De ce facem sex mai rar

Statistic vorbind, cifrele nu sunt în favoarea noastră, oricât de stabili suntem în cuplu ajungem să facem sex mai rar. Totuși, cam care ar fi motivele și ce e de făcut?

Citește și:

O de la Orgasm. Orgasmul face bine la ten și la imunitate. Iată de ce.

O de la Orgasm. Sexul ocazional dăunează (sau nu) sănătății psihice?

Studii și statistici

Cercetătorii americani au evaluat un eșantion de 25.000 de adulți în privința frecvenței actului sexual, iar rezultatul, destul de trist, este că prin comparație cu un studiu similar din anii 90, în medie facem sex de 9 ori mai rar.

Iar declinul are loc în special în cuplurile căsătorite care, anual, fac de 16 ori mai puțin sex decât înainte.

În special ultima decadă nu a fost prea prietenoasă cu frecvența sexului. De ce se întâmplă asta? Întrebarea este dificilă, dar există câteva variante de răspuns.

 

Tehnologia ne ruinează viața?

Cu siguranță tehnologia ne face viața mai simplă, în special în ritmul solicitărilor actuale. Nu mai este o surpriză pentru nimeni că trăim vremuri în care viteza își spune cuvântul, iar accesul la mijloacele care ne facilitează rapiditatea, devine esențial.

Cu toate acestea, tehnologia include o formă de comunicare ce afectează conectarea reală dintre oameni.

Social media, omniprezența telefoanelor mobile de care suntem dependenți, ne îndepărtează de contactul uman autentic.

Stai cu ochii în telefon și când te bagi în pat? Dormi cu telefonul pe noptieră? În cuplu comunicați mai des pe telefon decât seara când sunteți acasă? Poate ar trebui să interveniți asupra acestui fapt.

 

Prea mult entertainment?

Dacă pe vremuri numărul canalelor TV era limitat, iar emisiunile de divertisment ori filmele ceva mai rare și puține ca număr, acum ai cam tot ce îți poți dori (și ce nu) non-stop.

Filme, emisiuni, jocuri video, toate acestea ne captează din atenția pe care am putea-o acorda partenerului sau partenerei.

Iar de regulă, le acordăm atenție seara, ca metodă de „relaxare' după o zi grea de muncă, pierzând din vedere că există și alte moduri (mult mai plăcute) de a te relaxa.

 

Dating on-line

Deși apariția site-urilor de matrimoniale facilitează conexiunile dintre oameni (azi nu mai avem mult timp sau energie să socializăm suficient de frecvent încât să ne găsim parteneri), aduc și multe minusuri.

Evident, ne gândim că astfel de site-uri sau aplicații facilitează sexul. Este adevărat, dar numai pentru un anumit segment de populație, iar sexul este doar ocazional.

Pentru restul populației (care se dovedește a fi majoritară) aflate în căutarea unei relații autentice, astfel de mijloace nu oferă răspunsurile căutate.

 

Scăderea dramatică a satisfacției în viață

Dacă ne-am întreba părinții cât de mulțumiți erau la vârsta noastră am constata că pentru ei, întemeierea unei familii (care avea loc oricum la vârste mai tinere), locuința personală și siguranța jobului, le permiteau să își evalueza viața drept satisfăcătoare.

Nu înseamnă că lipsurile de atunci sunt o premisă a unei vieți fericite, dar exista o mai mare concentrare pe ceea ce aveau decât pe ceea ce nu.

Azi, balanța înclină către alte aspirații și așteptări de la viață, către nevoia de a progresa, personal și profesional, de a acumula mai mult (consumerismul atinge cote imense) și către un lux pe care puțini dintre noi îl obțin.

Iar așteptările nerealiste conturează frustrări puternice care scad satisfacția, capacitatea de a te bucura de ceea ce ai, găsirea bucuriei în lucrurile mărunte.

Când vine vorba despre relații, așteptările majorității sunt de a trăi romantismul perfect continuu. Dacă înainte relațiile se bazau pe funcționalitate și aspecte practice, acum ponderea este asupra împlinirii nevoilor personale.

Conform studiilor, adulții peste 30 de ani sunt mai puțin fericiți relațional decât erau… pe vremuri.

 

Stres, anxietate, moartea libidoului

Este o utopie să credem că putem scăpa de stres sau că-l putem evita. El există, este chiar omniprezent, iar noi trebuie să ne găsim resursele să îi facem față.

Aici este marea provocare și capitolul la care deseori, cedăm armele. Suntem copleșiți, obosiți… sătui. Așa pierdem din vedere că (așa cum ne învață citatele motivaționale) nu avem alternativă decât să mergem înainte.

Dar stresul și anxietatea (disconfortul psihic), nu sunt premise pentru relații sexuale sănătoase. Sau relații sănătoase de orice fel. Însă nu este un motiv suficient de bun pentru a-l lăsa să ne omoare libidoul.

Multe dintre tensiunile acumulate pot fi eliberate prin sex, iar odată cu acestea și endorfinele care ne ajută să combatem depresia.

Așadar, poate este o variantă să vedem și rolul terapeutic al sexului și nu doar să găsim scuze pentru a-l evita sau amâna.

 

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Ce învață copiii din relația părinților
Ce învață copiii din relația părinților

Cu toții ne dorim pentru copiii noștri să devină adulți sănătoși și fericiți, iar un rol important îl joacă relațiile pe care le vor avea cu cei din jur. Cel mai important exemplu în acest sens îl primesc din relația părinților, motiv pentru care este recomandat să avem grijă ce model le oferim.

Citeste
De ce facem sex mai rar
De ce facem sex mai rar

Statistic vorbind, cifrele nu sunt în favoarea noastră, oricât de stabili suntem în cuplu ajungem să facem sex mai rar. Totuși, cam care ar fi motivele și ce e de făcut?

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste
Drogurile legale - între senzații tari și consecințe groaznice
Drogurile legale – între senzații tari și consecințe groaznice

Adolescenții spun că sunt senzaționale. Consecințele? Cine se gândește la consecințe?! Drogurile legale sunt un flagel subteran, statul nu știe cât se consumă și care e rata de creștere a consumului. Dar ce sunt acestea? Alina Ciupercovici, în colaborare cu Dana Burciu, psiholog clinician și psihoterapeut la Clinica ALIAT Suceava, explică ce se întâmplă cu „legalele“.

Citeste