Now Reading
De ce e bine sa facem sex

De ce e bine sa facem sex

Revista Psychologies

Ai o viata sexuala activa? Stiai ca pe langa placere, sexul are multiple beneficii asupra sanatatii? Iata de ce e bine sa facem sex.

 

 

 

Conform piramidei nevoilor a lui Maslow, nevoia de sex reprezinta una dintre nevoile fiziologice, primare, alaturi de nevoi precum hrana, apa, igiena, somn, sex si homeostazia corpului. Toate aceste nevoi sunt innascute si ne definesc ca indivizi umani intrucat fara ele nu am putea exista.

 

Efectele sexului asupra sanatatii

Unul dintre cele mai importante efecte pozitive ale sexului asupra starii noastre generale este imbunatatirea modului in care organismul raspunde la stres si suprasolicitarile cotidiene. O activitate sexuala regulata poate reduce tensiunea arteriala si stresul.

O viata sexuala periodica genereaza si o stare de well-being mai buna intrucat sexul de doua sau trei ori pe saptamana stimuleaza productia organismului de anticorpi ce lupta impotriva microbilor din mediu, iar astfel riscul de infectii este mai redus.

De asemenea, reduce semnificativ riscul de aparitie al atacurilor de cord fatale.

Performanta sexuala este cea care imbunatateste modul in care ne percepem unii pe altii, dar este si ea, la randul ei, foarte mult influentata de imaginea fiecaruia despre sine, respectiv despre corpul sau.

Ejacularile frecvente, in special la barbatii trecuti de 20 de ani, pot reduce semnificativ riscul de aparitie a cancerului de prostata mai tarziu, in timpul vietii adulte.

Sexul are si un puternic efect analgezic intrucat intervine in reducerea senzatiilor de durere. Acest efect este rezultat ca urmare a cresterii nivelului oxitocinei si al endorfinelor. Foarte multe persoane au observat o ameliorare a simptomelor dureroase dupa sex, fie ca este vorba de cefalee, de artrita sau de dureri asociate menstruatiei.

 

Oxitocina sau hormonul fericirii

In timpul si imediat dupa actul sexual, hipotalamusul nostru secreta oxitocina supranumita hormonal iubirii, care ne face sa fim mai dragastosi, sa simtim o mai mare nevoie de apropiere, sa apartinem unul altuia.

Nu este singurul hormon al carui nivel este ridicat ca urmare a unei activitati sexuale regulate. Testosteronul si estrogenii sunt si ei crescuti semnificativ dupa fiecare partida de sex.

Testosteronul nu este un hormon care poate influenta benefic nu doar libidoul si performanta sexuala, ci si sanatatea oaselor, a muschilor si promoveaza o buna activitate cardiaca. In cazul femeilor, sexul amelioreaza, prin stimularea productiei de estrogeni, sanatatea inimii.

Oxitocina eliberata in timpul actului sexual poate induce somnul si ii poate creste foarte mult calitatea. Ulterior, cu cat organismul este mai odihnit, cu atat poate face mai bine solicitarilor din cursul zilei.

Capacitatea de atentie este imbunatatita, iar randamentul general al individului sunt crescute, ca urmare a unui somn neintrerupt.

In plus, se pare ca un organism odihnit nu se confrunta atat de frecvent cu afectiuni precum hipertensiunea arteriala sau supraponderabilitatea.

 

De ce e bine sa facem sex

Deoarece sexul implica si descoperirea corpului in fata celuilalt, suntem impulsionati sa ne mentinem silueta cat mai frumoasa si, din dorinta de a arata cat mai bine, vom fi mai atenti cu exercitiile fizice si vom avea grija sa avem o dieta zilnica echilibrata.

Femeile pot avea mai multe beneficii in urma sexului. Efectuarea anumitor exercitii de intarire a muschilor poate avea un dublu avantaj: stimuleaza senzatia penetrarii si protejeaza impotriva aparitiei incontinentei urinare.

Aceasta este mai rar o problema pentru femeile tinere, care nu au avut o sarcina, insa poate fi foarte deranjanta o data cu inaintarea in varsta, in special dupa nasterea primului copil.

Incontinenta poate reduce semnificativ calitatea vietii femeilor si ii poate crea numeroase disconforturi, atat fizice cat si psihice.

Sexul regulat este si elixirul tineretii, ne poate intineri chiar si cu zece ani datorita nivelului crescut al estrogenilor eliberati in cadrul actului sexual.

De asemenea, poate stimula si reglarea menstruatiilor. Femeile care fac sex saptamanal au un ciclu menstrual mult mai regulat comparativ cu femeile abstinente sau care fac sex sporadic.

Specialistii au demonstrat ca un minim de doua orgasme pe saptamana poate creste semnificativ speranta de viata. La fiecare orgasm se elibereaza un hormon care stimuleaza imunitatea, refacerea tesuturilor, imbunatateste cognitia, mentine sanatatea  pielii si poate functiona chiar ca un antidepresiv.

Eliberarea de endorfine si corticosteroizi din timpul actului sexual este cel mai bun remediu pentru o migrena.

O viata sexuala sanatoasa este importanta pentru a mentine echilibrul mental, in timp ce o activitate sexuala cu turbulente poate creste nivelul de stres, anxietate si frustrare in afara dormitorului si deterioreaza relatia de cuplu.

 

De Calin Maria-Aurelia, psihoterapeut experiential in supervizare, e-mail: [email protected], tel: 0752889868

 

Citeste si: 

Libidoul si chimia in cuplu

De ce ne simtim atrase de baietii rai

 

Foto: hepta.ro

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top