De ce mint copiii. De ce bataia nu dezvata un copil de minciuna

De obicei, copiii mint din aceleasi motive ca si adultii: cand simt ca sunt intr-o capcana, cand le este teama de pedeapsa sau de a fi respinsi spunand adevarul, cand se simt amenintati, sau cand pur si simplu se gandesc ca minciuna va face lucrurile mai usoare pentru toata lumea. Deseori minciuna este un semn al unei stime de sine scazute.

Copiii, ca si oamenii mari, se gandesc ca trebuie sa para mai buni pentru ca nu stiu ca sunt suficient de buni asa cum sunt.

Cel mai frecvent, copiii mint pentru a nu fi pedepsiti. Daca au luat o nota mica in trecut si au fost pedepsiti aspru sau chiar batuti, este normal sa ascunda adevarul pentru a evita pedeapsa, si din teama de consecinte…

Copiii mint pentru a-si multumi parintii si pentru a nu-i dezamagi. Ei denatureaza adevarul si fabuleaza in favoarea lor, mint in legatura cu performantele si cu randamentul scolar, pentru a face adultii sa fie mandri de ei.

In aceasta situatie parintii sunt cei care pot purta o parte din vina, daca au pretentii exagerate de la copil iar acestuia ii este frica sa nu fie la inaltimea asteptarilor.

Copiii mint pentru a atrage atentia adultilor iar acest tip de minciuna, din nevoie de atentie, este frecvent intalnita la copiii care nu sunt laudati sau rasplatiti.

Ca adulti trebuie sa intelegem motivele pentru care copiii mint, inainte de a-i putea ajuta sa renunte la minciuna.

 

In loc sa va infuriati in aceasta situatie, urmati cativa pasi:

1.Incetati sa mai puneti intrebari care ar putea invita la minciuna. Astfel de intrebari sunt cele la care stiti deja raspunsul. „Ti-ai facut temele?” in loc de Am observat ca nu ti-ai facut temele, ai un plan in legatura cu asta?”

2.Centrati-va pe solutii la problema si nu pe invinuirea copilului.

3.Fiti sinceri cu dumneavoastra. Ganditi-va ca si celor mai multi dintre noi, adultii, ne este greu sa spunem adevarul atunci cand ne simtim incoltiti, speriati sau amenintati in vreun fel. Luati o pauza si lasati spatiu copilului sa spuna adevarul. Spuneti-i: „Mai tarziu voi fi disponibil daca vrei sa imi spui ce se intampla'.

4.Respectati intimitatea copilului atunci cand acesta nu vrea sa va impartaseasca ceva.

 

Cum prevenim minciuna copiilor

Planificati in avans pentru a preveni probleme viitoare, ajutati copiii sa creada ca greselile sunt oportunitati de a invata astfel incat sa nu considere ca sunt rai si trebuie sa isi acopere greselile atunci cand se intampla. Cum?

1.Dati un exemplu de spunere a adevarului. Povestiti copiilor o situatie in care a fost dificil pentru dumneavoastra sa spuneti adevarul insa ati decis ca este mult mai important sa experimentati consecintele si sa va pastrati respectul fata de propria persoana decat sa mintiti persoane dragi sa va simtiti apoi vinovati pentru asta.

2.Asigurati-i pe copii ca sunt iubiti neconditionat, indiferent de greselile pe care le fac. Multi copii mint deoarece sa tem ca adevarul ii va dezamagi pe parinti.

3.Manifestati apreciere atunci cand copilul va spune adevarul, asumandu-si riscul sa va supere. Multumesc ca mi-ai spus adevarul. Stiu ca a fost dificil. Admir felul in care doresti sa faci fata consecintelor si stiu ca le poti face fata si poti invata din ele'

4.Incetati sa controlati fiecare miscare a copilului. Multi copii mint pentru a afla cine sunt si pentru a face ceea ce isi doresc sa faca dar nu li se permite. In acelasi timp incearca sa ii multumeasca pe parinti, facandu-i sa creada ca le indeplinesc asteptarile.

Este important pentru copii sa invete ca sunt in siguranta daca spun adevarul in familie. Copiii pot invata ca parintilor le pasa de temerile si greselile lor si ca vor fi ajutati de acestia pentru a le depasi.

 

De ce bataia nu dezvata copilul sa minta 

  • Bataia nu il invata nimic pozitiv pe copil, doar produce frica, neincredere, furie.
  • Copilul batut nu va capata incredere in parintele sau, din contra, va prinde frica de el si de reactiile lui.
  • Copilul batut nu invata sa isi corecteze greselile, nu afla ce ar fi putut face mai bine pentru a nu ajunge in situatia de a minti.
  • Copilul batut, cel mai probabil va continua sa minta. Doar ca, pentru a evita pedeapsa, va cauta sa se ascunda si mai bine de adultul de care se teme.
  • Copilul batut, jignit, umilit se va indoi de dragostea parintelui sau si se va indoi de sine, de propria valoare.
  • Copilul batut va invata ca greseala se pedepseste cu pumnul si cu tonul ridicat si va imita acest comportament in relatia cu altii.
  • Copilul batut poate invata in unele cazuri sa nu mai minta, dar nu pentru ca a inteles cu adevarat ce a gresit si ce poate face mai bine, ci din frica de pedeapsa.

 

Este bine de retinut:

1.Multi copii mint pentru a se proteja de judecata;

2.Amintiti-va ca ceea ce este copilul acum nu va fi intotdeauna. Daca cel mic spune o minciuna, nu reactionati exagerat numindu-l mincinos'.

3.Centrati-va pe construirea apropierii si increderii in relatie in loc sa va centrati pe comportamentul problema (minciuna). Aceasta este, de obicei, cea mai rapida cale de a diminua comportamentul pe care il considerati neadecvat, pentru a-l descuraja pe copilul dumneavoastra sa se ascunda si sa minta.

Articol de Andreea Biji, psiholog Salvati Copiii

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
De ce mint copiii. De ce bataia nu dezvata un copil de minciuna
De ce mint copiii. De ce bataia nu dezvata un copil de minciuna

De obicei, copiii mint din aceleasi motive ca si adultii: cand simt ca sunt intr-o capcana, cand le este teama de pedeapsa sau de a fi respinsi spunand adevarul, cand se simt amenintati, sau cand pur si simplu se gandesc ca minciuna va face lucrurile mai usoare pentru toata lumea. Deseori minciuna este un semn al unei stime de sine scazute. Copiii, ca si oamenii mari, se gandesc ca trebuie sa para mai buni pentru ca nu stiu ca sunt suficient de buni asa cum sunt.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste