De ce fug copiii de acasa?

In Romania, conform statisticilor, de peste 6 ani, majoritatea copiilor declarati disparuti, fug de acasa. In perioada 15.05.2011 si 15.05.2012 a fost solicitata urmarirea, de catre autoritatile abilitate, la nivel national pentru 3177 de minori.

In aceeasi perioada au fost gasiti 3191 copii. La 15.05.2012, au ramas in lucru 320 de cazuri, cu 14 cazuri mai putin fata de aceeasi data a anului trecut.

Din cele 320 de cazuri, 230 sunt cazuri de copii disparuti si sesizate pentru prima data de parinti sau reprezentantii legali, iar 90 dintre cazuri sunt cunoscute cu plecari repetate.

Ce il determina pe copil sa aleaga fuga de acasa?

'Cred ca as innebuni de durere si disperare daca copilul meu ar fi dat disparut', sunt vorbele unui parinte, care cu siguranta empatizeaza toti parintii, insa cat de des auzim ca parinte protestul copilului 'Nu vreau sa mai merg la scoala'?

Peste 95% din cazurile copiilor disparuti, nu sunt rapiti, nu se pierd, aleg 'fuga voluntara'. 'Solutia' apare pe fondul abuzului emotional, fizic sau chiar sexual, sunt martori, si implicit victime, ale violentei domestice.

Studiile demonstreaza ca aceaste incidente se intampla mai ales in familiile dezorganizate, inalt disfunctionale care se confrunta cu schimbari bruste si dramatice la nivelul structurii familiale – decesul unui parinte, divort, aparitia unui nou partener de cuplu etc.

Consumul de alcool si saracia sunt de asemenea factori de risc suplimentari, ce contribuie la aparitia acelor situatii in care copiii simt si cred ca singura solutie este sa fuga de acasa.

De asemenea, tot la factori de risc intervine si evaluarea performantelor scolare. Exista clivaje in educatia unui copil, exista factori externi care influenteaza performantele scolare ale acestora, iar frica de a comunica acasa o nota mica ii impinge ulterior pe copii catre gesturi extrem de grave, cum ar fi fuga de acasa sau chiar suicidul.

Conflictul cu un cadru didactic, o situatie de bullying in care copilul este victimizat constant devin cauze directe pentru absenteism scolar sau chiar abandon, culminand cu decizia de a fugi de acasa de teama reactiei parintelui.

Dificultatile de ordin psihologic, emotionale si comportamentale ale copiilor, se regasesc in randul factorilor care determina fuga de acasa. Inclusiv tulburarile de sanatate mintala: tulburare de conduita, depresie, ADHD, stres postraumatic, schizofrenie.

Ingrijorator este si faptul ca, in randul copiilor care traiesc pe strada, suicidul reprezinta prima cauza a decesului.

 

Actiuni si masuri de prevenire si stopare a fenomenului

Pentru a preveni o decizie sau pentru a stopa amploarea unui fenomen de risc social, trebuie constientizata problematica, atat in interior (familie), cat si exterior (autoritati publice, organizatii non-guvernamentale care militeaza impotriva violentei domenstice, etc.)

Cu ocazia Zilei Internationale a Copiilor Disparuti (25 mai), la Bucuresti a fost organizata o intalnire cu factori cheie in domeniul protectiei copiilor disparuti. Salvati Copiii Romania in parteneriat cu Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti, s-au concentrat pe analiza si dezbaterea aceste problematici.

Campaniile de prevenire a disparitiilor voluntare continua si in prezent, cu ajutorul voluntarilor activi ai organizatiei Salvati Copiii, in randul elevilor cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, segmentul vulnerabil in ceea ce priveste disparitiile voluntare.

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2
Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
De ce fug copiii de acasa?
De ce fug copiii de acasa?

O solutie din disperare sau doar manifestari de adolescent neinteles? Fuga de acasa ascunde de cele mai multe ori povesti cutremuratoare.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste