Adolescentii si tentatia drogului

Fumeaza canabis de ceva timp, atitudinea lui s-a schimbat. Are privirea pierduta, pare indiferent, rezultatele scolare au scazut, chiuleste de la ore.

Sportul nu il mai intereseaza si pastreaza legatura doar cu cativa prieteni… Fara a trage concluzii pripite, caci acestea sunt si semnele unui inceput de depresie, exista totusi motive pentru a te gandi la consumul de canabis, hasis ori alte substante. Mai ales daca are nevoie de mai multi bani de buzunar decat inainte…

Nu te panica

Nu te isteriza daca afli ca fiul sau fiica ta a in-cercat sa fumeze canabis. Dar nici nu rata ocazia sa vorbiti despre asta. Specialistii estimeaza ca trecerea de la primul joint („doar ca sa vada cum e) la consumul regulat dureaza aproximativ 18 luni.

Asa ca, da, este mai bine sa initiezi dialogul inca de la primele semnale (dar si de la primele tigari sau primele pahare de bauturi alcoolice).

Cautarea senzatiilor tari, inevitabila adolescentei, nu trebuie sa instaureze obisnuinte de viata, apoi atitudini de dependenta, care vor fi cu atat mai greu de „dezinstalat daca sunt precoce.

Vorbeste cu el/ea

Vorbindu-i, risipesti indoiala ce poate dauna relatiei voastre. Dar ai grija sa nu il acuzi. Spune-i mai intai ce ai constatat, lasa-l sa inteleaga ca esti ingrijorat ca parinte, si concluzioneaza: „Eu cred ca tu fumezi canabis.

Pentru a evita momentele de tensiune si a oferi toate sansele dialogului, stabileste o intalnire pentru a discuta („Trebuie sa discutam in seara asta, dupa cina sau sambata, impreuna cu tatal tau).

Asta, pentru a dramatiza putin subiectul si a sublinia importanta pe care i-o acorzi. Prezenta celor doi parinti, chiar daca sunt separati, este importanta: ii vei impartasi ingrijorarea pe care o simti, impreuna cu tatal lui, in-grijorare de care trebuie sa fie constient.

Continua sa nege

Intr-o prima faza, nu foloseste la nimic sa insisti. Aminteste-i ca, in ceea ce il priveste, ai o datorie de vigilenta. Precizeaza-i: „Nu o sa scotocesc prin camera ta, dar iti cer sa imi deschizi imediat in momentul in care bat la usa.

Spune-i ca intentionezi sa te intalnesti cu profesorii lui, cu antrenorul de sport, chiar si cu colegii, totul pentru a te informa… Trebuie sa simta ca actionezi in interesul sau. Abordeaza-l din nou peste alte sase luni. Daca tot nu admite nimic si refuza sa dialogheze, desi semnele ingrijoratoare (somn perturbat, dezinteres scolar etc.) persista, stabileste o intalnire cu un specialist.

Dar evita orice supraveghere de tip politist (scotocirea camerei sau, mai rau, folosirea kit-urilor de analiza capabile sa detecteze consumul de canabis, disponibile pe internet)
. Ai grija la masurile brutale care ii imping pe adolescentii revoltati sa comita acte mai grave: delincventa, consum de droguri mult mai periculoase.

 

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2
Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Adolescentii si tentatia drogului
Adolescentii si tentatia drogului

Ai gasit in camera copilului tau un joint… Cum sa reactionezi? Ce este de facut? Mic manual pentru uzul parintilor, alaturi de recomandarile profesorului Daniel Marcelli, psihiatru, specialist in probleme de adolescenta

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste