„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

 

Cu ce impresii vin la cabinet persoanele proaspăt divorțate?

Gabriela Saulea: În urma unui divorț, o persoană trece prin aceleași cinci etape, pe care le știm, din perioada de doliu: negare, negociere, furie, depresie și acceptare. Majoritatea persoanelor care vin la mine sunt în perioada de negociere sau în perioada de furie.

O caracteristică pe care o găsesc la toți, este că au tendința să se victimizeze, să caute un vinovat în cadrul familiei extinse, să găsească modalități de a se răzbuna pe fostul partener.

Prima mea misiune de coach este să le ofer clienților o perspectivă mai amplă asupra poveștii, să îi ajut să vadă lucrurile din mai multe puncte de vedere, și să îi conduc spre o atitudine de asumare și recuperare a controlului asupra situației în care se află.

După cum ne-am aștepta, persoanele care nu au inițiat procesul de divorț sunt mai bulversate decât cele care au inițiat separarea, însă am fost și eu surprinsă să văd cum și cele din urmă pot trece prin perioade intense de negare și negociere.

 

Există și divorțuri amiabile? Cum reușesc cei doi să ajungă la prietenie?

G.S.: Cu siguranță, am întâlnit situații în care cei doi parteneri au simțit simultan că relația nu merge și au luat fericiți decizia de a divorța – cunosc chiar și persoane care au dat „petreceri de divorț.

Cu toate acestea, este important să reținem că divorțul este totuși o despărțire, o perioadă de tranziție și o schimbare intensă.

Chiar și în situații amiabile, anumite sentimente de gelozie, confuzie, nesiguranță sau furie pot apărea și sunt absolut normale.

Aș recomanda oricărei persoane care trece printr-un astfel de proces, să se consulte cu un specialist, în vederea unei recuperări sănătoase.

Cât despre secretul unei prietenii post-divorț, consider că ingredientul principal este comunicarea sinceră și directă – atât cu fostul partener, cât, mai ales, cu noi înșine.

Multe probleme în comunicare apar din cauza unei obișnuințe de a ne minți singuri, de a ne ascunde în spatele ego-ului și de a refuza să ne arătăm vulnerabilitatea în fața celorlalți.

Citește și:

Care este scopul real al căsătoriei

Nu ai chef de sex? Ce întrebări trebuie să-ți pui…

Care sunt cele mai des invocate motive de divorț?

G.S.: Motivele invocate de oamenii cu care am lucrat, variază de la lucruri obiective, de tipul „ne doream lucruri diferite de la viață, până la scenarii de telenovelă, de tipul „prietenii lui/ai soacrei/vecinii au complotat să ne despartă.

Adevărul este că fiecare persoană își spune o anumită poveste, care să o ajute să se simtă mai bine în perioadele negre.

Este mai ușor să dăm vina pe alții, să spunem că Universul ne-a discriminat sau că suntem ghinioniști în dragoste.

În realitate, cel mai adesea, motivul divorțului este și secretul unei relații de succes, cel menționat mai sus: comunicarea.

Foarte multe persoane își ascund adevăratele priorități, sacrifică anumite valori de dragul unei relații sau ascultă de „gura lumii mai mult decât de propria intuiție. Aceste compromisuri și minciuni se transformă, în timp, în realele motive de divorț.

 

Ați lucrat cu clienți deprimați în urma unui divorț, care nu au reușit să își revină?

G.S.: Majoritatea oamenilor care trec printr-un divorț, vor trece și printr-o depresie. Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag.

Are sens, dacă stăm să ne gândim: divorțul reprezintă moartea unei relații, moartea unor speranțe, așteptări și planuri de viitor; divorțul îți schimbă fiecare aspect al vieții: de la cel financiar, la cel social, la cel emoțional.

Nu am întâlnit persoane care să nu își revină în urma divorțului, însă am cunoscut zeci de cazuri cu perioade diferite de refacere.

