Lectii de feminitate
Vrei sa placi, sa seduci, sa fii feminina… De unde invatam aceste comportamente? Desi ne-am astepta ca mama sa fie modelul, despre feminitate nu invatam doar de la ea.
Clisee convingatoare
Brand-urile de moda speculeaza aceasta idee si fac sedinte foto cu fete tinere si mamele lor atat de frumoase si de tinere, ca zici ca sunt surori! Cate un duo de mama si fiica care te face sa visezi.
Imi imaginez o relatie perfecta, fara fisura, numai si numai complicitate si buna dispozitie. Oare asa o fi? Sau este doar un cliseu cultural, care „prinde“?
Si de unde acest paralelism transgenerational care lasa sa se inteleaga ca mama e cea care transmite fiicei sale feminitatea si toate comportamentele de seductie?
Ca mama soacra
Asa mama, asa fiica! Intelepciunea populara repeta ca, inainte de a te casatori, este bine sa o vezi pe soacra. De ce? De unde malitia aceasta, care spune ca vom imbatrani precum mamele noastre si insinueaza ca nu va fi frumos?!
„Mereu mi-am dorit sa nu seman cu mama. Nu am vreo dusmanie speciala pe ea. Dar ea este contramodelul meu. Nu vreau nici azi sa seman cu ea! Nu vreau sa fiu o gospodina care pune toata energia in copii si casa!
Eu am crescut intr-o epoca mai egoista, dupa Revolutie, cand, pentru tineri, se deschideau alte orizonturi. In anii ’80, poate ca nu exista alternativa, dar, acum, exista! Vreau sa fiu o femeie de cariera, sa ajung foarte sus, si sa cutreier lumea. Nu seman deloc cu mama mea!“
Se transmite sau nu?
Psihanalistul francez Lacan spunea: „Nimic nu se transmite!“. Cam radical, dar stia el ceva. Fiecare din fetele si femeile din toate timpurile si-a inventat propria feminitate.
A preluat cate ceva de la mama, dar s-a desprins si a devenit altcineva, o fiinta cu propriile norme. Si fara nicio asistenta de la mama? Sigur ca fetita va copia ce vede la mama ei. Dar mai tarziu, dupa adolescenta, va deveni ea insasi.
Prin imitatie sau prin distantare
Feminitatea se contureaza prin imitatie sau prin distantare de mama. Dar, mai clar, se vede cum o fata devine femeie in raport cu tatal. Daca o fetita s-a simtit protejata de tata, valorizata, va cauta acelasi tip de relatie securizanta.
Daca a avut un tata distant sau absent, va copia, inconstient, modelul. Ori se va indragosti de barbati la fel de absenti, frustranti, reci sau indiferenti ori de-a dreptul agresivi.
Daca a avut un tata dependent, va cauta, cel mai probabil, sa fie salvatoarea in fiecare relatie a ei. Se va lupta ca vreun artist neinteles sa fie acceptat si il va sustine. Asadar, rolul lui in educatia propriei fiice nu este unul neglijabil.
Ce aduc anii? Înțelepciune? Riduri? O altfel de frumusețe? Da. Pe toate acestea și multe altele. Dacă vrei să afli care sunt mecanismele prin care înaintarea în vârstă poate fi trăită fără angoase, fără probleme, ba chiar cu mult umor, vino la evenimentul organizat de revista Psychologies și București Mall, marți 9 octombrie, orele 19, în incinta București Mall din Calea Vitan 55-59, Lounge Area, parter. Mai multe detalii despre înscriere AICI.
Foto: shutterstock.com