Now Reading
Diferente acceptabile in cuplu

Diferente acceptabile in cuplu

In dinamica unui cuplu, in timp ce anumite compatibilitati il ajuta sa evolueze pozitiv, diferentele tind sa indeparteze cei doi parteneri. Pentru buna functionare a relatiei, primele sunt absolut necesare, in timp ce cele din urma sunt motiv de tensiuni. Iata insa si cateva diferente in prezenta carora un cuplu poate functiona foarte bine.

 

Diferenta de varsta

In 1993, un studiu care a analizat 1000 de anunturi matrimoniale a aratat ca in general, femeile cauta parteneri mai in varsta, in timp ce barbatii cauta partenere mai tinere.

Daca statistic, noi femeile plecam de la premisa ca ne dorim un partener mai in varsta, realitatea poate contrazice aceste concluzii.

In privinta satisfactiei intr-un cuplu, nu se demonstreaza o rata de succes mai mare, atunci cand se respecta aceste „preferinte” initiale.

Din contra, respectul, atractia fizica si personalitatile compatibile sunt elemente care vor apropia doi parteneri, dincolo de diferenta de varsta.

Mai mult, sunt femei care nu doar cauta un partener mai in varsta, dar isi seteaza si o limita a diferentei de ani.

Fie pornind de la modelul parental, fie admirand un cuplu care se incadreaza in acest sablon, tind sa isi limiteze perspectivele pornind de la o premisa eronata.

Varsta partenerului nu are nicio relevanta. Iar daca te preocupa opinia publica fata de un partener mai tanar, este momentul sa hotarasti cat ai de gand sa permiti acestui lucru sa iti influenteze viata personala.

 

Diferentele de venit

Daca pana acum era o obisnuinta ca barbatul sa castige mai bine, sustinand financiar intr-o mai mare proportie familia, vremurile s-au schimbat. Din pacate, nu si mentalitatile.

Pentru noi, feminismul a atras dupa sine si o mai mare competitivitate in plan profesional, de multe ori soldata cu succes in cariera.

In consecinta, si veniturile au devenit mai substantiale, vremurile in care femeia era casnica fiind lasate in urma.

Chiar si asa insa, tot noi ajungem sa fim controlate de acest aspect, cautand la randul nostru parteneri care sa ne depaseasca in acest domeniu.

Daca nu este de dorit, oricare ar fi furnizorul principal al cuplului, ca partenerul sa se manifeste oportunist sau sa nu aiba deloc ambitii personale, nici discriminarea pe acest principiu nu este o solutie fericita.

La baza, un cuplu inseamna lucruri facute in comun, iar daca apreciem si ne bucuram de ajutorul in bucatarie sau in cresterea copilului pe care il primim de la iubit, atunci putem accepta si ca financiar, noi suntem in avantaj.

In plus, doar un barbat echilibrat nu va fi complexat de o femeie care castiga mai bine, deci cu atat mai mult putem aprecia atitudinea lui.

 

Extrovert sau introvert?

In timp ce extrovertii vor fi extrem de sociabili, vorbareti si mai mereu dornici de explorari, introvertii se vor impiedica mai mereu la capitolul „afisare”.

Am spune ca sunt diferente foarte mari intre astfel de personalitati si totodata ca cei doi se poate sa nu se inteleaga reciproc.

Mai mult, din oricare categorie am face parte, suntem reticenti fata de cealalta tabara. Dar in timp ce ne blocam in astfel de aprecieri, pierdem din vedere faptul ca cele doua profiluri se pot completa reciproc foarte bine.

Un introvert este totodata un bun observator, atat al propriei persoane cat si al celor din jur. Mai mult, este deschis catre sentimentele celuilalt, capabil de empatie si dornic de comunicare in intimitate.

Aceste calitati pot fi invatate de un extrovert, mai mereu in cautarea actiunii si mai rar petrecand timp cu sine. In timp, astfel de parteneri se pot completa reciproc, invatand unul de la celalalt.

Cat timp exista alte calitati care ne atrag la un astfel de partener, aceste diferente pot lucra in avantajul cuplului.

 

Foto: 123rf.com

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top