Despărțire: de unde știi când e momentul să ieși dintr-o relație de cuplu

O despărțire nu este niciodată ușoară, chiar dacă tu o inițiezi. Dar decât să stai prea mult într-o relație nefericită, mai bine îți faci curaj să pleci. Ai grijă, totodată, să nu fie o decizie pripită.

Citește și:

Conflict în cuplu: asumă-ți și controlează-ți comportamentul

Despărțire: Motivele pentru care relațiile de cuplu nu mai sunt de durată

Decizii, decizii…

Evident, nu există o rețetă pentru o relație de cuplu împlinită, care să ne satisfacă pe toți. Relațiile sunt diferite, așa cum și fiecare dintre noi avem particularități.

Totodată, de ce să nu recunoaștem, fiecare dintre noi am avut anumite comportamente specifice, în funcție de relația în care ne-am aflat la un moment dat.

Similar, și așteptările au variat. Și dacă fiecare relație a venit cu plusurile și minusurile ei, din păcate, nu putem selecta doar ce ne place.

Dacă suntem sincere, și noi la rândul nostru oferim atât plusuri cât și minusuri. Iar ca să înțelegem mai bine dacă o relație ni se potrivește sau nu, este necesară introspecția. Ce ne dorim de fapt? Ce căutăm? Ce avem impresia că ne lipsește? Există remedii? Am făcut ceva pentru a repara? Știm să comunicăm cu partenerul?

Întrebările pot fi clare, dar răspunsurile pot varia. Pentru că uneori ne este greu să fim sincere cu noi însene. Este dificil să ne recunoaștem greșelile, să ne dăm seama că avem parte de vină și să nu spunem asta doar din generozitate. Chiar suntem responsabile.

Atunci când ceva nu merge într-o relație, rareori este vina unuia singur. Iar dacă este o greșeală exclusivă a partenerului (sau așa pare din exterior) oare ce anume din comportamentul tău i-a făcut loc?

Să iei decizia unei separări, a unei despărțiri definitive sau a unui divorț nu este o alegere pe care o poți face ușor. Există istorie, există lucruri frumoase împreună, există planuri și dorințe pe care încă nu le-ați realizat. Ai de lăsat în urmă nu doar o persoană ci un întreg bagaj generat de prezența ei. Ești pregătită să faci asta?

 

Vrei să rămâi în relație?

Atunci când te întrebi ce ai de făcut în privința relației tale de cuplu, întreabă-te totodată ce motiv ai avea să rămâi. Nu doar motivele plecării sunt importante în această hotărâre, ci și cele pe care le-ai putea avea să rămâi.

Oricât de frustrată, nervoasă sau dezamăgită te simți la un moment dat, există și șanse să poți repara o relație, nu neapărat să o părăsești. Oricum, deciziile atât de importante, nu se iau în momente tensionate, când gândirea este încăracată de negativism.

Persoanele care apelează la terapie sau consiliere pentru o astfel de problemă, dacă în răspunsul privind motivele pentru care ar rămâne în relație includ un scop sau obiectiv, au șanse mai mari să își repare relația. Spre exemplu: „vreau să îmi cresc copilul într-o casă în care are ambii părinți' sau „vreau să îmi rezolv problemele legate de furie'.

Dacă, în schimb, răspunsurile sunt: teama de singurătate, teama de suferință, etc… atunci relația respectivă nu este foarte sudată și are șanse mici să supraviețuiască: „nu știu cine mă va mai iubi' sau „nu știu cum mă voi descurca financiar'.

Și în cazul întrebărilor legate de despărțire, situația este aceeași. Dacă despărțirea primește drept răspuns un alt obiectiv „îmi doresc altceva de la viața mea decât o relație nefericită', atunci sunt șanse mari să se producă.

Dacă motivația principală este teama, majoritatea deciziilor le iei pe baza acesteia. Vezi lumea prin prisma problemelor și rezultatelor negative ale acțiunilor tale. Iar teama are impact asupra tuturor ariilor vieții tale. Rezultatul? Șanse mari să rămâi într-o relație nefericită și nesatisfăcătoare din iluzia de a te afla „în siguranță'.

Caută mereu factorii asupra cărora poți lucra pentru salvarea unei relații. Iar dacă și partenerul tău se implică în rezolvarea problemelor, atunci sunt șanse ca acest demers să vă unească mai mult.

Să te desparți, oricât de dificil este sentimentul de tristețe și suferință, este calea simplă. Adevărata probă de curaj poate fi tocmai să rămâi într-o relație și să încerci să o salvezi.

Foto: shutterstock.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Despărțire: de unde știi când e momentul să ieși dintr-o relație de cuplu
Despărțire: de unde știi când e momentul să ieși dintr-o relație de cuplu

O despărțire nu este niciodată ușoară, chiar dacă tu o inițiezi. Dar decât să stai prea mult într-o relație nefericită, mai bine îți faci curaj să pleci. Ai grijă, totodată, să nu fie o decizie pripită.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste