Educarea copiilor fara bataie si pedepse
Sa-ti accepti copilul asa cum este nu inseamna ca nu trebuie sa incerci, cu intelepciune si blandete, sa-i modelezi comportamentul, prin deprinderi care il vor ajuta sa se dezvolte la adevaratul sau potential.
Sa implinesti nevoia de dragoste a copilului tau nu inseamna sa excluzi nevoia de disciplina. Trebuie sa constientizezi ca un comportament indezirabil este cauzat de ceva, ca exista un motiv pentru care copilul se poarta intr-un anumit fel.
Intelegerea acestui fapt important te va ajuta sa nu iei neascultarea copilului drept un atac personal, sa descoperi adevaratele cauze si sa pui la punct strategiile de remediere.
Pedeapsa sugereaza durere, pierdere sau suferinta. Adeseori, amenintarea cu pedeapsa ii sperie pe copii, determinandu-i sa asculte. Ea are foarte putin de-a face cu a-i invata eficient cum sa-si controleze propriile actiuni si dupa ce amenintarea pedepsei a fost indepartata.
De multe ori, un parinte isi pedepseste copilul pentru a-si descarca mania. Iar pedeapsa aplicata la manie nu este niciodata o disciplina eficienta. Mania te face sa spui lucruri care vor distruge increderea copilului in sine, de exemplu: „Nu poti sa faci nimic bun?”.
Sau mania te poate determina sa faci lucruri care vor distruge respectul de sine al copilului, cum ar fi sa-l lovesti in mod impulsiv sau sa-l izolezi nejustificat si sa le spui celorlalti ca a fost un copil obraznic si neascultator. Actiuni de felul acesta in niciun caz nu-l vor educa pe copilul tau.
Ele il vor invata:
– sa nutreasca sentimente de ura fata de tine,
– sa se perceapa ca un copil rau, care nu merita dragoste,
– sa creada ca nu este destul de bun
– sa creada ca daca esti mai mare ai dreptul sa spui si sa faci lucruri care ii ranesc pe ceilalti.
Copilul va invata sa minta pentru a evita pedeapsa si va dezvolta aceleasi comportamente ca parintii.
Cateva premise pentru o disciplina eficienta
Impune-ti autoritatea prin respect. Lipsa de respect forteaza refuzul si alte metode de aparare. Il poti mustra intr-un mod iubitor si plin de intelegere.
Asculta-ti cu atentie copilul, indiferent ce vrea sa iti spuna. Urmareste-i si limbajul corporal. Copiii nu exprima mereu prin cuvinte ceea ce simt.
Fa-ti timp sa stai cu el ori de cate ori are nevoie de tine. Atunci cand ii dedici din timpul tau ii va fi mai usor sa iti respecte autoritatea.
Acorda-i incredere, astfel isi va asuma responsabilitatea propriului comportament. Un copil va face tot ce-i sta in putinta pentru a rasplati increderea pe care i-o acorzi.
Fii consecvent in ceea ce ceri si in ceea ce astepti de la el. Copilul trebuie sa aiba o idee despre modul in care vei reactiona intr-o anumita situatie. Inconsecventa in ceea ce-i ceri copilului va duce la inconsecventa lui in a asculta de cerintele tale.
Invata-l cum sa ceara ceea ce isi doreste. Copiii invata usor ca accesele de nemultumire sunt o metoda usoara si rapida de a obtine ceea ce isi doresc. Invata-l ca poate sa obtina ceea ce doreste doar printr-un comportament civilizat, ca poate aduce argumente pentru a convinge.
Precizeaza limitele. Acestea trebuie sa fie clare. Copilul care stie ce anume are voie sa faca si ce nu, se simte mai in siguranta si va fi mai capabil de autocontrol.
Fa un plan de organizare a timpului si activitatilor. Un program bine stabilit il va ajuta pe copil sa-si controleze si sa-si adapteze comportamentul.
Iubeste-l neconditionat. Parintii au responsabilitatea de a le asigura copiilor lor un mediu emotional securizant si un exemplu de vietuire plina de bucurie si optimism. Doar prin cultivarea emotiilor pozitive se dezvolta caracterele frumoase.
Autor:
Lavinia Gitlan
psiholog clinician in supervizare
0746876065
Podu Iloaiei, judetul Iasi
Foto: Shutterstock