Now Reading
16 momente ale copilariei

16 momente ale copilariei

Revista Psychologies

copil, copilarie

Terry Brazelton este medic pediatru american. El este autorul unei „liste“ de gesturi si etape obligatorii ale copilariei si parentalitatii, dupa care putem urmari dezvoltarea armonioasa a copilului sau accidentele.

7 luni de sarcina: de la vis la realitate
Parintii incep sa perceapa faptul ca e un bebelus pe drum si ca trebuie sa-si asume rolul de parinti. Isi pun intrebarile esentiale: cum sa facem sa fim cu adevarat niste parinti buni? Isi amintesc de felul in care au fost chiar ei crescuti de propriii parinti, dar mai ales de aspectele negative…

Isi propun sa adopte o educatie diferita de cea pe care au primit-o ei, dar nu-si dau seama daca sunt capabili sa o faca. Trebuie sa se pregateasca pentru inevitabila criza a nasterii, in timpul careia trebuie sa-si schimbe toate vechile obice­iuri.

Pentru as­ta, trebuie sa vorbeasca unul cu celalalt, dar si cu pro­fe­sionisti, despre temerile si sperantele pe care le au. Este momentul unei schimbari majore

Nou-nascutul, o persoana
Exista numeroase diferente in felul in care bebelusii reactioneaza la stimulii mediului inconjurator: prin nevoia de somn, prin plans sau prin felul in care stau cuminti, prin reactiile la foame, la schimbarile de temperatura sau prin comunicarea cu adultii. Iata de ce parintii nu trebuie sa-si compare copiii cu alti copii, ci sa fie, mai degraba, atenti la particularitatile si la caracteristicile lor individuale. Trebuie sa abandoneze imaginea copilului ideal pe care il visau si sa-si accepte propriul bebelus asa cum e, sa-i permita astfel sa evolueze ca persoana reala.

3 saptamani: adaptarea
Fetisoara mirata si ochii stralucitori sunt semne ca un copil e receptiv. Dar parintii sunt epuizati: sunt in plina faza de adaptare si de reorganizare a vietii! Pentru unele dintre tinerele mame, este inceputul celebrului baby blues, insotit de o intensa bulversare psihica, corporala si hormonala, care poate aluneca spre depresie.

Dar poate fi legata si de perioada de invatare a noului rol, pentru care femeia trebuie sa depuna eforturi enorme. Hranitul nu e decat o parte din noua slujba a parintelui. Important este sa comunice cu el prin atingeri, mangaieri, imbratisari si cuvinte… ca sa se adapteze la noua lui viata si la parintii lui!

2 luni: cum incepe comunicarea
Bebe incepe sa zambeasca si sa gangureasca. Fixeaza indelung chipurile parintilor pentru ca, in cele din urma, sa le zambeasca larg. Daca ii raspunzi cu un zambet, nu faci decat sa-l prelungesti pe al lui. „Imi petrec tot timpul jucandu-ma cu ea. E atat de draguta!“ Mai ales cand incepe sa chicoteasca.

Copilul stie deja ca el este cel care reuseste sa provoace tandretea parintilor sai si reuseste sa le atraga atentia. Este, de altfel, si perioada in care parintii pot sa identifice primele indicii ale temperamentului copilului, din zambete, dar mai ales din felul in care plange. Daca reusesc sa interpreteze diversele semne, sa stie ce gesturi il calmeaza si care il enerveaza, este ocazia ideala ca sa progreseze in noul rol.

4 luni: o dragoste atat de mare
Copilul se comporta diferit fata de fiecare dintre parintii lui: este delicat cu mama si repezit si vesel cu tata. De asemenea, incepe sa faca diferenta intre un cunoscut si un strain.

Este perioada in care parintii manifesta sentimente de dragoste extrem de puternice, pana la punctul in care simt chiar ca bebelusul este parte din ei si ca orice progres al lui este progresul lor personal.

„Nu ma mai gandesc la nimic altceva decat la bebelusul meu. Prietenii mei celibatari au ajuns sa se planga…“ Totusi, nu trebuie sa va culpabilizati pentru ca aceasta dragoste, adesea coplesitoare, este fundamentul cel mai solid al unei copilarii echilibrate.

9-10 luni: primii pasi
Bebe incepe sa-si doreasca serios sa se miste: este momentul in care incepe sa deprinda statul in picioare. De-acum, totul (odihna, somn etc.) se schimba definitiv. In fiecare zi apar griji noi, probleme legate de siguranta, de disciplina. Acest lucru ii impinge pe parinti sa caute ajutor.

„Incep sa pierd controlul asupra copilului meu: refuza sa manance, tipa din toate puterile, e agitat zi si noapte. Si face o dezordine cumplita!“ De fapt, comportamentul copilului pare anarhic doar pentru ca invata sa-si stapaneasca noile abilitati. Asadar, e normal ca intervalele de somn si odihna sa ridice probleme. Lumea parintilor se schimba si ea, pentru ca, in loc sa aplaude fiecare noua nazdravanie, mama si tata trebuie sa invete sa spuna NU.

7 luni: se intrevede personalitatea
Etapa fundamentala in dezvoltarea psihomotorie: bebe stie sa stea in fundulet, sa-si apuce jucariile, sa le examineze, sa le intoarca pe toate partile, sa le bage in gura, sa le arunce…
Dar stie si sa urmareasca din priviri daca mama sau tata merg sa le ridice. Le testeaza rezistenta si incepe sa-si dea seama de efectele pe care le produce.

De asemenea, face orice ca sa atraga atentia: intervine in conversatia dintre adulti, face tot felul de mutrisoare si chiar pronunta silabe (ba, pa sau ma), care cel mai adesea isi ating scopul. Incepe sa-si manifeste personalitatea, iar parintii vor putea recunoaste de-acum inainte momentele cand copilul lor se comporta ca de obicei si sa le distinga de celelalte. Uneori, ei spun: inainte, copilul nostru stia sa faca tot felul de lucruri pe care acum nu le mai face. E rau?!

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top