Sunt oameni care într-un an se căsătoresc din nou, alții care în cinci ani nu au reușit să își ierte fostul partener. Ceea ce știu sigur este că sintagma „lasă, că timpul le rezolvă pe toate, nu este cea mai sănătoasă într-o astfel de situație.

Trauma unui divorț poate lăsa răni adânci, frică, frustrări și resentimente. Este nevoie de un efort activ din partea fiecăruia, să își asume cele întâmplate, să lucreze pentru sănătatea lui emoțională și mintală și să fie mai pregătit pentru relațiile viitoare.

 

Ce le spuneți celor care divorțează?

G.S.: Rolul meu de coach nu este să spun, ci să ascult. În procesul de revenire după divorț, eu sunt doar un ajutor de navigare pentru clienții mei.

Eu le pun întrebări despre relație, despre fostul partener, despre ei înșiși, astfel încât singuri să își dea seama, când se mint singuri sau când își spun lucruri care nu îi ajută în drumul către vindecare.

Ca structură, programul meu se împarte în trei pași: Hope, Healing și Happiness. În prima etapă, Hope, mă asigur ca povestea divorțului să fie una cât de poate de obiectivă și imparțială, să îi scot pe clienți din starea de victimizare, să identificăm împreună care sunt motivele principale de supărare și frustrare și cum să menținem relații sănătoase cu familia, cu fostul partener și copiii.

În cea de-a doua, Healing, începem să lucrăm concret pe rănile rezultate în urma despărțirii, învățăm să iertăm, să comunicăm matur și eficient, să găsim soluții pentru provocările care apar în viața de persoană divorțată.

Iar în etapă finală, Happiness, putem discuta despre planurile pe termen lung ale clientului – începerea unei noi relații, întemeierea unei noi familii, inițierea unui nou proiect.

Observați cum de-abia în ultima etapă începe discuția despre noi relații romantice. Scot în evidență acest fapt, pentru că știu multe cazuri de persoane care, în urma unui divorț, intră imediat în „relații-tampon.

Astfel de interacțiuni, deși aparent benefice, sunt doar o distragere de la suferința pe care o simte fiecare și nu fac decât să prelungească perioada de vindecare.

 

Cum resimt copiii divorțul? Este adevărat că rămâne o traumă pentru ei?

G.S.: Copiii, din păcate, resimt divorțul cel mai profund – chiar și cei mai mici dintre ei simt energia părinților, tensiunea dintre ei și certurile din familie, și internalizează toată această suferință.

Este și motivul pentru care auzim de multe ori că cei mai „obraznici copii sunt cei care provin din familii divorțate, pentru că nu știu cum să își exprime durerea și furia în alte moduri, mai sănătoase, și că recurg la comportamente inadecvate.

 

Dr. Gabriela Saulea este președinte al Asociației „Călătoria Divorțului, tel: 0722 371 892, http://www.calatoriadivortului.ro

Foto: Shutterstock

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Ce învață copiii din relația părinților
Ce învață copiii din relația părinților

Cu toții ne dorim pentru copiii noștri să devină adulți sănătoși și fericiți, iar un rol important îl joacă relațiile pe care le vor avea cu cei din jur. Cel mai important exemplu în acest sens îl primesc din relația părinților, motiv pentru care este recomandat să avem grijă ce model le oferim.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste
Drogurile legale - între senzații tari și consecințe groaznice
Drogurile legale – între senzații tari și consecințe groaznice

Adolescenții spun că sunt senzaționale. Consecințele? Cine se gândește la consecințe?! Drogurile legale sunt un flagel subteran, statul nu știe cât se consumă și care e rata de creștere a consumului. Dar ce sunt acestea? Alina Ciupercovici, în colaborare cu Dana Burciu, psiholog clinician și psihoterapeut la Clinica ALIAT Suceava, explică ce se întâmplă cu „legalele“.

Citeste