Now Reading
De ce e bine să ai așteptări mari în cuplu

De ce e bine să ai așteptări mari în cuplu

Avatar photo

Unii psihoterapeuți de cuplu le spun partenerilor să aibă așteptări mai mici unul de la celălalt. Dacă așteptările sunt reduse, nu vor mai fi dezamăgiți în relație. Acest sfat este greșit.  Iată de ce.

Donald Baucom, profesor de psihologie la Universitatea din Carolina de Nord, a studiat așteptările maritale timp de un deceniu. El a descoperit că oamenii obțin ceea ce așteaptă.

Persoanele cu așteptări scăzute tind să fie în relații în care sunt tratate nepotrivit, iar persoanele cu așteptări mari tind să fie în relații în care sunt tratate bine.

Acest lucru sugerează că, având standarde înalte, este mult mai probabil să ajungeți la tipul de relație pe care îl doriți, mai degrabă decât să priviți în direcția opusă și să lăsați lucrurile să curgă de la sine.

 

Relația „suficient de bună“

Într-o relație suficient de bună, oamenii au așteptări față de modul în care sunt tratați. Ei se așteaptă să fie tratați cu bunătate, iubire, afecțiune și respect. Nu tolerează abuzul emoțional sau fizic. Se așteaptă ca partenerul lor să fie loial.

Acest lucru nu înseamnă că se așteaptă ca în relația lor să nu existe conflicte. Chiar și cuplurile fericite le au. Conflictul este sănătos, deoarece duce la o mai bună înțelegere.

Chiar și atunci când vi se pare că totul este în regulă, nu lăsați totuși ca micile nemulțumiri să treacă nerostite, pentru că ele se pot aduna și pot ajunge să vă ucidă relația.

Comunicarea nu se face doar pentru a fi împărtășite sentimentele negative, ci și pentru a celebra momentele în care partenerul a făcut ceva ce merită apreciat.

Citește și:

4 lucruri de evitat în relația de cuplu

Top 10 motive pentru care bărbații rămân single

Dacă vi se pare prea greu să începeți o conversație onestă cu partenerul, căutați ajutorul unui psihoterapeut. O astfel de întâlnire poate fi ca un control de rutină, făcut doar ca să vă asigurați că sunteți bine.

Oamenii nu trebuie să se aștepte să rezolve toate problemele din relația lor. Studiile au constatat că aproape 2/3 din conflictele existente într-o relație sunt perpetue.

Când alegeți un partener pe termen lung, alegeți în mod inevitabil și un anumit set de probleme care nu se pot rezolva.

Mai mult, este nerealist să se aștepte la o relație care să vindece rănile din copilărie sau să devină o cale către iluminarea spirituală sau autodevenire.

Eli Finkel, profesor de psihologie la Universitatea Northwestern, încurajează cuplurile să-și „recalibreze“ așteptările maritale pentru aceste nevoi existențiale.

De aceea, nu vă setați așteptările astfel încât să fiți tratați nepotrivit. De exemplu, cea mai bună modalitate a unui tată de a preveni ca fiica lui să aibă o relație greșită în viitor este să o trateze cu iubire și respect, deoarece ea se va aștepta să fie tratată în același mod de către partenerul ei.

Teoria Dr. John Gottman, „casa relației“, bazată pe cercetări științifice, arată ce fac și ce au partenerii care se află într-o relație suficient de bună. Ei sunt buni prieteni. Au o viață sexuală satisfăcătoare.

Au încredere unul în celălalt și sunt pe deplin angajați unul față de celălalt. Ei pot gestiona conflictul în mod constructiv.

Aceasta înseamnă că pot ajunge la o înțelegere reciprocă și la compromisuri care funcționează. Și își  pot repara eficient greșelile atunci când se rănesc unul pe altul.

Ei își respectă și își onorează reciproc visurile, chiar dacă sunt diferite. Ei creează un sistem de înțeles comun cu valori, credințe, ritualuri și obiective comune.

Ei sunt de acord cu privire la simbolurile fundamentale, ca, de exemplu, ce este o familie, ce este dragostea și cum să-și crească copiii.

Să vă așteptați la toate acestea! Le meritați! Nu sunt exagerate și sunt posibile.

De Nadia Gorduza, fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center. Este medic, psihoterapeut și business coach, singurul psihoterapeut din România specializat atât în Terapia de Cuplu prin metoda Gottman cât și în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții. Este reprezentant al Institutului Gottman din SUA și Virtually Better Inc. USA, cu certificări la nivel național și internațional; a urmat un Executive MBA în Statele Unite.  http://www.idtherapy.ro, [email protected]+40751 202 272

 

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top