De ce este importantă independenţa în cuplu

O problemă frecventă în cuplu este gradul de libertate pe care ni-l acordăm reciproc. Avem impresia că aceasta este inamicul relației noastre. Iată, totuși, de ce este importantă independența în cuplu.

Citește și:

De ce să ai un partener cu stil de atașament securizant

Ce înseamnă să ai drepturi egale în relația de cuplu

Clarificări despre independenţa în cuplu

Există persoane care consideră că independenţa în cuplu înseamnă răceală, distanţare faţă de partener sau luarea de decizii separate în ceea ce priveşte viaţa fiecăruia. De fapt, independenţa nu se referă la aceste lucruri, ci la existenţa unor graniţe între cei doi parteneri, la păstrarea individualităţii şi unicităţii fiecăruia.

Dacă ne aşteptăm să ne confundăm cu persoana de lângă noi sau ca ea să ne facă să ne simţim împlinite, înseamnă că nu ne suntem suficiente nouă însene.

Cu alte cuvinte, avem nevoie de prezenţa partenerului de cuplu în viaţa noastră, de iubire şi de a împărtăşi sentimentele, emoţiile şi momente plăcute sau dificile, însă nu este recomandabil să plasăm responsabilitatea fericirii noastre asupra persoanei de lângă noi.

De asemenea, ea ne poate ajuta şi ne poate susţine în ceea ce facem. Însă, dacă îl considerăm pe celălalt responsabil de propria fericire, el va resimţi o tensiune continuă, iar acest lucru duce adesea la nemulţumiri, frustrări, dezamăgire, plictiseală şi chiar nefericire.

 

Moduri în care se manifestă independenţa în cuplu

Cu siguranţă timpul de calitate petrecut împreună este foarte important pentru un cuplu. Însă, pentru ca relaţia să fie armonioasă, fiecare are nevoie de momente de singurătate, de relaxare şi de un anumit timp pe care să-l dedice activităţilor în afara cuplului.

De exemplu, persoanele independente îşi alocă timp pentru ele însele, pentru pasiunile lor, pentru a citi, a merge la restaurant, a se plimba etc. fără a fi însoţite de partner.

De asemenea, este bine să existe cunoştinţe şi persoane apropiate comune, însă dacă fiecare păstrează legătura şi se întâlneşte separat şi cu prietenii pe care îi avea înainte de a fi într-o relaţie este un lucru benefic pentru cuplu.

La fel de important este să continuaţi să lucraţi la visele şi dorinţele voastre. Dacă aţi intrat într-o relaţie, nu înseamnă că trebuie să renunţaţi la ele.

Din contră, într-o relaţie sinceră bazată pe iubire, ambii parteneri îşi doresc lucruri comune, dar au şi vise proprii.

Astfel de persoane simt nevoia chiar să călătorească fără a fi însoţite de cealaltă jumătate a cuplului. De altfel, persoanele independente oferă, la rândul lor, şi celuilalt libertatea de care are nevoie.

 

Beneficiile independenţei în cuplu

Activităţile din afara cuplului vă oferă, de fapt, posibilitatea de a vă împrospăta relaţia, aducând subiecte noi de povestit împreună cu partenerul.

În acelaşi timp, este un mod de a preveni să vă sufocaţi unul pe celălalt. În plus, prin a te implica în activităţile care îţi fac plăcere, a lucra pentru propriile vise, a-ţi dedica timp pentru tine şi a lua propriile decizii, îţi vei creşte încrederea în tine şi te vei simţi bine în pielea ta.

Astfel, poţi conştientiza că tu eşti cea care are controlul asupra propriei tale vieţi şi propriei tale fericiri. Iar pentru relaţie, acest lucru poate doar să aducă beneficii, odată ce tu ai încredere în tine şi nu ai nevoie mereu de validare şi apreciere din partea partenerului tău.

Pentru el, un astfel de lucru poate fi chiar atrăgător, incitant. Mai mult, dacă ambii parteneri îşi găsesc împlinirea prin ei înşişi, nu vor mai pune presiune unul pe celălalt pentru a fi fericiţi, ci cuplul se va dezvolta armonios, lucrând împreună pentru scopuri comune, dar într-o manieră mai relaxată.

De altfel, independenţa sau desfăşurarea unor activităţi în afara cuplului are un rol esenţial în păstrarea unei relaţii de lungă durată şi a unei căsnicii fericite, precum arată concluziile unei anchete pe baza de interviu, desfăşurată de Iris Krasnow, autoarea mai multor cărţi despre relaţii.

Prin urmare, a fi independentă şi încrezătoare în propria persoană şi în partenerul de cuplu, oferindu-i şi lui, în acelaşi timp, libertatea de care are nevoie, aduce o serie de beneficii ce contribuie la consolidarea unei relaţii armonioase şi durabile.

 

De Elena-Irina Macovei, psiholog, psihoterapeut

Cabinet individual de psihologie: consiliere psihologică, psihoterapie, relaxare şi hipnoză

Tel.: 0742.556.775

irina_macovei08@yahoo.com

www.romedic.ro/psiholog-elena-irina-macovei

www.la-psiholog.ro/macovei-elena-irina-cabinet-individual-de-psihologie

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
De ce este importantă independenţa în cuplu
De ce este importantă independenţa în cuplu

O problemă frecventă în cuplu este gradul de libertate pe care ni-l acordăm reciproc. Avem impresia că aceasta este inamicul relației noastre. Iată, totuși, de ce este importantă independența în cuplu.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste