Anii de liceu – Sa ghidam si sa responsabilizam adolescentii

UN CONTRACT LA INCEPUTUL ANULUI

Adolescentul care viseaza sa-si ia zborul nu pare sa aspire decat la un singur lucru: sa scape de constrangerile familiale, devenite apasatoare.

Doua probleme: ori iese prea mult cu prietenii (si timpul cu acestia ii pune in pericol programul de invatare) ori nu iese aproape deloc, se inchide intr-o lume virtuala (jocuri video, retele sociale), deconectat de real.

Aceste probleme il pot face sa se rupa de scoala. Este, deci, foarte important sa definim, alaturi de el, un cadrul al muncii lui, pe baza unui contract prin care adolescentul se angajeaza sa-si echilibreze viata sociala si cea scolara.

Daca nu respecta regula, mai bine il facem sa compenseze prin ceva (munca acasa, sa ajute bunicii in gradina, etc.), decat sa-l privam de sport, de exemplu, decizie infantilizanta si cu consecinte asupra igienei lui de viata.

Poate sa dea cu aspiratorul timp de o saptamana, sa isi ajute fratele mai mic la teme, sa faca cumparaturi…

Sa aiba responsabilitati, sa actioneze, ii permite sa se cunoasca pe sine, sa aiba o imagine de sine pozitiva si sa reia contactul cu realitatea.

Din aceste motive, parintii pot incuraja munca in tandem, cu un coleg sau cu un grup mic de colegi, ideala aceasta varsta pentru a creste motivatia.

SA IDENTIFICAM IMPREUNA PUNCTELE TARI

Inainte de a elabora un proiect personal (alegerea studiilor dupa bacalaureat, o meserie), adolescentul trebuie ghidat sa se intrebe corect asupra atuurilor sale, a nevoilor sale, a dorintelor si prioritatilor in viata si centrelor de interes. La finalul acestui proces, va iesi la iveala proiectul.

Chiar daca imprecis, el aduce motivarea necesara mersului mai departe. Parintii au un rol important de jucat in aceasta etapa, pentru ca ei sunt o reprezentare globala a copilului lor.

Contrar celui din urma, care are tendinta de a separa viata scolara de cea personala. Pentru a-i dezvolta o viziune larga a competentelor proprii, parintii nu trebuie sa se blocheze in fata rezultatelor scolare, ci sa ia in calcul activitatile artistice, sportive sau asociative.

Liceanul care canta intr-un grup rock da dovada de creativitate si de perseverenta, construieste alaturi de ceilalti, invata sa organizeze concerte. Daca i se spune acest lucru, il poate ajuta sa identifice punctele sale tari care il vor duce mai departe. Transferul in activitatea scolara a unor competente din alt domeniu este un factor motivant.


SA IL AJUTAM IN ELABORAREA UNUI PLAN DE VIITOR

O etapa importanta este insotirea liceanului in constructia proiectului sau de viitor. Va reusi mai bine daca perioada de dupa BAC e mai putin abstracta. Este vorba despre luarea in calcul a dorintelor, calitatilor, nivelului scolar – totul insa fara a proiecta asupra lui propriile ambitii parintesti!

Parintii il pot duce sa intalneasca oameni din meseria care il atrage, care ii vor vorbi despre acea meserie, de competentele cerute, de constrangeri si de satisfactii. Sa faca un stagiu de voluntariat ii poate da o imagine despre propriile sale competente in acel domeniu.

Daca experimenteaza cateva zile fara noile tehnologii, va reintra in contact cu resursele sale interne. Odata definit proiectul sau, parintii ii vor cere sa caute informatii pentru a cunoaste filierele prin care poate duce la capat ceea ce vrea, fara sa uite ca aceasta prima orientare se poate schimba, desigur. Sociologii spun ca studentii de azi vor avea aproximativ sapte-opt meserii in viitor! Sa se lanseze, asadar, fara frica.


COPILUL TAU E DEMOTIVAT… daca mai multe dintre semnele de mai jos se manifesta:

 

 • Ajunge adesea tarziu sau chiuleste;
 • Se enerveaza sau se inchide in el insusi daca i se vorbeste despre liceu;
 • Se gaseste adesea aproape de corijenta;
 • A dat lucrari goale (sau aproape);
 • Nu se concentreaza timp indelungat;
 • Nu se poate proiecta mai departe de trei zile;
 • Repeta ca toata lumea ia BAC-ul;
 • Reflectarea la viitorul sau il streseaza;
 • Il doare capul in zilele de teza;
 • Are o viata sociala inexistenta sau, dimpotriva, exagerata;
 • Abandoneaza orice activitate extrascolara sau o face numai pe aceea;
 • Petrece mult timp pe internet.

 

Editare de Violeta Rusu
 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Anii de liceu - Sa ghidam si sa responsabilizam adolescentii
Anii de liceu – Sa ghidam si sa responsabilizam adolescentii

Obosit de programul foarte plin, ingrijorat de viitorul sau, liceanul se poate descuraja. De unde, urgenta de a-l motiva printr-un proiect personal, pentru ca el sa se vada dincolo de examenul de BAC.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste