Dovezi de loialitate in cuplu

Numai infidelitatea este dovada lipsei de loialitate in cuplu? Uite in ce situatii iubitul iti este loial!

 

In general, conceptul de loialitate se refera la atasamentul nostru fata de cei din jur sau fata de un obiect, un ideal, o datorie, o obligatie sau o cauza.

Fidelitatea, devotamentul, onestitatea, stabilitatea, asumarea, pasiunea, entuziasmul, costiinciozitatea, perseverenta, deschiderea, cinstea, curajul, determinarea sunt caracteristicile principale ale loialitatii.

Cu ce nu este niciodata asociata loialitatea? Cu minciuna, tradarea, fanatismul, obedienta, dedublarea sau oportunismul.

 

Loialitate vs. fidelitate

Loialitatea apare la diferite niveluri, de la cel ideologic si organizational pana la cel de cuplu, si capata valente profund valorice pentru cei care o adopta si si-o asuma.

Pentru multi dintre noi loialitate in cuplu inseamna fidelitate, in special cea sexuala, desi la o analiza mai detaliata nuantele le situeaza pe paliere usor variate.

Evident ca ideal ar fi sa ne identificam cu valorile loialitatii si fidelitatii simultan, dar de la ideal la realitate distanta e considerabila uneori.

Loialitatea are mai mult de-a face cu o cauza, pe cand fidelitatea se raporteaza la o persoana. De exemplu, un partener de cuplu care este loial institutiei casniciei, se dedica familiei, se implica in probleme si isi asuma rezolvarea lor, poate fi, in acelasi timp, infidel sub aspect sexual, din motive mai mult sau mai putin obiective.

Loialitatea e in directa legatura cu ratiunea, cu ceea ce este corect si echitabil, cu asumarea responsabilitatilor, iar fidelitatea graviteaza in jurul simtirii, al iubirii si pasiunii.

Pentru a exista coerenta in cuplu, comunicare, intimitate, ar fi de preferat nu numai ca aceste doua concepte sa se suprapuna, ci sa existe o constanta intre loialitatea manifestata in plan fizic si cea manifestata in plan emotional.

Poti ramane fidel fizic, in timp ce emotional esti la distanta de cel cu care traiesti.

Poate ca partenerul nostru de viata nu ne-a inselat niciodata din punct de vedere sexual, dar spatiul lui intern, gandurile, sufletul, sa fie ocupate de imaginea altcuiva. Asa cum, in egala masura, el poate experimenta infidelitatea, dar sa se reintoarca la noi din loialitate, pentru a-si respecta acordul initial asumat in relatia noastra de cuplu.

 

Si astfel se naste dilema: este fidelitatea sexuala o dovada de loialitate in cuplu? Este infidelitatea o dovada a lipsei de loialitate intre parteneri? Granita ramane extrem de fragile si discutabila.

Dintr-un anumit punct de vedere loialitatea este superioara fidelitatii fizice, asa cum uneori ratiunea este superioara pasiunii si dereglarii simturilor.

 

Dovezi de loialitate in cuplu

Iti acorda incredere, tine cont de opiniile tale in luarea deciziilor comune sau individuale.

Isi respecta cuvantul, este consecvent si coerent in ce spune si ce face in raport cu tine.

Iti imparteseste ganduri, sentimente, temeri, dileme si te coopteaza in lumea lui interioara.

Ii place sa petreaca timp cu tine, iti cauta compania pentru activitati diverse si programeaza astfel de activitati pentru amandoi.

Iti cere sfatul, manifestand deschidere si lasand deoparte orgoliul.

Discuta cu tine aspectele bune, te valorizeaza, dar iti arata si ce il deranjeaza, fara sa critice sau sa jigneasca.

Tolereaza diferentele dintre voi, dar tine cont valorile, interesele si scopurile voastre comune.

Iti acorda libertate pentru sa-ti consumi pasiunile, hobby-urile, fara sa te sufoce cu gelozie sau posesivitate si, la randul sau, se simte liber sa isi dezvolte pe deplin calitatile expresive, creative si productive.

Initiaza sau adera la proiecte comune de cuplu, indiferent ca e vorba de achizitionarea sau constructia unei case, petrecerea vacantelor, conceperea si nasterea unui copil, schimbarea stilului de viata.

Cauta resurse pentru reinventarea relatiei si depasirea conflictelor inerente, stimuleaza evolutia relatiei si a intimitatii.

Intr-o relatie bazata pe loialitate nu vei simti ca esti trasa in jos, asa cum nici partenerul tau de viata nu va trai cu frustrarea ca stagneaza personal sau profesional, ca se sufoca, ca isi doreste sa evadeze.

Este foarte important sa nu confundam totusi termenul de loialitate in cuplu cu mentinerea unei relatii din teama de abandon emotional sau de singuratate, neincrederea de a gasi un alt partener potrivit, stima de sine scazuta, frica de lua decizii cu risc ridicat, comoditatea si rezistenta la schimbare.

Chiar daca pretul platit poate fi diminuarea dragostei pasionale, loialitatea graviteaza preponderant in jurul prieteniei si incercarii active de intelegere reciproca, de acordare a suportului fizic si emotional, de respectare a angajamentelor.

 

De Andreea Popescu, psiholog autonom in consiliere psihodinamica, www.psidia.ro, tel: 0722998049, e-mail: andreeapopesc@gmail.com

 

Citeste si:

4 strategii pentru mai multa intimitate in cuplu

Adevarul despre angajamentul in cuplu

 

Foto: shutterstock.com

 

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Dovezi de loialitate in cuplu
Dovezi de loialitate in cuplu

Numai infidelitatea este dovada lipsei de loialitate in cuplu? Uite in ce situatii iubitul iti este loial!

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste