Educarea copiilor fara bataie si pedepse

Sa-ti accepti copilul asa cum este nu inseamna ca nu trebuie sa incerci, cu intelepciune si blandete, sa-i modelezi comportamentul, prin deprinderi care il vor ajuta sa se dezvolte la adevaratul sau potential.

 

Sa implinesti nevoia de dragoste a copilului tau nu inseamna sa excluzi nevoia de disciplina. Trebuie  sa constientizezi ca un comportament indezirabil este cauzat de ceva, ca exista un motiv pentru care copilul se poarta intr-un anumit fel.

Intelegerea acestui fapt important te va ajuta sa nu iei neascultarea copilului drept un atac personal, sa descoperi adevaratele cauze si sa pui la punct strategiile de remediere.

Pedeapsa sugereaza durere, pierdere sau suferinta. Adeseori, amenintarea cu pedeapsa ii sperie pe copii, determinandu-i sa asculte. Ea are foarte putin de-a face cu a-i invata eficient cum sa-si controleze propriile actiuni si dupa ce amenintarea pedepsei a fost indepartata.

De multe ori, un parinte isi pedepseste copilul pentru a-si descarca mania. Iar pedeapsa aplicata la manie nu este niciodata o disciplina eficienta. Mania te face sa spui lucruri care vor distruge increderea copilului in sine, de exemplu: „Nu poti sa faci nimic bun?'.

Sau mania te poate determina sa faci lucruri care vor distruge respectul de sine al copilului, cum ar fi sa-l lovesti in mod impulsiv sau sa-l izolezi nejustificat si sa le spui celorlalti ca a fost un copil obraznic si neascultator. Actiuni de felul acesta in niciun caz nu-l vor educa pe copilul tau.

 

Ele il vor invata:

–         sa nutreasca sentimente de ura fata de tine,

–         sa se perceapa ca un copil rau, care nu merita dragoste,

–         sa creada ca nu este destul de bun

–         sa creada ca daca esti mai mare ai dreptul sa spui si sa faci lucruri care ii ranesc pe ceilalti.

 

Copilul va invata sa minta pentru a evita pedeapsa si va dezvolta aceleasi comportamente ca parintii.

 

 

Cateva premise pentru o disciplina eficienta

 

Impune-ti autoritatea prin respect. Lipsa de respect forteaza refuzul si alte metode de aparare. Il poti mustra intr-un mod iubitor si plin de intelegere.

Asculta-ti cu atentie copilul, indiferent ce vrea sa iti spuna. Urmareste-i si limbajul corporal. Copiii nu exprima mereu prin cuvinte ceea ce simt.

Fa-ti timp sa stai cu el ori de cate ori are nevoie de tine. Atunci cand ii dedici din timpul tau ii va fi mai usor sa iti respecte autoritatea.

Acorda-i incredere, astfel isi va asuma responsabilitatea propriului comportament. Un copil va face tot ce-i sta in putinta pentru a rasplati increderea pe care i-o acorzi.

Fii consecvent in ceea ce ceri si in ceea ce astepti de la el. Copilul trebuie sa aiba o idee despre modul in care vei reactiona intr-o anumita situatie. Inconsecventa in ceea ce-i ceri copilului va duce la inconsecventa lui in a asculta de cerintele tale.

Invata-l cum sa ceara ceea ce isi doreste. Copiii invata usor ca accesele de nemultumire sunt o metoda usoara si rapida de a obtine ceea ce isi doresc. Invata-l ca poate sa obtina ceea ce doreste doar printr-un comportament civilizat, ca poate aduce argumente pentru a convinge.

Precizeaza limitele. Acestea trebuie sa fie clare. Copilul care stie ce anume are voie sa faca si ce nu, se simte mai in siguranta si va fi mai capabil de autocontrol.

Fa un plan de organizare a timpului si activitatilor. Un program bine stabilit il va ajuta pe copil sa-si controleze si sa-si adapteze comportamentul.

Iubeste-l neconditionat. Parintii au responsabilitatea de a le asigura copiilor lor un mediu emotional securizant si un exemplu de vietuire plina de bucurie si optimism. Doar prin cultivarea emotiilor pozitive se dezvolta caracterele frumoase.

 

Autor:

Lavinia Gitlan

psiholog clinician in supervizare

0746876065

Podu Iloaiei, judetul Iasi

 

Foto: Shutterstock

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Educarea copiilor fara bataie si pedepse
Educarea copiilor fara bataie si pedepse

Sa-ti accepti copilul asa cum este nu inseamna ca nu trebuie sa incerci, cu intelepciune si blandete, sa-i modelezi comportamentul, prin deprinderi care il vor ajuta sa se dezvolte la adevaratul sau potential.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste