Invata-l sa se interiorizeze

Copii zapperi, consumatori, rapid delasatori? Descrierea este poate severa, dar corespunde realitatii, constata zilnic pedopsihiatrii, invatatorii si parintii.

Cine poarta vina? Un mod de a fi social, familial si scolar care privilegiaza dimensiunea exterioara in detrimentul lumii interioare. Hiperstimulati inca din leagan, copiii sunt saturati de activitati.

Fie ca sunt la scoala sau acasa, ei trec de la o activitate la alta fara a mai reveni vreodata asupra ei. Toate spatiile interioare le sunt… inghesuite.

Din ce in ce mai multi copii sufera de probleme de concentrare si, mai grav, sunt mai vulnerabili la dependente de tot felul. Cand copilul depinde prea mult de exterior, nu mai poate sa-si dezvolte viata interioara.

Or, numai utilizandu-si resursele personale devine in mod progresiv autonom. Viata interioara nu este o abstractie, este o realitate si o necesitate.

Este un spatiu psihic care permite copilului sa fie singur cu el insusi fara sa se plictiseasca sau sa se ingrijoreze
.

Este, de asemenea, ceea ce ii permite sa creeze, sa-si imagineze, sa simta, dar si sa gandeasca, sa invete totul de-a lungul vietii, ca o fiinta singulara si constienta.

Inainte de toate, educatia trebuie sa conduca spre autonomie si libertate.

Dar societatea de consum si performanta ii impinge pe cei mici spre a „avea si „a face. La scoala, majoritatea materiilor predate uita de imaginatie – deci, misiunea de a favoriza procesul de interiorizare zilnica revine parintilor.

Ofera exemplu

Cum sa facem mai eficace elogiul vietii interioare daca noi insine traim in totalitate orientati catre exterior? Filozoful Martin Heidegger ne previne: gandirea matematica (pe care el o opune celei „meditative) nu ne lasa niciun ragaz.

O viata de familie care se deruleaza pe fondul televizorului, al discutiilor care se refera doar la viata materiala (proiecte profesionale, diverse achizitii) sau este scindata de un „du-te vino fara momente adevarate de impartasire, in mod evident nu favorizeaza intoarcerea la sine.

Pentru ca cei mici sa invete sa savureze momentele de calm, de visare, de liniste sau activitati care sa ii dezvolte spiritual – lectura, muzica, desenul, gradinaritul, plimbarile –, este necesar ca insisi parintii sa le cultive in mod regulat si sa se simta bine facandu-le. Caci puterea exemplului este uriasa.

Ajuta-l sa-si „locuiasca propriul corp

Odata ce traim rupti de propriile senzatii, odata ce suntem in afara corpului nostru, traim in afara noastra! In clasa sau in fata ecranului, baietii si fetele isi pun mintea sa lucreze, dar sunt rupti de simtirea lor corporala.

Rezultatul: invatarea ramane superficiala, caci nu se face decat la nivel „mental. Prejudiciile sunt la fel de serioase si in cazul amuzamentelor care trateaza corpul ca pe o masinarie.

De aceea, in paralel cu activitatile fizice traditionale, care pun mai mult accentul pe performanta decat pe emotii, trebuie sa le propunem copiilor in mod constant jocuri sau exercitii care sa favorizeze abordarea inversa.

Numai intrand in contact cu senzatiile sale corporale, copilul invata sa se cunoasca, sa aiba incredere in el. Toate practicile care ii solicita cele cinci simturi trebuie privilegiate (sa mearga descult, sa framante aluatul, sa inchida ochii pentru a asculta o bucata muzicala, sa miroasa parfumul ierbii proaspat taiate, sa guste un fruct).

Inainte sa-si faca temele (si dupa o sedinta de relaxare in parc sau in baie), propune-i sa se aseze, cu ochii inchisi, si sa se concentreze un minut sau doua asupra respiratiei si zgomotelor, ori asupra tacerii propriului corp.
 

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2
Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Invata-l sa se interiorizeze
Invata-l sa se interiorizeze

Solicitati in permanenta din exterior, copiii sunt din ce in ce mai putin autonomi. Solutia? Sa nu mai exercitam presiune asupra lor… Principala lor ocupatie trebuie sa ramana joaca.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste