Now Reading
Nu lasa televizorul sa iti educe copilul

Nu lasa televizorul sa iti educe copilul

Revista Psychologies

copil, familie, educatie

Este trist dar adevarat ca pentru multi adulti televizorul reprezinta alternativa care le ofera o evadare necesara, cu garantia ca fiul sau fiica lor se afla in siguranta. Iata, insa, ca aceasta din urma reprezinta doar o aparenta. In unele cazuri, parintii prefera sa se lase sedusi de argumentele copiilor ajunsi deja la varste mai mari. Acestia pot invoca faptul ca aleg o emisiune „potrivita“, un documentar. Insa, cu telecomanda la indemana si nesupravegheati, cei mici pot fi confruntati cu imagini total nepotrivite.

Tv in loc de parinti?

De ce aceasta curiozitate? Uneori, ea poate ascunde mai mult decat dorinta fireasca de a explora ceva ce capteaza interesul copilului. Televizorul poate reprezenta si o modalitate de evadare, un surogat al prezentei umane. Copilul neglijat de parinti poate evada intr-un univers complex ca cel oferit de televizor.

Ioana Scorus explica: „Prezenta umana este inlocuita cu cea a ecranului vorbitor si animat, un partener de viata care nu cere nimic de­cat timp, dar lipsit de afectivitate, incapabil de a oferi modelele de care orice copil are nevoie. El reprezinta un instrument de in­stra­i­nare, o iluzie de a fi alaturi de cine­va.

Dependenta copilului de tele­vizor poate fi interpretata si ca incercarea acestuia de a inlocui o absenta printr-o prezenta. Mama absenta sau tatal absent produc singuratate, iar copilul reuseste sa-i faca fata in relatia cu televizorul, un fel de «animal» vorbitor, inlocuitor simbolic al parintelui lipsa. Televizorul este, in cele din urma, o «creatie» a sa, un univers in care acesta inventeaza nu doar o prezenta, ci si o relatie cu acesta, care tine locul parintelui in viata lui“.

Fa-i un program atragator
Iata doua modalitati, strans legate una de alta, prin care copilul tau se poate dezvolta armonios in ciuda seductiei exercitate de posturile TV.

–  Ofera-i posibilitatea unui program complex, ordonat, dar rezonabil, care sa includa si ceea ce ii face placere in mod obisnuit. Inscrierea la diverse activitati sportive (cursuri de inot, baschet, volei) sau care ii stimuleaza creativitatea (teatru, pictura) este binevenita. Acestea nu dezvolta doar capacitatile intelectuale ale acestuia, ci ii ofera si sansa de a-si crea noi prieteni, de a relationa pe plan social.

–  Petrece timp in mod activ cu copilul tau. Implica-l intr-un mod distractiv, dar responsabil, in mici activitati ale casei (mersul la magazin impreuna, ingrijirea acvariului). Lasa-te prins in cele importante si benefice pentru el (povestirea felului in care si-a petrecut ziua la scoala, jucarea unui joc ce presupune mai multi parteneri). Arata-i ca poate avea si un univers al lui (lectura unei carti de povesti pe care o poate povesti ulterior, ascultarea unor basme).

Pune limite

Ce se poate face pentru a-i impiedica pe copii sa ajunga victime ale televizorului? O solutie evidenta pare a fi impunerea de a nu mai petrece timp indelungat in fata ecranului. Insa ea poate avea, la randul sau, consecinte negative: „Interdictia este cea mai nepotrivita metoda de a tine copilul departe de televizor, obligandu-l astfel sa se aseze pe o pozitie de rivalitate si de lupta cu autoritatea parentala si, mai mult, facandu-l sa se simta frustrat si la cheremul autoritatii adultului”, spune Ioana Scorus.

Editare de Irina-Gabriela Buda
Foto: dreamstime.com

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top