Lectii de feminitate

Vrei sa placi, sa seduci, sa fii feminina… De unde invatam aceste comportamente? Desi ne-am astepta ca mama sa fie modelul, despre feminitate nu invatam doar de la ea.

 

Clisee convingatoare

Brand-urile de moda speculeaza aceasta idee si fac sedinte foto cu fete tinere si mamele lor atat de frumoase si de tinere, ca zici ca sunt surori! Cate un duo de mama si fiica care te face sa visezi.

Imi imaginez o relatie perfecta, fara fisura, numai si numai complicitate si buna dispozitie. Oare asa o fi? Sau este doar un cliseu cultural, care „prinde“?

Si de unde acest paralelism transgenerational care lasa sa se inteleaga ca mama e cea care transmite fiicei sale feminitatea si toate comportamentele de seductie?

 

Ca mama soacra

Asa mama, asa fiica! Intelepciunea populara repeta ca, inainte de a te casatori, este bine sa o vezi pe soacra. De ce? De unde malitia aceasta, care spune ca vom imbatrani precum mamele noastre si insinueaza ca nu va fi frumos?!

„Mereu mi-am dorit sa nu seman cu mama. Nu am vreo dusmanie speciala pe ea. Dar ea este contramodelul meu. Nu vreau nici azi sa seman cu ea! Nu vreau sa fiu o gospodina care pune toata energia in copii si casa!

Eu am crescut intr-o epoca mai egoista, dupa Revolutie, cand, pentru tineri, se deschideau alte orizonturi. In anii ’80, poate  ca nu exista alternativa, dar, acum, exista! Vreau sa fiu o femeie de cariera, sa ajung foarte sus, si sa cutreier lumea. Nu seman deloc cu mama mea!“

 

Se transmite sau nu?

Psihanalistul francez Lacan spunea: „Nimic nu se transmite!“. Cam radical, dar stia el ceva. Fiecare din fetele si femeile din toate timpurile si-a inventat propria feminitate.

A preluat cate ceva de la mama, dar s-a desprins si a devenit altcineva, o fiinta cu propriile norme. Si fara nicio asistenta de la mama? Sigur ca fetita va copia ce vede la mama ei. Dar mai tarziu, dupa adolescenta, va deveni ea insasi.

 

Prin imitatie sau prin distantare

Feminitatea se contureaza prin imitatie sau prin distantare de mama. Dar, mai clar, se vede cum o fata devine femeie in raport cu tatal. Daca o fetita s-a simtit protejata de tata, valorizata, va cauta acelasi tip de relatie securizanta.

Daca a avut un tata distant sau absent, va copia, inconstient, modelul. Ori se va indragosti de barbati la fel de absenti, frustranti, reci sau indiferenti ori de-a dreptul agresivi.

Daca a avut un tata dependent, va cauta, cel mai probabil, sa fie salvatoarea in fiecare relatie a ei. Se va lupta ca vreun artist neinteles sa fie acceptat si il va sustine. Asadar, rolul lui in educatia propriei fiice nu este unul neglijabil.

Ce aduc anii? Înțelepciune? Riduri? O altfel de frumusețe? Da. Pe toate acestea și multe altele. Dacă vrei să afli care sunt mecanismele prin care înaintarea în vârstă poate fi trăită fără angoase, fără probleme, ba chiar cu mult umor, vino la evenimentul organizat de revista Psychologies și București Mall, marți 9 octombrie, orele 19, în incinta București Mall din Calea Vitan 55-59, Lounge Area, parter. Mai multe detalii despre înscriere AICI.

Foto: shutterstock.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cuplu: alegerea partenerului cu care ai deja o relație
Cuplu: alegerea partenerului cu care ai deja o relație

Credem că alegerea partenerului se încheie odată ce am găsit o persoană potrivită nouă cu care începem o relație. În realitate, alegerea partenerului are loc în fiecare zi pe care o petrecem împreună în cuplu.

Citeste
Cuplu: Ce se ascunde în spatele compromisurilor nesănătoase
Cuplu: Ce se ascunde în spatele compromisurilor nesănătoase

Compromisurile sunt necesare în cuplu, iar despre compromisuri nesănătoase vorbim atunci când relația este una toxică, atunci când renunțăm la noi însene dintr-o „adorație” exagerată a celuilalt. Despre compromisuri discutăm cu psihologul Mariejeane Rizea.

Citeste
Cum poți învăța un copil să doarmă singur
Cum poți învăța un copil să doarmă singur

Mulți dintre noi se bucură de apropierea oferită de somnul alături de propriul copil. Dar între tandrețe și sănătatea cuplului și a relației cu copilul, este mai sănătos să educi un copil să doarmă singur. Nu este neapărat și simplu.

Citeste
Lectii de feminitate
Lectii de feminitate

Vrei sa placi, sa seduci, sa fii feminina… De unde invatam aceste comportamente? Desi ne-am astepta ca mama sa fie modelul, despre feminitate nu invatam doar de la ea.

Citeste
4 lucruri de evitat în relația de cuplu
4 lucruri de evitat în relația de cuplu

Vrei un cuplu de durată? Îți dorești armonie și o relație satisfăcătoare? În speranța că răspunsurile sunt, așa cum ne așteptăm, afirmative, iată ce lucruri să eviți într-o relație de cuplu.

Citeste
Decizii proaste alimentate de teama de singurătate
Decizii proaste alimentate de teama de singurătate

Nu este simplu să te confrunți cu teama de singurătate, dar înainte de a te grăbi cu acțiuni care, pe moment, ar domoli-o, ai răbdare cu tine și aceeptă ceea ce simți. Altfel, nu vei lua cele mai potrivite decizii.

Citeste