Lectii de feminitate

Vrei sa placi, sa seduci, sa fii feminina… De unde invatam aceste comportamente? Desi ne-am astepta ca mama sa fie modelul, despre feminitate nu invatam doar de la ea.

 

Clisee convingatoare

Brand-urile de moda speculeaza aceasta idee si fac sedinte foto cu fete tinere si mamele lor atat de frumoase si de tinere, ca zici ca sunt surori! Cate un duo de mama si fiica care te face sa visezi.

Imi imaginez o relatie perfecta, fara fisura, numai si numai complicitate si buna dispozitie. Oare asa o fi? Sau este doar un cliseu cultural, care „prinde?

Si de unde acest paralelism transgenerational care lasa sa se inteleaga ca mama e cea care transmite fiicei sale feminitatea si toate comportamentele de seductie?

 

Ca mama soacra

Asa mama, asa fiica! Intelepciunea populara repeta ca, inainte de a te casatori, este bine sa o vezi pe soacra. De ce? De unde malitia aceasta, care spune ca vom imbatrani precum mamele noastre si insinueaza ca nu va fi frumos?!

„Mereu mi-am dorit sa nu seman cu mama. Nu am vreo dusmanie speciala pe ea. Dar ea este contramodelul meu. Nu vreau nici azi sa seman cu ea! Nu vreau sa fiu o gospodina care pune toata energia in copii si casa!

Eu am crescut intr-o epoca mai egoista, dupa Revolutie, cand, pentru tineri, se deschideau alte orizonturi. In anii 80, poate  ca nu exista alternativa, dar, acum, exista! Vreau sa fiu o femeie de cariera, sa ajung foarte sus, si sa cutreier lumea. Nu seman deloc cu mama mea!

 

Se transmite sau nu?

Psihanalistul francez Lacan spunea: „Nimic nu se transmite!. Cam radical, dar stia el ceva. Fiecare din fetele si femeile din toate timpurile si-a inventat propria feminitate.

A preluat cate ceva de la mama, dar s-a desprins si a devenit altcineva, o fiinta cu propriile norme. Si fara nicio asistenta de la mama? Sigur ca fetita va copia ce vede la mama ei. Dar mai tarziu, dupa adolescenta, va deveni ea insasi.

 

Prin imitatie sau prin distantare

Feminitatea se contureaza prin imitatie sau prin distantare de mama. Dar, mai clar, se vede cum o fata devine femeie in raport cu tatal. Daca o fetita s-a simtit protejata de tata, valorizata, va cauta acelasi tip de relatie securizanta.

Daca a avut un tata distant sau absent, va copia, inconstient, modelul. Ori se va indragosti de barbati la fel de absenti, frustranti, reci sau indiferenti ori de-a dreptul agresivi.

Daca a avut un tata dependent, va cauta, cel mai probabil, sa fie salvatoarea in fiecare relatie a ei. Se va lupta ca vreun artist neinteles sa fie acceptat si il va sustine. Asadar, rolul lui in educatia propriei fiice nu este unul neglijabil.

Ce aduc anii? Înțelepciune? Riduri? O altfel de frumusețe? Da. Pe toate acestea și multe altele. Dacă vrei să afli care sunt mecanismele prin care înaintarea în vârstă poate fi trăită fără angoase, fără probleme, ba chiar cu mult umor, vino la evenimentul organizat de revista Psychologies și București Mall, marți 9 octombrie, orele 19, în incinta București Mall din Calea Vitan 55-59, Lounge Area, parter. Mai multe detalii despre înscriere AICI.

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Lectii de feminitate
Lectii de feminitate

Vrei sa placi, sa seduci, sa fii feminina… De unde invatam aceste comportamente? Desi ne-am astepta ca mama sa fie modelul, despre feminitate nu invatam doar de la ea.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste