Abuzul sexual al copiilor: ce trebuie sa stie un parinte

Mituri despre abuzul sexual

 

Probabil tocmai pentru ca este un subiect despre care nimeni nu vorbeste cu placere, cateva mituri s-au propagat fara sa aiba un fundament real.

Abuzatorii sunt barbati adulti, se spune, insa in foarte multe cazuri abuzurile sunt savarsite de femei si mai ales de copii si adolescenti pana in 18 ani.

Chiar daca fetele sunt mai adesea abuzate sexual decat baietii, baietii sunt aproape la fel de frecvent victime ale abuzului si ale exploatarii sexuale.

Baietii insa, mai des decat fetele, vor cauta sa ascunda abuzul suferit.

Probabil cea mai frecvent intalnita credinta despre abuz este aceea ca abuzatorii sunt straini periculosi, care se ascund in parcuri si ademenesc copiii cu bomboane.

Statisticile – la nivel national sau international – arata ca majoritatea covarsitoare a abuzurilor sexuale au loc in mediul familial si sunt savarsite de persoane in care copiii au incredere: parinti, rude apropiate, prieteni de familie, oameni care au mai usor acces la copii.

Ce este abuzul sexual

 

Abuzul sexual asupra copilului inseamna implicarea copilului intr-o activitate sexuala pe care el nu o intelege, pentru care nu are capacitatea de a-si da incuviintarea informata, pentru care nu este pregatit din punct de vedere al dezvoltarii psiho-somatice sau care incalca legile sau tabuurile sociale legate de rolurile familiale.

Abuzul sexual asupra copilului presupune antrenarea copilului in activitati realizate cu intentia de a satisface nevoile unui adult sau ale unui alt copil, care prin varsta si dezvoltare se afla fata de copilul abuzat intr-o relatie de raspundere, incredere sau putere.

Ce efecte are abuzul sexual asupra copilului?


Efecte pe termen scurt la nivel emotional:

•Sentimentul de vinovatie – foarte frecvent, copiii care au trecut printr-o experienta de abuz sexual se simt vinovati pentru ceea ce s-a intamplat. Adultii sau copiii mai mari le spun sa pastreze secretul si ii ameninta ca le vor face rau lor sau familiei daca nu vor pastra secretul.
•Teama
•Degradarea imaginii de sine
•Amintirea repetata, uneori chiar obsesiva a evenimentului abuziv,
•Depresia
•Anxietatea
La nivel somatic, copiii pot acuza tulburari digestive, dureri de cap, tulburari de somn, cosmaruri, tulburari alimentare.

Comportamental pot fi observate schimbari precum retragere, agresivitate la adresa celorlalti si a propriei persoane (copiii abuzati se musca, se trag de par, se taie), dificultati de relationare si de adaptare sociala, ostilitate, frica de intuneric si scaderea performantelor scolare.

Unii copii manifesta un interes neobisnuit pentru aspecte de natura sexuala, isi exprima afectiunea in moduri neadecvate pentru varsta lor sau ajung sa angajeze alti copii in activitati sexuale, perpetuand astfel comportamentul abuziv.

Severitatea impactului este cu atat mai mare cu cat abuzul are o durata si o intensitate mai mari, daca exista o componenta de premeditare, amenintare, coercitie, sadism etc.

 

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2
Comentează și tu
Recomandări
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Ce învață copiii din relația părinților
Ce învață copiii din relația părinților

Cu toții ne dorim pentru copiii noștri să devină adulți sănătoși și fericiți, iar un rol important îl joacă relațiile pe care le vor avea cu cei din jur. Cel mai important exemplu în acest sens îl primesc din relația părinților, motiv pentru care este recomandat să avem grijă ce model le oferim.

Citeste
Abuzul sexual al copiilor: ce trebuie sa stie un parinte
Abuzul sexual al copiilor: ce trebuie sa stie un parinte

„Abuzul sexual al copiilor este un subiect delicat si dificil de abordat, atat intre adulti, cat mai ales intr-o discutie intre parinte si propriul copil. Si totusi aceste discutii sunt importante, caci ele pot preveni cazuri de abuz, pot oferi adultilor si copiilor instrumente care sa ii ajute sa se fereasca de astfel de situatii”, spune Andreea Biji, psiholog la Centrul de Consiliere pentru Parinti, centru al organizatiei Salvati Copiii ce ofera gratuit consiliere pentru parinti, copii si specialisti.
 

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste
Drogurile legale - între senzații tari și consecințe groaznice
Drogurile legale – între senzații tari și consecințe groaznice

Adolescenții spun că sunt senzaționale. Consecințele? Cine se gândește la consecințe?! Drogurile legale sunt un flagel subteran, statul nu știe cât se consumă și care e rata de creștere a consumului. Dar ce sunt acestea? Alina Ciupercovici, în colaborare cu Dana Burciu, psiholog clinician și psihoterapeut la Clinica ALIAT Suceava, explică ce se întâmplă cu „legalele“.

Citeste