Ești într-o relație toxică? Poate a venit timpul să o părăsești…

În primul rând pentru a putea ști cum să ieși dintr-o relaţie toxică, e esențial să afli dacă te afli într-una. Apoi, treptat, vei simți când a venit momentul să o părăsești și vei putea face câteva lucruri simple care să te ajute.

Citește și:

Despărțirea poate fi o șansă să-ți fie mai bine

Cuplu: Chiar dacă el e băiat bun, nu înseamnă că e bun pentru tine

Ce înseamnă o relație toxică? O relație care nu te hrănește ci te consumă, o relație în care eșți nefericită, o relație pentru care mai mult lupți decât te bucuri, o relație în care renunți la tine pentru un partener de cuplu, o relație în care poate exista abuz fizic sau verbal, o relație în care nu e vorba ṣi despre tine ci despre nevoile lui, o relație în care te lupți să fii văzută, o relație în care nevoile tale nu sunt îndeplinite (indiferent de natura acestora).

Exemplele sunt multiple și pot continua însă dacă se întâmplă ca în relația ta să predomine astfel de comportamente, din păcate, ești într-o astfel de relaţie.

Din cauza situației în care te afli, cu cât fugi mai mult de realitate, cu atât poate să îți fie mai greu. Din păcate, nu doar în prezent.

Corpul nostru e atât de inteligent și perspicace încât dacă își da seama că ceva nu ne face bine, (oricât ne-am dori să ne mințim), el ne arată că ceva nu e în regulă și ne îmbolnăvim. Asta se numește somatizare.

Ți se întâmplă să te simți fără putere? Poate chiar fără speranță? Ai obosit să lupți ca el să te vadă? A devenit atât de obișnuit acest sentiment încât face parte din normalitate? Știm că poate să doară atât de tare încât să simți că e o durere surdă, copleșitoare…

Din fericire nimic nu este pentru totdeauna. Și chiar dacă asta e realitatea ta acum, o poți schimba. Trebuie să accepți și să îți amintești că meriți mai mult.

Există și o altfel de viață, există și relaţii sănătoase, există și relații în care nu totul este roz, însă nici atât de negru, există și relații în care poți să te simți respectată, văzută, acceptată. Și nu sunt vorbe din cărți, dar ține de tine să îți permiți să te bucuri de ceva nou.

Nu înseamnă că trebuie să faci asta acum, e posibil să nu vrei să auzi de o altă persoană. Există posibilitatea să nu fie momentul, chiar dacă deseori o relație se vindecă printr-o altă relație. Permite-i, totuși, vieții să te surprindă. Dă-ți voie să înveți să te bucuri de tine și de viață.

Dacă dorești să ieși din această relație toxică, iată câteva sugestii care s-ar putea să-ți fie de folos:

Dacă nu ești încă sigură că a venit momentul să ieși de aici, ai putea să faci un bilanț al relației. Împarte o coală de hârtie în două coloane.

În prima coloană te invit să notezi care sunt câștigurile tale dacă rămâi în relație, iar în cea de-a doua colană, care ar fi câștigurile tale dacă ai ieși din aceasta. Nu te grăbi. Acordă-ți timp!

Înconjoară-te de oameni: oameni veseli, oameni care să te susțină, oameni optimiṣti! Stai printre prieteni, familie; nu trebuie să treci singură prin asta. Discută cu cineva.

Ar fi util să vorbești chiar cu un specialist. Făcând acest lucru îți demonstrezi că ești suficient de puternică încât să ceri ajutorul. Vorbește cu un psihoterapeut.

Dacă îi permiți, te poate însoţi în această călătorie și îți poate oferi suportul, înțelegerea, acceptarea și empatia de care, poate, ai nevoie.

De asemenea, dacă vei considera necesar, psihoterapeutul poate lucra împreună cu tine și pentru creșterea stimei de sine. Există posibilitatea să nu ai o părere tocmai bună despre tine în această perioadǎ, însă aceasta se poate îmbunătăți.

Ocupă-ți timpul cu ceea ce îți place. La început poate să fie forțat, e ok (Fake it ‘till you make it!'). Dacă tu nu vei face ceva pentru tine, din păcate nimeni nu va putea face în locul tău (chiar dacă pot exista doritori).

Încearcă să nu-i mai cauți scuze! Și mai ales să realizezi că nu, nu este vina ta… Pentru ca o relație să funcționeze sau să nu funcționeze este nevoie de doi. Fiecare dintre parteneri este responsabil 100% pentru contribuţia avută.

Pune-te pe primul loc în viața ta! Timpul este prețios și, din păcate, nimeni nu ne garantează cât avem și nici nu ni-l mai poate înapoia, așa că învață să te bucuri de momentul prezent. (O parte importantă a contactului cu realitatea e a nu trăi în trecut sau în viitor, deoarece primul s-a dus, iar celălalt încă nu este.' – Carl Rogers)

Îți doresc să ai energia și încrederea de care ai nevoie pentru a putea părăsi această relație. Dacă încă nu e momentul, încearcă totuși să te înțelegi. E ok, înseamnă doar că încă nu a venit timpul  pentru asta. Nu te blama prea tare. Acceptă-te și încearcă să înțelegi că este doar o perioadă ṣi de tine depinde dacă permiți să te definească sau nu.

 

De Alexandra Voica, psihoterapeut

alexa_voica@yahoo.com

Tel.: 0766.441.028

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Ești într-o relație toxică? Poate a venit timpul să o părăsești...
Ești într-o relație toxică? Poate a venit timpul să o părăsești…

În primul rând pentru a putea ști cum să ieși dintr-o relaţie toxică, e esențial să afli dacă te afli într-una. Apoi, treptat, vei simți când a venit momentul să o părăsești și vei putea face câteva lucruri simple care să te ajute.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste