Etapele dezvoltarii emotionale la copii

Vrei sa-ti cresti copilul intr-un mediu favorabil dezvoltarii lui? Iata care sunt etapele dezvoltarii emotionale la copii, si cum poti sa-l ajuti pe cel mic sa-si gestioneze corect trairile.

 

 

 

Vorbim despre dezvoltarea emotionala atunci cand un copil are capacitatea sa inteleaga sentimentele celorlalti si poate sa-si controleze propriile sentimente si comportamente. Pentru ca un copil sa dobandeasca abilitatile de baza de care are nevoie (cooperare, autocontrol, atentie, respectarea instructiunilor si regulilor) acesta trebuie sa aiba abilitati socio-emotionale, cum ar fi sentimentele de incredere si siguranta, prietenia, afectiunea si umorul.

Relatia pozitiva dintre copil si adult, care sa ii inspire celui mic incredere si siguranta, reprezinta cheia pentru o dezvoltare socio-emotionala de succes.

 

 

Caracteristicile dezvoltarii emotionale

Dezvoltarea emotionala a unui copil implica dobandirea unui ansamblu de aptitudini: capacitatea de identificare si intelegere a propriilor emotii, interpretarea si intelegerea cu exactitate a starilor emotionale prin care trec oamenii din jurul lui, gestionarea emotiilor puternice si exprimarea lor intr-un mod constructiv, autoreglarea comportamentului, empatia fata de ceilalti, stabilirea si mentinerea relatiilor sociale.

Acest tip de dezvoltare socio-emotionala genereaza copilului sensul existentei lui, il invata si il ajuta sa stabileasca relatii de calitate cu ceilalti. Astfel, el invata sa comunice, sa se conecteze cu altii si, ce este si mai important, invata sa rezolve conflicte, sa capete incredere in propria persoana si sa isi atinga obiectivele.

 

 

Primele emotii si interactiuni

Inca din ziua in care bebelusul vine pe lume, acesta isi incepe calatoria de invatare si dobandire a abilitatilor de relationare cu cei din jurul lui si de gestionare a sentimentelor. Apoi, emotiile incep sa apara in mod progresiv, pe masura ce creste, pana cand, incetul cu incetul, are loc dezvoltarea cognitiva si copilul incepe sa fie constient de propriile emotii, dar si de emotiile celorlalti.

 

 

Etapele dezvoltarii emotionale la copii

Dezvoltarea socio-emotionala inca de la varste mici este la fel de importanta ca dezvoltarea cognitiva si fizica. Este esential sa intelegem ca nimeni nu se naste cu abilitati socio-emotionale, ci le dobandeste pe parcursul vietii. Tocmai de aceea,  parintii si persoanele care se ocupa de educatia copiilor au un rol extrem de important in dezvoltarea lor emotionala, fiind cei care ii pot invata aceste aptitudini.

Primii doi ani de viata corespund etapei de crestere, timp in care bebelusul dezvolta o legatura de siguranta si incredere. Incepand cu primul si al doilea an, el exprima o varietate mai ampla de emotii. Perioada in care ne spune primele sale cuvinte coincide cu perioada in care incepe sa comunice si sa interactioneze cu persoanele din jurul sau.

La 2 ani copilul este entuziasmat de controlul pe care tocmai a descoperit ca il poate detine. Aceasta este o etapa in care isi schimba rapid starea de spirit, se incapataneaza foarte des, are accese de furie si negativism pentru ca vrea sa faca lucrurile in felul lui.

Etapa prescolara (3 – 5 ani) este etapa jocului, in care copilul isi imbogateste viata sociala si invata sa coopereze cu partenerii de joaca. Atentie insa, in aceasta etapa copilul poate dezvolta frici, precum frica de intuneric, de separare, frica sociala. Totodata, cel mic isi da seama ca cei din jurul sau simt lucruri diferite fata de ce simte el, si incepe astfel sa empatizeze cu oamenii.

Pe masura ce incepe sa se apropie de 6 ani, copilul se autoregleaza emotional, incepe sa fie capabil sa isi accentueze, dirijeze si controleze emotiile. Aceasta etapa este fundamentala pentru diferite arii din viata copilului, motiv pentru care este foarte important ca noi, parintii, sa fim pregatiti sa-l educam emotional cand ajunge la aceasta varsta.

Perioada scolara (6 – 12 ani) este caracterizata de tranzitia de la jocul plin de fantezie si libertate, la jocurile si sporturile de grup. Pe parcursul acestei etape, copilul incepe sa simta vinovatie pentru luarea deciziilor gresite. De asemenea, invata reguli despre cum sa relationeze cu altii. Un copil sanatos, in aceasta etapa, ar trebui sa fie capabil sa isi exprime emotiile.

De la varsta de 7 sau 8 ani devine tot mai constient de gandurile si sentimentele sale. Dupa ce trece de aceste etape, ajunge la perioada adolescentei sau a cautarii identitatii. In general, adolescenta este delicata deoarece copilul vrea sa ii oferim libertate, chiar daca depinde de noi. Totodata, aprobarea colegilor devine mai importanta decat multumirea noastra si o furtuna de emotii isi face aparitia, in timp ce adolescentul cauta sa isi gaseasca propria identitate.

Daca uneori este capabil sa actioneze precum un adult, alteori revine la atitudinea de copil. Insa relatiile tind sa se imbunatateasca pe masura ce adolescentul incepe sa capete libertate, dar si responsabilitati, precum obtinerea permisului de conducere.

 

 

Inteligenta emotionala

Cand avem abilitati emotionale bine dezvoltate, reusim sa dominam obiceiurile mentale care nu ne favorizeaza productivitatea si avem o mai mare eficienta si satisfactie in tot ceea ce facem. Altfel, nu ne punem ordine in viata emotionala si ducem lupte interioare care ne saboteaza capacitatea de concentrare sau gandirea limpede.

Stabilirea inca din copilarie a unei baze emotionale solide ne ajuta la maturitate sa prosperam, sa fim fericiti, sa gestionam bine stresul si sa perseveram in situatiile dificile. Daca adolescenta si copilaria reprezinta doua momente critice pentru dezvoltarea emotionala, cand suntem adulti ne putem educa emotiile in avantajul nostru.

Insa inlocuirea unui tipar emotional cu unul nou nu se poate face de pe o zi pe alta, deoarece creierul emotional are nevoie de saptamani si luni sa-si schimbe obiceiurile, inclusiv de multa practica. Cu cat vom petrece mai mult timp incercand sa schimbam un obicei, cu atat mai durabila va fi schimbarea.

 

 

 

 

De Yolanda Cretescu, psiholog, facebook: https://www.facebook.com/Yolanda.r.cretescu/, e-mail: contact@happyminds.ro, telefon: 0726 666 266

 

 

 

Citeste si: 

Parenting: 5 frici pe care le transmitem inconstient copiilor nostri

Parenting: Invata-ti copilul sa-si construiasca o buna imagine de sine

 

 

Foto: 123rf.com

 

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Etapele dezvoltarii emotionale la copii
Etapele dezvoltarii emotionale la copii

Vrei sa-ti cresti copilul intr-un mediu favorabil dezvoltarii lui? Iata care sunt etapele dezvoltarii emotionale la copii, si cum poti sa-l ajuti pe cel mic sa-si gestioneze corect trairile.       Vorbim despre dezvoltarea emotionala atunci cand un copil are capacitatea sa inteleaga sentimentele celorlalti si poate sa-si controleze propriile sentimente si comportamente. Pentru […]

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste