Educație sexuală pentru adolescenți. De ce discuțiile despre sex sunt vitale!
Eviți discuțiile despre sex? Copilul tău nu e interesat, e prea mic, ocupat cu școala? Greșit! Importanța educației sexuale este uriașă.
Citește și:
Pentru adolescenți: cum le spui părinților că ți-ai început viața sexuală
Cum să te înțelegi mai bine cu copilul. Sfaturi pentru familiile cu adolescenți
Deși sexualitatea reprezintă încă un subiect tabu în zilele noastre, aceasta nu ar trebui să constituie un capitol separat sau opțional în educația copiilor noștri deoarece ea este o componentă esențială a fiecărei ființe, făcând parte din identitatea noastră personală.
Rolul educației sexuale este acela de furniza adolescentului informații corecte și avizate despre modificările fizice și fiziologice ce apar în această perioadă, despre sănătatea sexuală și importanța acesteia în sănătatea generală, despre miturile și adevărurile sexualității, despre cum să ia conștient și informat deciziile privind viața sexuală, despre cum poate forma relații sănătoase și să aibă grijă de corpul său.
Sexualitatea nu trebuie să fie un subiect tabu
Atunci când în familie sexualitatea rămâne un subiect tabu, adolescenții își vor căuta singuri informațiile pe care nu le primesc de la părinți, iar cele mai îndemână surse de informare le reprezintă revistele, site-urile și filmele pentru adulți sau discuțiile cu prietenii.
Însă nu întotdeauna aceste surse le furnizează mesajele corecte sau adecvate vârstei lor.
Astfel, riscul ca adolescentul să-și construiască intimitatea, relațiile și identitatea sexuală în baza unor convingeri și atitudini mai puțin sănătoase și să ia decizii nepotrivite este foarte mare.
Consecințele unor astfel de situații pot fi: debutul timpuriu al vieții sexuale, neprotejarea și contactarea unor boli cu transmisie sexuală, apariția unei sarcini nedorite, abuzul sexual sau chiar exploatarea sexuală.
Discuții esențiale despre sex
În primul rând, părinții ar trebui să le vorbească adolescenților depre dezvoltarea sexuală și despre reproducere.
Este deosebit de important ca aceștia să cunoască toate detaliile despre schimbările fizice și emoționale care apar odată cu vârsta pubertății, dar și ce înseamnă reproducerea sexuală, cum este conceput și cum se naște un copil.
Un alt subiect important pentru adolescenți îl reprezintă și contracepția.
Foarte puțini dintre ei cunosc principalele metodele de contracepție, cum se folosesc și care este rata lor de eficiență. Iar acest fapt, din păcate, este confirmat și din statisticile realizate la nivel european, care plasează România pe primul loc în ceea ce privește numărul adolescentelor care devin mame.
Mai mult, statisticile la nivel local indică faptul că aproximativ 11% dintre întreruperile de sarcină sunt efectuate de către adolescente cu vârste cuprinse între 15-19 ani.
Bolile cu transmisie sexuală și HIV reprezintă un alt capitol esențial pe care părinții trebuie să îl abordeze cu copiii lor.
Este necesar ca adolescenții să știe cum se transmit aceste boli, care sunt riscurile și simptomatologia acestora și care sunt metodele prin care se pot proteja împotriva contactării lor.
Și, nu în ultimul rând, părinții ar trebui le vorbească adolescenților și despre relații, sentimente, intimitate, încredere, respect, responsabilitate și grijă atât pentru sine, cât și pentru partener.
Discutând despre etapele unei relații și despre implicațiile acesteia, tinerii vor învăța să-și construiască relații sănătoase și să se protejeze împotriva abuzului sau a exploatării sexuale.
Studii recente dovedesc că educația sexuală primită de acasă previne începerea vieții sexuale de timpuriu și, în același timp, consolidează relația părinte-copil.
De aceea, ținând cont de toate aceste aspecte, ar trebui ca educația sexuală să fie privită ca o parte integrantă a educației pe care orice părinte o transmite copilului său, ca pe o investiție în sănătatea și viitorul acestuia.
De Andra Zaharia, psiholog clinician, psihoterapeut integrativ în formare, Consilier Vocațional și Dezvoltare Personală
Tel.: 0726.757.396
andrazaharia.weebly.com
Foto: shutterstock.com