Now Reading
De ce sa nu renuntam la romantism in cuplu

De ce sa nu renuntam la romantism in cuplu

Revista Psychologies

A iesi din monotonie si a nu renunta la romantism sunt probabil cele mai importante aspecte care consolideaza un cuplu. Iata efectele pozitive ale acestora asupra relatiei.

 

Beneficiile unei relatii fericite

Pentru ca suntem fiinte sociale, relatiile romantice ne fac sa ne simtim mai fericiti, asa cum au demonstrat si cercetatorii de la Cornell University şi Penn State University. O relatie fericita contribuie atat la sanatatea noastra fizica, cat si mentala.

Printre cele mai importante beneficii ale unei relatii fericite, rezultatele cercetarilor au evidentiat cresterea starii noastre de bine, reducerea nivelului de stres, observandu-se totodata o mai buna sanatate cardio-vasculara, curatarea pielii sau reducerea durerii fizice.

 

Comunicarea cu partenerul

Pentru a mentine o relatie armonioasa, comunicarea este la fel de importanta ca intimitatea fizica, pentru ca intretine conectarea emotionala intre cele doua persoane.

Astfel, un mod de a va impartasi iubirea este sa va faceti complimente reciproc, atunci cand sunteti singuri, dar si fata de alte persoane, sa va exprimati aprecierea unul fata de celalalt si sa va incurajati in ceea ce faceti.

De asemenea, limbajul non-verbal este foarte important. Incearca sa-i zambesti si sa ii arati entuziasmul tau fata de relatia voastra.

Mai mult, marturisiti-va iubirea privindu-va in ochi, contactul vizual va intari declaratia voastra de dragoste. Psihologii recomanda cuplurilor sa dedice in fiecare zi persoanei iubite un timp de calitate.

Pe langa realizarea unor activitati impreuna, este bine sa rezervati cel putin 30 de minute zilnic in care sa vorbiti despre ceea ce considerati ca este important pentru voi, despre relatia voastra sau despre planurile voastre de viitor, fara a fi distrasi de altceva si acordandu-va reciproc toata atentia.

Un alt mod placut de a va genera emotii pozitive este sa povestiti si sa va amintiti de momentele frumoase petrecute impreuna.

 

Sa nu uitam de flirt

Chiar daca sunteti un cuplu de mai mult timp si credeti ca flirtul nu mai are rost, este o metoda buna de a reaprinde scanteia iubirii.

Beneficiile sunt garantate, fie ca flirtati cand sunteti impreuna si faceti treburi prin casa, la restaurant, cu prietenii sau in alte situatii, fie ca sunteti la distanta si folositi mijloacele de comunicare.

In cel de-al doilea caz,  puteti sa va trimiteti emailuri sau mesaje pe telefon in care va exprimati placerea si nerabdarea de a fi cu celalalt.

Puteti sa va spuneti cuvinte dulci de dragoste, sa vorbiti deschis despre dorintele voastre sexuale sau sa faceti un scenariu impreuna despre ceea ce ati vrea sa se intample seara cand veti fi impreuna.

Astfel, va veti creste entuziasmul si apetitul sexual, dar si sentimentul de apreciere si iubire. Va puteti juca cu ajutorul cuvintelor asa cum vreti si, eventual, folosirea unui cod verbal, a carui semnificatie sa o stiti doar voi, va va distra cu siguranta.

 

Plimbari, activitati sportive si calatorii

Timpul de calitate cuprinde si plimbarile, activitatile sportive si calatoriile. De exemplu, puteti crea un moment romantic plimbandu-va prin parc si privind apusul impreuna imbratisati si soptindu-va cuvinte de dragoste.

Mai mult, studiile au demonstrat ca sportul practicat in cuplu creste atractia fizica fata de persoana iubita, legatura emotionala dintre cei doi si fericirea legata de relatie.

O calatorie impreuna, in care sa fiti doar voi doi, poate face minuni. In viata de zi cu zi, suntem sufocati de responsabilitati, informatii, iar programul nostru este deseori foarte incarcat.

In plus, cuplurile care au copii trebuie sa isi aranjeze programul si in functie de al lor. De multe ori activitatile zilnice ne acapareaza si uitam sa acordam timp relatiei cu persoana iubita.

Lipsa timpului petrecut impreuna si a momentelor romantice ne poate deteriora relatia. De aceea, un weekend sau cateva zile intr-un alt loc, pe care sa-l descoperiti impreuna si de care sa va bucurati doar voi doi, poate fi o gura de aer pentru cuplu.

Veti avea, astfel, ragazul de a fi romantici, de a reaprinde pasiunea, de a restabili legatura dintre voi si de a explora momente de intimitate.

 

Surprize pentru partener

Unul dintre cele cinci limbaje prin care ne putem exprima iubirea, despre care vorbea Garry Chapman in cartea sa, este oferirea de cadouri sau de mici surprize persoanei iubite.

Prin micile daruri, care pot fi mai mult sau mai putin simbolice, insa semnificative pentru el, ii poti arata cat de important este pentru tine si ca te gandesti la el.

Ii poti strecura un biletel de dragoste in haina, il poti lasa pe masa sau in alt loc unde sa il vada, ii poti trimite un mesaj pe telefon sau ii cumperi un obiect semnificativ.

Surprinde-l cu o cina romantica. Gateste un fel de mancare care ii place (sau pur si simplu comanda pizza; mai importanta este atmosfera si mai putin ce mancati), pune muzica pe gustul vostru si aprinde lumanarile. Lasati-va imaginatia si sentimentele sa se exprime.

 

Activitati comune

Pentru a scapa de rutina zilnica si a aduce romantismul in cuplu, incercati sa petreceti cat mai mult timp impreuna si sa faceti noi activitati.

De exemplu, puteti crea o atmosfera romantica si prin dans. Lasati muzica sa cante pe fundal si dansati. Va veti conecta unul la celalalt si veti reusi sa comunicati emotiile prin gesturi.

Gatitul impreuna poate fi de asemenea un mod placut si distractiv de a petrece o seara intr-un cuplu, mai ales daca il combinati cu imbratisari sau harjoneala.

Invatati ceva impreuna, eventual mergeti la un curs despre ceea ce va pasioneaza pe amandoi. Mergeti in oras la restaurant, la film, la teatru sau oriunde va place si profitati de timpul vostru in doi.

 

Momente de intimitate

Cu siguranta printre cele mai importante forme de romantism sunt atingerile, mangaierile, imbratisarile si toate momentele de intimitate.

Asadar, pregatiti-va pentru un dus impreuna, aprindeti lumanarile, stingeti lumina si stabiliti o temperatura potrivita a apei.

Masajul este o alta idee foarte buna de a va pune in practica romantismul. Nu numai ca iti ajuti partenerul sa scape de stres, de griji si sa se relaxeze, dar vei contribui la starea lui de bine generala.

Nu in ultimul rand, o seara romantica se poate finaliza prin a face dragoste si a va bucura din plin unul de celalalt.

Exista si alte moduri de a pastra romantismul in cuplu, totul tine de imaginatia voastra si de dorinta de a arata celuilalt cat de mult il iubiti.

 

De Elena-Irina Macovei, psiholog, psihoterapeut

Cabinet individual de psihologie: consiliere psihologica, psihoterapie, relaxare si hipnoza

Tel.: 0741.106.169

[email protected]

Foto: hepta.ro

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top