Religia dăunează satisfacției sexuale! Iată de ce.

Trăim într-o societate liberă și mult mai deschisă la minte decât acum câteva decenii. Și totuși, sexul și satisfacția sexuală sunt în continuare un subiect tabu. Efectele? Dezastruoase! Cauzele? Vechi de când lumea.

Bineînțeles că toată lumea este de acord că asta este situația, poate în unele cercuri mai puțin decât în „lumea largă, dar este evident că vorbim despre un subiect sensibil.

De ce este atât de sensibil? În fond, vorbim despre o funcție fiziologică, la fel cu digestia sau respirația. Și atunci, revin la întrebarea mea: de ce sexul este tabu?

Ei bine, în primul rând, din ignoranță. În mod tradițional, sexul este considerat ceva promiscuu, murdar, un rău necesar, ceva care ne leagă de animale.

Este amuzant cât de ipocriți suntem – o scenă de sex este văzută ca ceva murdar, în timp ce o crenguță înflorită, primăvara, este văzută ca un simbol al purității.

Citește și:

O de la orgasm. 3 pași către orgasmul feminin

O de la Orgasm. Dependența de sex e o treabă serioasă

Oamenii uită că au învățat la biologie cum că florile reprezintă modul prin care plantele se înmulțesc (prin polenizare).

Deci, sunt tot ceva sexual. Spuneam „în mod tradițional, pentru că mulți ar da vina pe tradiție când vine vorba să explice tabuurile culturale.

Tradițiile sunt „răspunzătoare de multe obiceiuri, unele de-a dreptul bizare. Am vazut la Știri cum, într-un sat din Irlanda, într-o anume zi a anului, se strâng toți în piața centrală, unde bărbații dansează purtând coarne de cerb pe cap.

Întrebați care este semnificația, nu mai știa nimeni. Toți spuneau, însă, că este o tradiție importantă a zonei. Revenind la sex, mulți îl consideră tabu prin prisma religiei.

E cât se poate de adevărat că, în unele religii, sexul e un subiect delicat – în creștinism, de exemplu, „preacurvia este un păcat major. Însă puțini știu că sexul, ca tabu, a fost „importat în religia creștină (la pachet cu multe alte concepte, dar asta e o altă discuție).

De unde? De la evrei. Deși creștinii îi consideră pe evrei în mod „tradițional adversari, Vechiul Testament a fost preluat din texte iudaice.

Vechii evrei au fost inițial o cultură a familiilor extinse care formau triburi. Iar la aceste triburi era foarte importantă păstrarea liniei genetice.

Practic, asta le oferea identitatea. Sexul, ca tabu, era printre metodele prin care ei își controlau identitatea. Dar vorbim despre o lume de acum 2-3.000 de ani.

Lumea de azi este o lume a turismului global, a expaților, a burselor de studii și a emigrării. Iar studiile de biologie arată că migrația și sexul sunt principalele motoare ale evoluției speciilor. Bineînțeles că „evoluție este ceva la fel de tabu ca și sexul pentru unii.

De fapt, pentru aceiași. Pentru că evoluția nu este, pentru unii, un argument în promovarea sexului – o să trec în revistă altele, mai puțin dependente de convingeri.

Ei bine, sexul este una dintre cele mai puternice leacuri naturale. Diverse studii au demonstrat că sexul scade colesterolul, scade hormonii de stres, crește imunitatea, ajută sistemul cardiovascular, prelungește viața, este un analgezic natural, un somnifer natural, scade anxietatea și chiar generează noi neuroni.

Ba chiar și masturbarea (un tabu în interiorul tabuului) previne cancerul de prostată. Sfatul meu este ca, data viitoare, când vă mai vine să considerați sexul ca ceva urât, să puneți în balanță sănătatea versus problemele de identitate ale triburilor iudaice de acum 2.000 de ani.

De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro

Foto: 123rf.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Religia dăunează satisfacției sexuale! Iată de ce.
Religia dăunează satisfacției sexuale! Iată de ce.

Trăim într-o societate liberă și mult mai deschisă la minte decât acum câteva decenii. Și totuși, sexul și satisfacția sexuală sunt în continuare un subiect tabu. Efectele? Dezastruoase! Cauzele? Vechi de când lumea.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste