Cinci pasi pentru a creste copiii fara bataie

In primul rand este important sa abordam dezvoltarea copilului si comportamentele acestuia intr-o maniera constructiva, fara a-l rani.

La baza educatiei si ingrijirii copiilor stau comunicarea si atentia indreptata asupra nevoilor lor.

Astfel acestia vor fi incurajati sa isi dezvolte abilitatile personale si sa se simta bine cu ei insisi, sa aiba stima de sine.

Pasi esentiali pentru o strategie pozitiva de parenting :


Crearea unui mediu familial sigur si relaxant

Un mediu familial sigur si relaxant este cel in care: riscul de accidente domestice este minim; copilul poate explora, experimenta si dezvolta noi abilitati; parintele are posibilitatea de monitorizare a comportamentului copilului (stie unde este si ce face); relatia de cuplu a parintilor este armonioasa.


Construirea unor contexte pozitive de invatare

Este important ca parintele sa fie disponibil pentru copil. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa fie cu copilul tot timpul. Dar atunci cand solicita atentia, ajutorul, afectiunea, parintele trebuie sa intrerupa ce face si sa-i ofere ce are nevoie.

Asa va invata ca este important si nu va face 'o prostie' pentru a atrage atentia. Incurajati-i initiativa si autonomia; aratati-i ca apreciati ce face, laudati-l; astfel se va implica mai mult in activitati dezirabile.


Folosirea tehnicilor pozitive de educatie

A educa copilul pozitiv inseamna a-l invata cum este bine sa se poarte si ce nu este bine sa faca, prin metode care exclud pedeapsa, ce ar putea rani copilul, fizic si/sau emotional.

Tehnicile de disciplinare sunt orientate spre invatarea asumarii responsabilitatii si a rezolvarii problemelor cu care se confrunta copilul.

Daca parintii sunt consecventi si predictibili in comportament, scad sansele de aparitie a comportamentelor problematice.


Asteptari realiste ale parintilor legat de evolutia copilului

Asteptarile parintilor legate de copii depind de convingerile acestora despre ce este normal. Evolutia fiecarui copil este insa unica si se realizeaza in ritmuri diferite.

Ei invata abilitati noi doar dupa ce sunt pregatiti la nivelul de dezvoltare adecvat etapei in care se afla.

Problemele apar cand parintii asteapta prea mult, prea repede sau perfectiunea. Un parinte care asteapta de la copilul sau sa fie in permanenta politicos, preocupat de scoala, dornic sa ajute la treburile casnice si ordonat, are sanse mari sa fie dezamagit sau intr-un permanent conflict cu copilul.

Nu va asteptati sa aveti un copil perfect; toti copiii fac greseli, iar cele mai multe dintre acestea nu sunt intentionate.

Asteptarile realiste se leaga si de tine ca parinte. E bine sa incerci sa faci cat mai mult si cat mai bine dar nu exista parinte perfect. Nu fii aspru cu tine, invata din fiecare experienta.


Grija pentru tine, ca parinte

A fi parinte este mai usor atunci cand nevoile de intimitate si relaxare ale cuplului sunt implinite. A fi parinte bun nu inseamna sa ai o viata dominata de copilul tau.

Daca nevoile tale ca adult sunt satisfacute, cresc sansele de a fi un parinte rabdator, calm, consecvent si disponibil pentru copil.

De Diana Stanculeanu, psihoterapeut in cadrul organizatiei Salvati Copiii

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Cinci pasi pentru a creste copiii fara bataie
Cinci pasi pentru a creste copiii fara bataie

Auzim din presa sau de la profesionisti ca nu este corect si sanatos sa ne educam copiii cu violenta – fizica, verbala, emotionala. Dar ce putem face pentru a deveni parinti eficienti, responsabili, relaxati, care reusesc sa isi educe copiii construind in acelasi timp o relatie pozitiva cu acestia?

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste