Efectele cititului asupra copiilor mici

Pentru sănătatea intelectuală și emoțională a copilului nostru, nu trebuie să ignorăm rolul lecturii. Iată care sunt efectele cititului asupra copiilor mici și importanța acestei activități.

Citește și:

Ce se întâmplă în creierul copiilor când se joacă pe tabletă

Diferențe dintre băieți și fete: Fetele ruminează emoțiile negative mai mult decât băieții, și fac mai ușor depresie

Bucuria cititului o înveți în familie

 

Copilului tău nu îi place să citească? Înseamnă că nu a văzut în familie pe nimeni citind… Doar 8% din copiii capitalei României citesc de plăcere, conform unui studiu efectuat anul acesta, ceea ce e destul de îngrijorător.

Astfel, dacă părinții oferă exemple concrete copiilor, cu siguranță aceștia își vor forma deprinderi bazate pe încredere și mimetism. Copiii imită când sunt mici tot ceea ce văd în jurul lor.

Poți începe să îți înveți copilul să citească mergând împreună prin librării, cumpărând cărți și, bineînțeles, citind alături de el. Fă-ți timp pentru lectură și o să vezi că și copilului tău o să îi se pară interesant și atractiv.

Apoi începeți prin a va face împreună timp pentru citit și împărtășiți impresii despre cărți.

Dacă citiți împreună povești, atunci copilul va asocia cititul cu timpul de calitate petrecut alături de tine și cu atât mai atras va fi de această activitate.

 

Află pasiunile copiilor tăi și cumpără-le cărți tematice

Copilului tău îi plac eroii sau prințesele? Sau poate animalele și natura? Ei bine, poți începe aventura cititului alături de copilul tău prin a-i face cadou cărți tematice în care se regăsesc personajele lui preferate sau elemente din natură pe care sigur ar avea curiozitatea să le descopere.

La ora actuală avem scriitori contemporani care combină perfect nevoile copiilor din punct de vedere al dezvoltării personale cu pasiunile lor.

Cărțile sunt atractive, cu grafică impresionantă, care încă de la deschiderea coperților au efectul de a te „prinde' în lumea lor.

 

Cititul de la vârste mici modifică IQ-ul și EQ-ul (coeficientul de inteligență și coeficientul emoțional)

O serie de cercetători din Londra au demonstrat că cititul influențează dezvoltarea intelectuală și emoțională a copiilor, dacă aceștia încep să citească încă din copilăria timpurie.

S-a demonstrat că aceștia comunică mai ușor, își dezvoltă o gândire logică și deseori iau exemple din lecturile citite.

Nu în ultimul rând, prin teste concrete, s-a demonstrat evoluția verbală și non-verbală a acestora. Un copil care citește des, nu este un copil stresat, iar acest lucru nu poate decât să fie îmbucurător pentru evoluția acestuia către adolescență. 

 

Crește-i stima de sine copilului tău cu ajutorul cărților

Un copil care nu se cunoaște pe sine, care nu are încredere în el și care nu își dezvoltă abilitățile de mic, o să devină un adolescent frustrat, exclus din orice grup de prieteni și introvertit.

Poți preveni acest lucru prin a-i deschide copilului tău apetitul față de citit, explicându-i că tot ceea ce citește o să îl ajute concret în viața reală.

Lectura îi va stimula creativitatea, îl va face mai disciplinat și, nu îl ultimul rând, îl va ajuta să se exprime și să dețină un vocabular amplu de cuvinte și expresii care îl vor plasa în rândul copiilor isteți, descurcăreți și inteligenți.

Cu siguranță o să fie mândru de el atunci când încrederea și siguranța de sine îl vor ajuta în viața de zi cu zi, în relațiile de prietenie și mai apoi în educația școlară.

 

Un copil care citește este un copil sănătos

Memoria este unul dintre subiectele principale atunci când vorbim despre citit, cu atât mai mult cu cât discutăm despre copii și efectele benefice ale cititului asupra acestora.

Este cu adevărat important ca părinții să știe că memoria copiilor se dezvoltă extrem de mult în copilărie și acum este timpul perfect pentru ei că să îi aloce timp.

Faptul că lumea cărților le oferă situații, întâmplări necunoscute, personaje multiple și locuri noi, îi face pe aceștia să își activeze și mai mult conexiunile creierului și să le întărească.

Ai grijă ca în acest sens, copiilor tăi să nu le lipsească din casă cărți noi și captivate, care să le ocupe timpul liber în cel mai benefic mod.

De Ioana Andreea Nițică, psiholog clinician

Tel.: 0743.162.914

ioana.nitica@yahoo.com

Foto: shutterstock.com

 

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Efectele cititului asupra copiilor mici
Efectele cititului asupra copiilor mici

Pentru sănătatea intelectuală și emoțională a copilului nostru, nu trebuie să ignorăm rolul lecturii. Iată care sunt efectele cititului asupra copiilor mici și importanța acestei activități.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste