(P) Ce eviți fenomenul „pierderii cunoștințelor” în cazul copilului tău?

Fenomenul pierderii cunoștințelor în timpul vacanței, ori summer learning loss, după cum îl numesc specialiștii, nu este o noutate. Din contră, el a atras atenția specialiștilor încă de la începutul anilor `90. Dar ce este el? Practic, acest fenomen se refera la efectele repaosului total pe care cei mici îl iau în timpul vacanței de vară.

Ce au descoperit specialiștii?

Fără exerciții periodice, noile abilități și cunoștințe se estompează și, tocmai de aceea, o mare parte dintre școlari pierd în timpul vacanței de vară o mulțime dintre informațiile cumulate pe parcursul anului școlar. Astfel, aceiași specialiști le recomandă părinților să îi țină pe cei mici conectați la evenimente și activități de învățare, fără a le lua, totuși, din bucuria adusă de libertatea vacanței de vară.

Cum puteți face asta?

Este important ca, pe partcursul verii, cei mici să se poată bucura de odihnă și veselia adusă de jocurile specifice perioadei, pentru a simți cu adevărat că sunt în vacanță. În acest context, poate părea dificil pentru un părinte să aducă în discuție chiar și ideea de a face teme sau de a participa la activități de învățare, alături de cel mic. Totuși, lucrurile sunt mai simple decât vă imaginați, pentru că învățarea nu se rezuma la a sta la birou, cu o carte în față și cu un creion în mână.

Învățare prin joacă

Poate printre cele mai eficiente modalități de învățare pe timpul vacanței sunt cele prin joacă, ori prin participarea la evenimente și expoziții interactive, din cadrul cărora cei mici pot acumula noi cunoștințe. Iar dacă alegeți varianta vizitării unor astfel de locuri, este important ca părintele să fie la fel de interesat de acestea precum cel mic, astfel încât copilul să simtă că această activitate este una de familie.

Vestea bună? Vara aceasta, copiii și părinții se pot bucura, în mod gratuit, de una dintre cele mai interesante expoziții din lume: „Mașinăriile lui Leonardo da Vinci – Invențiile unui geniu al Renașterii', găzduită în premieră de către un mall din România. AFI Cotroceni le oferă clienților săi posibilitatea de a vedea reproduceri ale celor mai importante invenții ale lui Leonardo da Vinci, , până pe 15 septembrie, în zona cinematografului.

De ce trebuie să vedeți această expoziție?

Exponatele reprezintă unele dintre cele mai spectaculoase invenții ale geniului vizionar Leonardo da Vinci. Cei mici vor afla de aici cum o mulțime dintre obiectele care astăzi ne par indispensabile au fost imaginate de da Vinci cu sute de ani înainte ca acestea să fie construite.

Obiectele expuse au fost aduse la viață de către artizanii Muzeului Leonardo da Vinci din Florența, sub atenta supraveghere academică a profesorului Carlo Pedretti, recunoscut pentru studiul manuscriselor lui Leonardo da Vinci. Astfel, fiecare exponat este realizat din lemn și respectă schițele lui da Vinci până la cel mai mic detaliu.

Expoziția este interactivă! Cei mici vor putea chiar să testeze unele exponate, astfel că vor avea ocazia să înțeleagă mai bine funcționarea lor.

Astfel, vă recomandăm să profitați de ocazia oferită de AFI Cotroceni și să îi oferiți celui mic un tur al celor mai impresionante lucrări ale lui da Vinci.

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Conflict în cuplu: Îți poți exprima gândurile și emoțiile?
Conflict în cuplu: Îți poți exprima gândurile și emoțiile?

De multe ori, într-un conflict în cuplu, tindem să fim dominați de emoții, iar manifestarea acestora fie ia calea furiei necontrolate, fie duce la mutism. Câteva idei despre cei care nu spun ce au de spus… atunci când ar trebui să o facă.

Citeste
Neajunsurile de la maturitate ale unui copil răsfăţat în exces
Neajunsurile de la maturitate ale unui copil răsfăţat în exces

Din dorinţa de a-i oferi tot ceea ce-i mai bun, noi părinţi, ajungem, uneori, să avem un copil răsfățat în exces. Acest lucru are efecte negative şi în perioada copilăriei, însă acestea pot fi mult mai evidente și împovărătoare în viaţa de adult.

Citeste
Utilizarea meloterapiei în dezvoltarea copilului
Utilizarea meloterapiei în dezvoltarea copilului

Meloterapia armonizează dezvoltarea copilului, ajutându-l să își înțeleagă și exprime mai corect emoțiile, să comunice, să se integreze mai bine social. Iată și alte beneficii ale acestei metode terapeutice.

Citeste
(P) Ce eviți fenomenul „pierderii cunoștințelor” în cazul copilului tău?
(P) Ce eviți fenomenul „pierderii cunoștințelor” în cazul copilului tău?

Fenomenul pierderii cunoștințelor în timpul vacanței, ori summer learning loss, după cum îl numesc specialiștii, nu este o noutate. Din contră, el a atras atenția specialiștilor încă de la începutul anilor `90. Dar ce este el? Practic, acest fenomen se refera la efectele repaosului total pe care cei mici îl iau în timpul vacanței de […]

Citeste
Nevoia de educație incluzivă pentru copiii cu dizabilități
Nevoia de educație incluzivă pentru copiii cu dizabilități

Copiii cu dizabilități au dreptul la educație adaptată nevoilor lor dar, mai ales, au nevoie de șansa de a-și dezvolta potențialul și de a crește incluși în societatea din care fac parte. Am discutat despre nevoia și rolul important al școlilor incluzive cu Maria Mădălina Turza, președinte Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități.

Citeste
5 conversații obligatorii înainte de nuntă
5 conversații obligatorii înainte de nuntă

Toate cuplurile își doresc același lucru: o căsnicie fericită. Iată cinci tipuri de conversații pe care trebuie să le aveți înainte de nuntă!

Citeste