Now Reading
Cum recunoastem depresia la copii

Cum recunoastem depresia la copii

Revista Psychologies

Chiar si cei mici se pot confrunta cu episoade indelungate de tristete. Depresia la copii poate fi observata de catre parinti si nu trebuie neglijata. Iata o perspectiva veridica asupra acestei realitati.

 

Simptome

Da, copiii pot fi depresivi. Desi deseori dificil de remarcat si diagnosticat, depresia este una dintre cele mai des intalnite tulburari psihologice la copii.

Simptomele depresive ale copiilor sunt similare cu cele ale adultilor, insa sunt manifestate in maniere diferite.

Daca pe o perioada de cel putin doua saptamani dispozitia copilului este una trista si posomorata sau daca acesta nu mai este interesat sa participe la activitati care inainte ii faceau placere (precum jocul), este recomandat ca parintii si cadrele didactice să acorde atentie sporita starii si comportamentului acestuia.

Deoarece, alaturi de aceste simptome, pot fi prezente și altele, care vor sublinia tulburarea depresiva la copil.

Astfel, se pot observa dificultati de a se concentra la diverse jocuri individuale sau de grup, pierderea in greutate, lipsa de vitalitate, tulburari ale somnului (somn insuficient sau hipersomnie) sau sentimente de vinovatie.

In plus, spre deosebire de adulti, este deosebit de important aspectul ca la copii depresia poate sa fie deseori mascata de o stare de iritabilitate persistenta, alaturi de alte simptome mentionate mai sus.

 

Cauzele si efectele simptomelor depresive

Printre factorii care au fost asociati cu simptomele depresive se numara relatiile interpersonale defectuoase ale copilului cu parintii, in special. De exemplu, ei pot dezvolta depresie daca s-au simtit respinsi in mod constant de catre parinti.

De asemenea, neavand inca dezvoltata personalitatea, copilul se poate manifesta precum un simptom al parintilor, iar depresia sa sa fie un ecou al starii sufletesti a parintilor.

Alti factori care pot conduce la simptome depresive sunt separarea parintilor si implicit separarea copilului de unul dintre parinti, mutatul intr-o locuinta noua, decesul apropiatilor, asistarea la scene de violenta domestica, izolarea sociala etc.

Toti acesti factori pot avea efecte indelungate asupra copilului. De exemplu, performanata sa scolara poate sa fie afectata, conducand la carente educationale pe termen lung.

De asemenea, acesta poate dezvolta tulburari depresive si in viata adulta si, implicit, ii pot fi impactate relatiile cu ceilalti.

 

Ce e de facut

Parintii si cadrele didactice sunt primii care pot remarca eventuale semnele depresiei la copii. In cazul in care in mod constant copilul se comporta diferit fata de obicei, are o dispozitie trista sau este usor iritabil, este recomandat ca acestia sa se adreseze cat mai timpuriu unui specialist, psiholog sau medic.

Simptomele copilului pot fi ameliorate prin terapii la care sa participe toata familia. Este foarte important ca intreaga familie cu care interactioneaza copilul sa fie constienta de efectele pe care le pot avea comportamentele lor asupra acestuia.

Parintii nu trebuie sa considere ca cel mic poate fi pacalit cu lejeritate, ci atitudinea lor trebuie sa fie adaptata unei fiinte capabile sa identifice starile afective ale parintilor.

Este deosebit de important ca acei copii cu simptome depresive sa fie protejati de factorii nocivi si sa li se ofere caldura, iubire si apreciere din partea parintilor, cu precadere.

Atat pentru a ameliora, dar si pentru a preveni simptomele depresive la copil, este recomandat ca acestia sa creasca intr-un mediu afectiv bogat in dragoste si recunoastere a fiintei lor pe de-a-ntregul.

Cu alte cuvinte, cel mai important rol al parintilor este de a se asigura ca ofera, pe langa securitate fizica, si securitate emotionala copilului lor.

 

De Andrada Botgros, Editor Stiinte Sociale, Liceunet

www.liceunet.ro

Foto: hepta.ro

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top