Dezvolta copilul prin educatie pozitiva!

Pedepse nepotrivite

Doua tipuri de pedeapsa sunt utilizate frecvent de parinti si educatori pentru a opri un comportament negativ:

1) Mustrarile verbale si dezaprobarea comportamentelor negative;

2) Bataia care implica durere emotionala sau fizica severa.

Ambele forme de pedeapsa se centreaza pe comportamentul nedorit si nu-l invata pe copil cum sa se comporte adecvat.

Alte forme de disciplinare neadecvata sunt: comenzile – stai jos si nu vorbi!', , afirmatiile explozive, chiar agresive – esti intr-un necaz mai mare decat crezi', criticile – atata poti?' amenintarile daca nu te potolesti te duc la doctor/director etc', adresarile depreciative – vei invata vreodata sa scrii corect?'

Dar aceste metode rareori il fac pe copil sa se comporte bine, in schimb genereaza tristete, stima de sine scazuta, furie, comportament agresiv, dorinta de razbunare, cosmaruri, enurezis, nerespectarea autoritatii, stari depresive, anxietate, consum de droguri sau delincventa.

Disciplinarea pozitiva

Disciplinarea trebuie sa-l invete pe copil auto-controlul si increderea in sine prin concentrarea asupra lucrurilor pe care dorim sa le invete.

Ea este baza pentru orientarea copiilor asupra modului in care pot fi in armonie cu ei insisi, cum sa isi inteleaga propriul comportament, cum sa aiba initiativa, sa fie responsabili pentru propriile alegeri, cum sa se respecte pe ei si pe ceilalti.

Daca sunteti parinte, amintiti-va primii ani din viata copilului dumneavoastra, cum a fost invatat sa ridice manutele, sa bata din palme sau sa mearga.

Ati dat exemple, ati incurajat copilul si ati cautat momente potrivite pentru a repeta, fara a lovi, insulta, tipa sau ameninta.

Incurajarea este o modalitate eficienta de recompensare a copilului, care-l stimuleaza pe acesta sa invete
. Incurajarea comportamentului adecvat ajuta la construirea stimei de sine, intrucat copilul invata ca este direct responsabil de castigarea acestei recompense.

Ignorarea uneori a comportamentelor neadecvate (crize temperamentale, plans pentru a obtine ceva ce i-a fost refuzat, etc) il invata pe copil autocontrolul, deoarece nu obtine atentia celorlalti prin comportamentul nepotrivit. Copilul invata astfel ca primeste atentie doar daca este calm si isi exprima adecvat dorintele.

Cum invatam copilul sa se poarte bine

Majoritatea adultilor folosesc instructiuni negative: nu alerga prin casa', nu arunca jucariile'. Adesea nu realizeaza cat de des le folosesc.

Dar pentru eficienta, instructiunile trebuie formulate pozitiv si sa descrie in mod clar comportamentul dorit din partea copilului.

In loc de nu alerga prin casa', este de preferat instructiunea mergi incet prin casa', care ii spune copilului ce comportament este dorit de la el.

Pot fi folosite si argumente care ii explica celui mic concecintele unui comportament nepotrivit, ca de exemplu mergi incet prin casa, daca fugi te poti impiedica si rani'.

Disciplinarea pozitiva este un proces complex ce recunoaste si recompenseaza comportamentul adecvat al copilului in felul urmator:

1.Comportamentul potrivit este descris: Acum ne asezam la masa in liniste'

2.Argumentatie clara Vom incepe sa facem temele la matematica urmarind fiecare exercitiu atent'

3.Confirmare: Vezi de ce este important sa urmarim atent exercitiile? Astfel le vom rezolva corect'

4.Intarirea comportamentului corect: mentineti contactul vizual cu copilul, zambiti cand executa corect sarcina, oferiti la sfarsit mai multe minute de joaca, recompensa pentru efectuarea temelor.

Astfel copilul invata si se dezvolta correct, prin utilizarea disciplinarii pozitive de catre parinti si educatori.

De Andreea Biji, Psiholog, Salvati Copiii

Acest material de informare face parte din campania de educare si de sensibilizare pentru a combate violenta la adresa copiilor, derulata de organizatia Salvati Copiii, in perioada septembrie 2011-decembrie 2011.
 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Dezvolta copilul prin educatie pozitiva!
Dezvolta copilul prin educatie pozitiva!

Educarea copilului nu se face prin bataie, pentru ca impactul asupra dezvoltarii sale este urias. Iata recomandarile specialistilor de la Salvati Copiii.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste