Discutii esentiale inainte de casatorie
Nu degeaba se spune „la bine si la greu”… Inainte de pasul cel mare, este recomandat sa renuntam la lentilele roz prin care ne privim unul pe celalalt. Iata un set de discutii esentiale inainte de casatorie.
Vulnerabilitatea ne vine in ajutor
De cele mai multe ori, cele mai provocatoare etape ale unei relatii se dezvaluie in moduri complet lipsite de erotism.
Poate parea paradoxal, dar o discutie sincera, nepartinitoare si clarificatoare pentru destinul comun al unui cuplu care urmeaza sa se casatoreasca, este un demers esential.
Aceasta va determina strategia de conectare a cuplului si felul in care partenerii negociaza, solutioneaza si integreaza experientele inerente acestei uniuni pe viata.
Scopul unei asemenea discutii este, in mod evident, cunoasterea si asumarea deciziei. In mod mai subtil, este vorba despre acceptarea neconditionata a celuilalt, deoarece atunci cand acesta isi asuma convingerile si principiile, gradul de intimitate este maxim.
Aceasta intimitatea va hrani relatia in mod sanatos atunci cand, inevitabil, obstacolele vor aparea. Studiul psihologului american Arthur Aron, care vizeaza exact acest tip de autodezvaluire franca inaintea casatoriei, demonstreaza eficienta sa.
Vulnerabilitatea asociata deschiderii totale si netrucate in fata partenerului este o dovada de iubire in sine si de dorinta de a face din relatie un reper existential.
Deoarece vulnerabilitatea reciproca creste apropierea, cadura emotionala, empatia, conectarea. Asadar, iata ce puncte ar trebui sa contina acest moment din viata voastra…
Despre copii si parenting
Cand atractia sexuala este la cote maxime, nimanui nu-i place sa aduca in discutie aspecte mai putin erotice. Dar nediscutandu-le nu inseamna ca nu exista.
Iar cand fluturii din stomac se atenueaza si dorinta de a avea o familie devine prioritara, este deja prea tarziu sa investighezi unde se situeaza partenerul tau. Si sa risti un raspuns care nu corespunde nevoilor tale.
Mai mult de atat, modul in care veti dori sa cresteti un copil, stilul parental si setarea limitelor sunt intrebari care se cer clarificate acum.
Nu este nevoie sa stabiliti gradinita la care va merge, dar este important sa va asigurati ca amandoi doriti sa mearga la gradinita.
Nu este nevoie sa stiti de acum cati copii v-ati dori, ci mai degraba sa aveti un timing care se se muleze pe asteptarile si nevoile ambilor parteneri.
Banii si cariera
Desi nimeni nu recunoaste acest lucru, banii sunt motivul nr. 1 pentru care cuplurile se cearta. Dar lucrurile spuse direct de la inceput te scapa de batai de cap mai tarziu.
Stabiliti daca tineti banii la comun sau separat, cum va organizati pentru investitii importante sau cheltuieli de zi cu zi. Daca unul cheltuie prea mult si celalalt e mai atent cu banii, setati sume care sa va multumeasca pe amandoi.
Nimeni va poate trasa strategia financiara, dar e important sa stiti cu ce buget lucrati, ce functioneaza pentru voi, sa comunicati si sa fiti rezonabili.
Pe acelasi subiect, discutia despre cariera este prioritara pentru ca este recomandat ca asteptarile voastre sa fie aliniate intr-un procent semnificativ.
Tipul de cariera dorit, programul, investitia emotionala, planurile de evolutie profesionala, ce presupun cu adevarat si cum vor afecta viata de cuplu – sunt negociabile acum, nu mai tarziu.
Pentru un cuplu la inceput de drum e important de discutat si acceptat compromisul pe care il pot sustine realmente partenerii: mai multe ore la job pentru a asigura o baza financiara sau timp de calitate petrecut impreuna, chiar cu riscul de a trai cu un buget redus.
Nimeni nu poate spune cum e mai bine decat nevoile fiecaruia asumate onest. Si, de asemenea, tineti cont de faptul ca nevoile se schimba cu timpul.
Despre religie si valori
Poate nu-ti pasa acum sau poate consideri ca irelevant faptul ca ea e mai religioasa decat tine sau provine dintr-o asfel de familie. Cu timpul insa aceste optiuni pot duce cuplul la discutii neplacute. Nimeni nu vorbeste despre religia sa la prima intalnire, pentru ca nu e nimic sexy in discutia asta.
Dar suntem ceea ce sustinem despre noi ca ne defineste si este important ca partenerul nostru sa stie ca fidelitatea, flexibilitatea, onoarea, toleranta si respectul sunt conditii sine qua non, daca asta credem cu adevarat.
Gestionarea conflictelor
Nu exista cuplu fara conflicte decat cel in care iubirea nu a fost prezenta de la bun inceput. Nici macar conflictul in sine nu este important, cat modul in care fiecare il solutioneaza.
Stilul de negociere si rezolvare a unui conflict este ceea ce produce de fapt rupturi ireparabile. Indiferent de maniera, trasati impreuna de la inceput ce este acceptabil si tolerabil ca si comportament si ce este off limits.
Negocierea unui conflict incepe intotdeauna cu acomodarea celuilalt si cu ascultarea activa a punctului sau de vedere. Si nu uita, conflictul in sine dispare cand raspunzi cu dragoste oricarui atac.
Visuri la comun
La acest capitol intra tot ceea ce te scoate din minti si ce simti ca nu ai putea accepta intr-o relatie.
Daca ai trecut printr-un proces de autoanaliza, ar fi cazul sa stii deja ce butoane nu pot fi apasate. Este necesar sa le marturisesti si sa ti le asumi.
De asemenea, visurile tale – despre care poate nu vorbesti cu nimeni pentru ca par imposibile acum – se cer dezvaluite in cuplu daca pot afecta dinamica relatiilor.
Mutarea intr-o tara straina, dorinta de a adopta un copil, de a avea o afacere pe cont propriu, sunt lucruri care trebuie destainuite pentru ca nu te vor afecta doar pe tine.
Nu iti garanteaza nimeni ca este o discutie placuta, dar este una necesara. Calitatea unei relatii depinde de acest mix subtil intre dezvaluire sincera si mister personal, ce genereaza energia emotional-afectiva necesara unui parteneriat unic si hranitor.
De Mariejeane Rizea
Psiholog clinician, consilier de cuplu, copil si familie
Tel.: 0744.817.136
Citeste si:
Cum stii ca esti pregatita pentru casatorie
De ce depinde succesul intr-o casatorie
Foto: shutterstock.com