fost, din nou, mai degrabă politically correct decât ştiinţific corect.

Citește și:

Vrei o relație nouă? Evită aceste 7 greșeli

De ce dispare dorința sexuală în cuplu

Acum câţiva ani, cercetătorii de la universităţile din Torino şi Manchester au realizat un studiu amplu privind diferenţele de personalitate dintre bărbaţi şi femei, pe cel  mai mare eşantion de populaţie studiat până atunci: peste 10.000 de oameni.

Foarte plastic, în titlul articolului lor se spune că „au măsurat distanţa de la Venus, la Marte“. Ei bine, ei au descoperit că aceste diferenţe sunt, statistic, mult mai accentuate decât se credea. Adică femeile şi bărbaţii diferă semnificativ la nivel de personalitate.

Astfel, a reieşit că femeile sunt mai calde, mai atente la nevoile celorlalţi, mai grijulii, mai sentimentale, intuitive, flexibile şi doritoare de a fi în compania oamenilor. Dar şi mai nesigure pe ele şi cu stima de sine mai scăzută.

Bărbaţii, în schimb, a reieşit că sunt mai dominanţi, mai aventuroşi, mai stabili emoțional, mai conştiincioşi, vigilenţi, practici şi obiectivi. Dar şi mai agresivi, suspicioşi, sceptici şi încăpăţânaţi.

Cele două sexe ar diferi şi din punct de vedere al deschiderii spre explorare, femeile fiind mai exploratoare în domeniul esteticului iar bărbaţii în domeniul ideilor, conceptelor.

Studiul nu face decât să confirme observaţiile din viaţa de zi cu zi. Cred că oricine e de acord cu aceste rezultate. Doar că acum au fost şi confirmate ştiinţific.

Deci, nu mai putem fi acuzaţi că vorbim din convingeri personale, ci suntem obiectivi. Dar mai interesant este că unele trăsături de personalitate pot fi un predictor al sucesului relaţiilor dintre sexe.

Astfel, unele studii au descoperit că trăsături precum extroversiunea, deschiderea spre nou, narcisismul, impulsivitatea, lipsa de empatie şi tendinţa spre manipulare prezic, toate, promiscuitatea, la ambele sexe.

Este interesant că, la femei, promiscuitatea este asociată şi cu tendinţa spre anxietate şi stres! În schimb, trăsături precum agreabilitatea, conştinciozitatea şi onestitatea sunt garanţii împotriva promiscuităţii.

Mai mult, instabilitatea într-o relaţie este mai prezentă la oamenii foarte extroverţi, dar mai puţin agreabili şi mai puţin conştiincioşi.

Ultimele două, alături de anxietate şi tendinţa spre stres, s-au dovedit că sunt un bun predictor pentru divorţ!

Studii publicate anul acesta arată că nu căsătoria în sine este răspunzătoare pentru scăderea satisfacției vieții, ci personalitățile implicate în acea căsătorie.

Femeile care sunt mai conştiincioase, tind să aibă o mai mare satisfacție în urma căsătoriei decât femeile care nu sunt conştiincioase. De ce?

Femeile care tind să se gândească mai mult și să fie mai conștiente de viaţa lor, au tendința de a pune mai mult efort în relațiile lor.

Iar bărbații extrovertiți par a avea o mai mare satisfacție după căsătorie, în timp ce bărbații introvertiţi simt scăderi semnificative în satisfacție.

De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top