Now Reading
De ce sa avem rabdare la inceputul unei relatii de cuplu

De ce sa avem rabdare la inceputul unei relatii de cuplu

Revista Psychologies

La inceputul unei relatii avem tendinta de a ne lasa purtate de val, iar imaginatia ne poate juca feste. Iata de este important sa avem rabdare.

 

Iubirea sanatoasa

Viata de cuplu inseamna o iubire sanatoasa, care se bazeaza pe demnitatea umana, pe convingerea ca o relatie buna favorizeaza dezvoltarea potentialului uman, pe care il si reafirma. Iubirea sanatoasa se naste dintr-un sentiment valoros si vital.

Chiar daca “secretul” cuplului si-l cunoaste fiecare, in functie de relatie si de partener, esentiale raman dragostea si comunicarea.

Atata timp cat iubesti pe cineva vei avea rabdarea sa cauti solutii la problemele ce apar. Iar daca poti vorbi deschis cu cel de langa tine, vei avea posibilitatea sa rezolvi orice problema si sa il intelegi atunci cand greseste, sa il ierti dar sa fii si iertata.

Un rol important il are si timpul acordat. Iar prin acesta se intelege timpul petrecut impreuna intr-un mod autentic, in care fiecare ii acorda intreaga lui atentie celuilalt.

Petrecerea timpului cu persoana iubita, implicarea in anumite activitati, avand dorinta comuna de a comunica afectiunea, este esentiala intr-o relatie armonioasa. Nu este importanta activitatea, ci motivatia in ceea ce faceti.

 

Construirea intimitatii

Pentru ca un cuplu sa se dezvolte, rolul major in existenta lui il constituie intimitatea, ea fiind cea care mentine legatura trainica din cuplu, precum si pasiunea dintre cei doi.

Exista intimitatea ca nevoie, respectiv capacitatea de a stabili relatii intime. Totodata, exista si intimitatea caracterizata ca relatia dintre doua persoane apropiate sau procesul de cunoastere ce duce la o apropiere sufleteasca intre ele.

Intimitatea este intalnita la toti oamenii, dar are intensitati care difera, inclusiv la aceeasi persoana, pe durata vietii.

In intimitate, esential este ca cei doi parteneri sa-si impartaseasca reciproc gandurile, neavand teama de judecata, de ridicol sau de evaluare a celor spuse si impartasite.

 

Atractia fizica

Aceasta reprezinta o stare emotionala prin care trasaturile fizice ale unei persoane sunt considerate frumoase sau placute, din punct de vedere estetic.

Atractia fizica implica foarte des atractia sexuala si dorinta. Este o caracteristica ce sugereaza fertilitatea si sanatatea.

Aceasta trebuie sa fie dezvoltata in cuplu si mentinuta. Simplele imbratisari si saruturi ii pot ajuta pe parteneri sa aiba o relatie mai solida si sa se simta mult mai atrasi unul de celalalt.

 

Totul cu rabdare

Rabdarea este o calitate care nu este dobandita la nastere ci dezvoltata pe parcursul vietii. Ea este cea mai puternica arma impotriva oricaror blocaje care le putem avea in viata, nu doar in relatie.

Sa ai rabdare inseamna sa ai energia necesara pentru a analiza si a intelege fiecare element in parte. Intr-un cuplu, aceasta implica uneori sacrificii si compromisuri facute unul celuilalt.

Deseori o dobandim cu greutate, iar odata castigata, trebuie sa facem eforturi sa o mentinem. Este un proces care face apel in mod constant la resursele noastre interioare.

Nu este un „gest” pe care il manifestam o singura data si ne asteptam sa aiba efecte pe termen lung.

Pe parcursul relatiei, daca rabdarea nu este intretinuta, scade in detrimentul cuplului. De multe ori, relatiile iau o intorsatura negativa, dupa ce unul din parteneri si-a pierdut rabdarea.

Fiecare trebuie sa sa fie constient de cata energie este investita in relatie de catre celelalt partener si, la randul sau sa contribuie investind.

Rabdarea aduce o stare pozitiva de spirit si totodata te ajuta sa abordezi lucrurile cu mai mult calm. Ea este cea care, la inceputul relatiei iti da ragazul de a-ti descoperi si cunoaste cu adevarat partenerul ales.

Cu siguranta inceputurile romantice dau impresia ca totul va fi minunat in mod constant. Dar cum experienta ne invata ca nu exista drum fara piedici, cu rabdare invatam sa le evaluam corect, sa gasim solutii in a le depasi si sa privim viitorul dintr-o perspectiva mai obiectiva.

 

De Georgiana Mengu, psiholog

Cabinet individual de psihologie

[email protected]

Tel.: 0724.411.779

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top