Perfectionismul – o povara pentru copii

Perfectionismul este o adevarata povara pentru copii, avand in vedere faptul ca ii priveaza de bucuria jocului, a competitiei, de entuziasmul celebrarii unei victorii, chiar daca nu este vorba neaparat de locul intai, cel mai bun rezultat, ci de un rezultat bun, o realizare importanta etc.

Perfectionismul ii determina sa alerge intotdeauna dupa rezultate si sa considere ca orice lucru pe care nu-l fac foarte bine reprezinta un esec.

Uneori, chiar si atunci cand totul este la superlativ, cand castiga primul loc, nu se bucura de rezultatul obtinut, pentru ca se concentreaza deja pe urmatoarea competitie, ajungand sa participe in final la o vanatoare de rezultate'.

Sau, dimpotriva, se pot situa in alta zona a perfectionismului – aceea a amanarii unor actiuni, din teama de a nu gresi!

 

Cum au ajuns copiii la perfectionism

Au preluat un model din familie. De exemplu, de la mama care are o cariera impresionanta, vrea sa fie si o gospodina perfecta, vrea ca totul sa straluceasca de curatenie etc.

Au internalizat indemnurile celor din familie: Trebuie sa fii cel mai bun!', Trebuie sa iei numai 10!'. Ca urmare, vor fi calauziti in ceea ce fac de aceste devize si pot ajunge sa considere ca ei sunt valorosi numai daca sunt cei mai buni in ceea ce fac.

Parintii le pot induce copiilor acest perfectionism si prin ceea ce fac in relatie cu ei, nu numai prin ceea ce le spun. De exemplu, daca parintele il roaga pe copil sa curete acvariul si, dupa ce copilul termina, parintele il curata din nou, atunci mesajul receptionat de copil poate fi: Nu te-ai descurcat suficient de bine, trebuie sa te straduiesti mai mult!'.

Au un parinte care le acorda atentie numai atunci cand obtin rezultate foarte bune, sau poate au o bunica ce face comparatie intre nepoti.

Parintii nu au nici cea mai mica idee ca au avut o contributie' in a-i determina pe copii sa fie perfectionisti. Acestea sunt, de fapt, acele situatii in care parintii trec prin momente delicate (divort, pierderea locului de munca) si atunci, copilul, din dorinta de a nu-si impovara suplimentar parintele, se straduieste sa ia note foarte bune, sa castige concursul de dans, sa fie intotdeauna pe locul intai. Poate exista si situatia in care parintele sufera foarte mult dupa pierderea unei persoane foarte dragi si copilul, daca este mic, poate internaliza acea durere fara sa inteleaga nimic din ea, si poate incerca apoi sa faca totul foarte bine pentru a-si vedea parintele fericit.

 

Solutii pe care parintii le pot adopta in relatia cu copilul lor

Sa-i arate copilului ca-l iubesc neconditionat si ca el este aceeasi persoana iubita si valorizata, chiar daca obtine un rezultat mai putin bun la un concurs.

Cand copilul are un moment de tristete sau furie pentru ca nu a obtinut cel mai bun rezultat la o anumita activitate sau la un concurs, parintele trebuie sa fie alaturi de el, validandu-i emotiile: Inteleg ca esti trist, furios.' (in loc sa-i spuna Lasa, nu-i nimic!' sau Nu era mare lucru!' – afirmatii care l-ar face pe copil sa se simta neinteles). Apoi, il poate ajuta sa vada lucrurile din alta perspectiva: Desi nu ai obtinut rezultatul pe care ti l-ai dorit, eu m-am bucurat mult de creativitatea de care ai dat dovada!' sau Hai sa ne amintim impreuna de momentul in care ai realizat impreuna cu colegii tai primul numar din revista scolii! Ce crezi ca te-a ajutat atunci sa ai succes?'. In felul acesta, parintele il ajuta pe copil sa-si aminteasca de talentele si abilitatile lui, il ajuta sa-si descopere propriile resurse pentru a face fata dificultatilor.

Prin modul in care se comporta, parintele sa fie un model pentru copil. La jocurile in familie sa se accentueze placerea jocului si nu bucuria rezultatului.

Atunci cand copilul participa la un proiect sau concurs, e important ca parintele sa-i aprecieze efortul, sa puna accent pe acesta, si nu pe rezultat: Ma bucur ca ai jucat fairplay!' sau Te felicit pentru pasiunea cu care ai lucrat la acest proiect!'.

Chiar daca parintii trec prin momente mai delicate (divort, pierderea locului de munca sau chiar pierderea unei persoane dragi), e important sa-i spuna copilului: Asa cum probabil ai observat si tu, acum trec printr-o perioada dificila. Cu toate acestea, tu esti cea mai importanta persoana pentru mine si vreau sa stam de vorba si sa stiu sa ce te framanta.'

Atunci cand parintii si copilul participa impreuna la diverse activitati si lucrurile nu ies asa cum si-au dorit, este un bun prilej sa se amuze impreuna de micile greseli facute:  Noi ne gandeam ca vom castiga concursul de sanius si, de fapt, ne-am rasturnat cu sania si ne-am transformat in niste oameni de zapada. A fost foarte amuzant!'. In felul acesta, copilul va invata ca e omeneste sa faci greseli, ca poti folosi umorul pentru a depasi unele situatii dificile si apoi poti invata din greseli. De asemenea, pot folosi anumite sloganuri: Nimeni nu e perfect!', Orice greseala iti ofera posibilitatea sa inveti ceva!', care sa-i ajute sa ramana tonici si optimisti atunci cand gresesc.

Luand in considerare iubirea neconditionata ca element central in relatia cu copiii si alegand cu dragoste si intelepciune  solutiile care se potrivesc cel mai bine situatiei lor familiale, parintii pot oferi celor mici oportunitatea de a-si descoperi si valorifica talentele, abilitatile si, in acelasi timp, de a fi imperfecti si fericiti!

 

Autor: Daniela Stanciu, psihoterapeut, 0745 089985, www.aventuradezvoltarii.com

Foto: Mother and daughter hugging outdoor

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Perfectionismul – o povara pentru copii
Perfectionismul – o povara pentru copii

Perfectionismul este o adevarata povara pentru copii, avand in vedere faptul ca ii priveaza de bucuria jocului, a competitiei, de entuziasmul celebrarii unei victorii, chiar daca nu este vorba neaparat de locul intai, cel mai bun rezultat, ci de un rezultat bun, o realizare importanta etc.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste