Declinul căsniciei: Cum ne reapropiem de partenerul de cuplu

Dacă observăm declinul căsniciei este firesc să ne dorim să îndreptăm lucrurile. Psihologul Daniela Stanciu ne spune cum ne putem reapropia de partenerul de cuplu.

Citește și:

Cuplu: Nu este totul vina celuilalt

Cum ne putem reface cuplul după o aventură

Se întâmplă uneori să ajungem în punctul în care observăm declinul căsniciei noastre, care nu mai este „ce-a fost odată' și atunci ne întrebăm cum de am ajuns în această situaţie.

Poate am investit mult mai multă energie în alte roluri – cel de mamă, profesionist sau poate chiar în cele de fiică, prietenă etc.? Poate am considerat că iubirea trece proba timpului fără ca noi să depunem efort?

Indiferent de cauzele care au generat declinul căsniciei, odată ce ne-am dat seama de acesta, e important să ne îndreptăm atenţia către ceea ce ne-ar putea aduce din nou aproape de partenerul de cuplu.

Şi pentru că iubirea presupune voinţă, răbdare şi perseverenţă, e nevoie de efortul nostru constant pentru a o (re)construi şi a o face să dăinuie peste timp.

Apropierea de partener şi revenirea pe drumul unei căsnicii împlinite presupun paşi atât în direcţia intimităţii emoţionale, cât şi în direcţia intimităţii biologice, a vieţii sexuale.

Pentru a realiza aceşti paşi, este necesară o condiţie preliminară: elimină orice tendinţă de a căuta un ţap ispăşitor pentru ceea ce s-a întâmplat. Fiecare partener are partea lui de responsabilitate într-o relaţie!

Aşadar, porneşte cu deschidere şi fără a învinovăţi, pe drumul reconstruirii unei relaţii trainice. În acelaşi timp, e important să investeşti timp şi energie, fără a te aştepta ca lucrurile să redevină minunate peste noapte.

Să ai acţiuni constante în direcţia reclădirii relaţiei de cuplu şi să laşi lucrurile să revină pe făgaşul dorit într-un ritm firesc, natural.

 

Comunică autentic cu partenerul tău

Poţi iniţia o discuţie despre situaţia prezentă din căsnicia voastră, în care să-i spui cum te simţi şi, în acelaşi timp, să-i arăţi faptul că eşti dispusă să faci tot ceea ce ţine de tine pentru îmbunătăţirea relaţiei.

La rândul tău, ascultă cu atenţie ce are de spus partenerul şi ce-şi doreşte în privinţa căsniciei voastre.

Discuţia este o oportunitate de a afla ce a „scârţâit' în relaţie şi ce ai putea să faci tu diferit pe viitor. Atunci când porţi această discuţie cu partenerul, elimină orice atitudine sau tendinţă de-a ta care ar putea bloca procesul comunicării: atitudinea că tu eşti cea care deţii adevărul, atitudinea de apărare, atitudinea de martiră, tendinţa de a-l face pe partener să se simtă ruşinat, etichetarea lui etc.

Dacă ai greşit faţă de partener, asumă-ţi responsabilitatea, exprimă-ţi regretul, dar şi angajamentul de a învăţa din acea greşeală.

Oferă-i partenerului sprijinul tău atunci când acesta are nevoie. Uneori o îmbrăţişare din toată inima şi tăcerea caldă, care transmite mesajul „Sunt aici pentru tine, sunt alături de tine când ţi-e greu!' pot face minuni.

Atunci când tu însăţi treci prin momente dificile, în loc să te închizi în tine, împărtăşeşte acest lucru cu partenerul, spune-i ce te frământă şi cere-i ajutorul dacă ai nevoie.

 

Atenția acordată celuilalt

Unele lucruri, deşi sunt aparent banale, pot contribui semnificativ la reconstruirea relaţiei voastre. Arată-i partenerului recunoştinţa ta pentru acele lucruri pe care le face bine şi care-ţi aduc bucurie: „Mulţumesc, m-ai ajutat foarte mult!' sau poate „Mă bucur foarte mult că am ieşit azi împreună în parc!'.

Fii atentă la nevoile şi dorinţele partenerului, arată-i iubirea ta folosind mai ales limbajul lui preferat de iubire: poate petrecând timp de calitate împreună, poate făcând gesturi tandre, etc.

Surprizele plăcute aduc întotdeauna bucurie şi culoare în cuplu! Cumpără bilete la filmul pe care şi-ar dori să-l vadă sau organizează o excursie la munte în care care să mergeţi împreună, dacă-ţi plac şi ţie aceste lucruri.

Reaprinde flacăra pasiunii, chiar dacă perioada de început a casniciei a trecut! Pune-ţi în valoare feminitatea şi atuurile tale.

Fii îngrijită tot timpul. Dacă atunci când ieşi în oraş eşti aranjată iar acasă nu, atunci soţul tău s-ar putea să fie dezamăgit, trist sau poate iritat, pentru că transmiţi indirect un mesaj de genul „Dacă stau acasă nu merită efortul să fiu aranjată, nu mă vede nimeni.'

Pentru a reaprinde flacăra pasiunii poţi aduce şi un strop de noutate faţă de ceea ce a fost înainte. E important însă să faci acest lucru ţinând seama de valorile şi preferinţele voastre, ale amândurora!

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut cognitiv-comportamental, competenţe în terapia sistemică: cuplu, copil, familie

Tel.: 0745.089 985

office@aventuradezvoltarii.com

www.aventuradezvoltarii.com

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Declinul căsniciei: Cum ne reapropiem de partenerul de cuplu
Declinul căsniciei: Cum ne reapropiem de partenerul de cuplu

Dacă observăm declinul căsniciei este firesc să ne dorim să îndreptăm lucrurile. Psihologul Daniela Stanciu ne spune cum ne putem reapropia de partenerul de cuplu.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste