Despre familia cu adolescenti

Cand copiii cresc si devin, la randul lor, aproape adulti, se pune problema unei educatii mai rafinate, a unor principii care se negociaza in functie de noile realitati. Adesea, familiile intampina greutati cand regulile sau stilul de viata de pana atunci trebuie schimbat.

 

Adolescenta este o varsta care, de obicei, ameninta echilibrul homeostatic al unei familii. Copiii de pana atunci incep sa se revolte, devin rebeli, isi judeca parintii. Se apuca de fumat, se indragostesc, se lasa de scoala ori se apuca de munca, desi nu e nevoie. Este unul din pragurile mari pe care familia, in ansamblul ei, trebuie sa le treaca.

Parintii inainteaza in varsta, nu stiu cum sa gestioneze situatii noi pentru ei, cum ar fi petrecerea timpului fara masura la calculator sau extinsa dependenta de tehnologie. In cartea Trucuri psihologice pentru parinti (Ed. Polirom), Suzanne Vallieres ofera cateva sfaturi pentru a trece mai linistit prin apele adolescentei.

 

Ce e de facut?

1. E normal sa se inchida in sine, nu inseamna ca nu va mai iubeste sau ca nu mai are nevoie de voi, parintii lui. Nu insistati sa iasa din sine, acceptati sa discute cu voi cand vrea el, nu cand vreti voi. Dar fiti disponibili mereu.

2. Pastrati ritualurile familiei: mese impreuna, mers la film.

3. Fiti in continuare atenti la ce va spune, la viata lui. Nu va fie teama sa ii povestiti despre propria voastra adolescenta, asta intareste legaturile dintre voi.

4. Evitati morala, chiar atunci cand e cazul. Chiar daca fumeaza din cand in cand un joint, nu e un sfarsit de lume. Mai bine informati-l cu privire la excese si ce efecte au asupra creierului. Aveti incredere ca alege ce e bine pentru el.

5. Ramaneti calmi, chiar daca el sau ea cauta sa va calce pe bataturi. E forma unica de pastrare a controlului. Nu-l jigniti niciodata, nu loviti niciodata adolescentul.

6. Respectati-i spatiul personal, camera lui, chiar daca arata ca dupa bombardament. Dar insistati pe un set minim de reguli de ordine si curatenie. Nu are voie, de exemplu, sa lase resturi alimentare peste tot. Bateti la usa!

7. Cand e insolent sau are probleme la scoala, e posibil sa ceara in felul acesta mai multa independenta. Vorbiti calm, sa vedeti de unde vine problema. Nu ridicati tonul niciodata, voi sunteti adultii.

8. Nu deveniti parintele-prieten. Rolul vostru de parinti e sa impuneti limite si reguli, sa vegheati sa fie respectate si, la rigoare, sa le negociati. Are voie la 17 ani sa iasa in club cu prietenii (ceea ce nu era permis la 13).

9. Fiti atenti la semne de depresie, mai ales la fete. La anorexie sau bulimie. Fetele sunt vulnerabile in aceasta perioada si stima lor de sine trece prin aspectul fizic.

10. Aveti grija sa doarma destul si sa manance cum trebuie.

11. Daca s-a indragostit, nu-l fortati sa povesteasca. Daca sufera, aratati-i ca sunteti acolo, dar nu il interogati. Trebuie sa fiti un sprijin puternic, dar discret.

12. Aveti grija sa aiba destule activitati fizice.

13. Pastrati-va autoritatea, fiind cei care impun reguli, dar care si stiu sa le justifice. Nu le impuneti dictatorial, ci le explicati. Adesea, e necesar sa le repetati de mai multe ori pana cand le aude. Disciplina e necesara. Dar regulile trebuie sa fie conforme cu varsta. Cand le mai relaxati, ii dati de inteles ca ii respectati maturitatea si discernamantul.

14. Nu uitati sa-l laudati pentru eforturile sale. Sau pentru o performanta scolara importanta.

15. Are nevoie de amici, nu e o nenorocire sa doarma din cand in cand la altcineva acasa. Rolul prietenilor e foarte important.

16. Nu-i interziceti anumiti amici din motive de vestimentatie sau preferinte muzicale. Se va simti controlat si neinteles. Insa discutati despre ceea ce e acceptabil in comportament si ce nu e. Daca nu va convine anturajul, explicati-i ce comportamente sunt rele, nu de ce persoanele sunt nefrecventabile.

17. Colaborati cu educatorii cand se impune limitarea urgenta a unor relatii de amicitie care nu duc la ceva bun.

18. Asteptati-va sa consume alcool, sa incerce droguri. Mai bine vorbiti cu el din timp despre efecte. Daca e informat despre acestea, dar mai ales despre presiunea pe care o poate exercita grupul asupra lui, e posibil sa evite viciile.

19. Daca totusi se intampla frecvent, stati mult de vorba cu el si, la rigoare, schimbati scoala, mediul, orasul. E foarte greu sa desfaci legaturile dependentei, dar una dintre chei poate fi schimbarea radicala a mediului.

20. Esecul scolar are multiple cauze: vorbiti mult cu el, ca sa intelegeti daca e vorba de dezinteres, profesori inhibanti sau doar de niste goluri de informatie, ce pot fi acoperite.

21. Incurajati-i efortul, laudati orice imbunatatire in carnetul de note.

22. Sexul e normal in adolescenta. Acordati incredere, dar fiti atenti la probleme. Dati de inteles ca poate discuta despre orice cu parintii.

23. Nu discutati despre propriile experiente. Niciodata!

24. Nu e bine sa va lasati copiii sa doarma acasa cu iubitul sau iubita. Exista limite si aici.

25. Daca fiica a ramas gravida, e alegerea ei daca pastreaza copilul. Dar trebuie sa priceapa perfect consecintele cu privire la viata ei data peste cap. Si la a voastra…

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Despre familia cu adolescenti
Despre familia cu adolescenti

Cand copiii cresc si devin, la randul lor, aproape adulti, se pune problema unei educatii mai rafinate, a unor principii care se negociaza in functie de noile realitati. Adesea, familiile intampina greutati cand regulile sau stilul de viata de pana atunci trebuie schimbat.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste