Now Reading
De unde vine dorinta paternitatii

De unde vine dorinta paternitatii

Revista Psychologies

De aproape un an, Dan, 36 de ani, ezita. S-a realizat profesional, traieste cu femeia pe care o iubeste de patru ani. Cuplul lor nu a intalnit perioade majore de criza si crede ca „va imbatrani impreuna cu Ema, fara probleme“. Insa are o dilema: cu copii sau fara? Dan ar fi gata sa faca pasul cand il vede pe prietenul sau cel mai bun impreuna cu baiatul sau de 11 ani. Poate sa se imagineze perfect cum isi invata fiul sau fiica cum sa se dea cu snowboard-ul si inca multe, multe altele.

„Ne si vad cum am merge noi trei la mare, la cules pere la tara, la bunici“, ne spune el zambind, „insa aceste reverii se estompeaza rapid si iar ma simt incapabil sa iau o decizie.“ Dan isi spune deocamdata ca e totusi mai bine sa ai remuscari decat regrete. Dar se grabeste sa adauge ca, atunci cand ai un copil, nu mai este posibil sa ai regrete.

Motivatii inconstiente

Daca dorinta de a avea un copil este la femei de ordinul unei nevoi trupesti, irationale, la barbati aceasta este mult mai abstracta, intangibila. De unde incepe dorinta de a fi tata?

Este o realitate care se impune intr-o buna zi cu forta unei revelatii? Este o nevoie vitala de a-ti prelungi propria existenta sub o alta forma? Toate aceste intrebari, Andrei le-a pus prietenilor sai.

„Era pentru sotia mea cel mai important lucru, asa ca mi-am zis de ce nu?“, i-a raspuns unul dintre ei. „Am nevoie de o viata de familie, altfel simt ca pierd orice reper!“, a raspuns un altul. Pentru cel mai bun prieten al sau, „a fost o inlantuire logica intr-o poveste de dragoste, un fel de etapa superioara cu noi provocari: a fi in acelasi timp o familie si un cuplu de indragostiti“.

Nu exista, deci, o motivatie standard pentru paternitate, s-ar putea chiar zice ca dorinta de a fi tata nu exista la barbati, pentru ca ea este un efect nascut din nevoia de a da sens la ceea ce facem. Insa exista nevoia de a ne explica, dupa, ca am dorit un copil, ca l-am facut din dragoste. „Dorinta de a avea copii vine la un barbat, in primul rand, din nevoia de a-si perpetua numele, familia, de a avea urmasi – deci, o dovada a virilitatii“, ne explica psihologul Anca Dontu. „Dar pentru a avea asemenea instincte, un barbat trebuie sa fie suficient de matur emotional.“

Actul de a da viata nu este un act unic la barbat asa cum este el pentru femeie, care il traieste in corpul ei. Legatura dintre a face dragoste pentru a avea un copil si a deveni tata nu este de la sine inteleasa, ea trebuie construita. Psihologul Anca Dontu: „In mod traditional, dorinta de a avea un copil poate veni din nevoia de a avea cine sa te ingrijeasca la batranete, «sa-ti aduca o cana cu apa». In acest caz, asteptarile vis-a-vis de copil sunt sa-i intoarca, intr-o zi, tot ce a fost investit in el, si chiar mai mult.“

Acest proces de repetitie se inscrie intr-o continuare a imaginarului fetelor, pentru care a deveni femei inseamna a deveni mame, si cel al baietilor, pentru care a fi barbati, inseamna a avea de munca. Pentru Marius, 44 de ani, divortat de trei ori si tata a patru copii, este imposibil de a separa paternitatea si povestile de dragoste. „Le-am iubit cu pasiune pe mamele copiilor mei, nu puteam sa ma gandesc ca nu vom avea copii impreuna. Stiu ca pare iresponsabil din partea mea, dar simt nevoia sa traiesc o relatie in concret. Pentru mine, ideea de a trai cu o femeie gravida, numai ideea de a o face fecunda, este o fantasma sexuala foarte puternica. Insa odata ce copilul meu se naste, magia continua. Sunt cu adevarat un tata, nu un seducator.“

A implini o femeie

A face o femeie sa se simta implinita, atat la figurat, cat si intr-un sens propriu, a implini potentialul ei este o fantasma foarte raspandita printre barbati. Pentru Anca Dontu, acesti barbati in cautare de fuzionare „pot dori sa faca un copil cu femeia lor pentru a o tine legata de ei, stiind ca ea vrea sa aiba un copil de la ei. In acest fel, ei ar fi sigur ca ea ii ramane alaturi, indiferent de cum se va purta el mai departe, pentru ca o «leaga emotional», si nu numai, asigurandu-i, macar teoretic, sprijinul de care ea va avea nevoie ca mama.“

Aceasta dorinta de a face o femeie sa se simta implinita mai poate exprima, atunci cand ia forma unui cadou oferit iubitei, nevoia unora dintre barbati de a se plasa intr-o pozitie atotputernica. Numai ei pot astfel sa ii ofere ceea ce ei ii lipseste atat de mult.

De aceea, pentru a putea fi cu adevarat tata, completeaza Anca Dontu, „un barbat trebuie sa fie suficient de matur emotional. Cand nu a depasit stadiul emotional de copil sau de adolescent, un barbat se va simti in competitie cu viitorul lui copil. El va considera ca trebuie sa o imparta pe sotia lui cu bebelusul, va resimti faptul ca aceasta va fi acaparata de fiul sau fiica ei fara sa se puna si el in pozitie de parinte (pentru ca nu era pregatit sa joace acest rol).“

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top