Now Reading
Sa vorbim despre sex cu copiii nostri adolescenti

Sa vorbim despre sex cu copiii nostri adolescenti

Revista Psychologies


Cine vorbeste? Parintele care se simte cel mai confortabil. Mama sau tata isi pot imparti aceasta sarcina in mod egal.

Dar daca ne simtim mult prea jenati, putem incuraja copilul-adolescent sa vorbeasca cu un medic sau cu un adult de care se simte apropiat.

Scopul este sa evitam sa il lasam fara sustinere. A ne ajuta copilul sa isi dezvolte un respect de sine solid, precum si capacitatea de a rezista agresiunilor sau impulsurilor reprezinta telul acestei misiuni educative si un atu serios pentru sexualitatea sa viitoare.

Astfel, copilul va putea rezista presiunii grupului sau a unui partener, si nu va fi antrenat mai tarziu in practici pe care de fapt nu si le va dori, sau care il vor afecta emotional.

Pudoarea si intimitatea sunt alte doua notiuni care trebuie cultivate de-a lungul copilariei, si care trec prin respectul spatiului personal si corporal.

Daca are impresia ca toata lumea are dreptul de a accede la intimitatea sa, de exemplu, de ce copilul nu si-ar expune viata sexuala pe internet?

A transmite un discurs despre sexualitate nu inseamna a tine o morala. Miza este de a le da tinerilor mijloacele necesare pentru a lua deciziile in cunostinta de cauza. Pot refuza o relatie care nu le este pe plac, pot stabili limite atat pentru ei, cat si pentru ceilalti.

Daca parintele afla ca adolescentul sau practica niste lucruri cu care nu este de acord, in niciun caz sa nu il faca de rusine in fata lumii!

Pentru ca, adesea, tanarul a trecut la fapte fara a reflecta prea mult, impins fiind doar de impulsul de moment si de context. In schimb, va fi marcat pe viata daca parintii il vor trata ca pe un pervers.

Continuati, deci, dialogul fara a dramatiza, dandu-le mereu repere. Fara a uita sa abordati subiectul homosexualitatii, explicandu-le ca a iubi o persoana de acelasi sex nu este nici condamnabil, nici maladiv.

Preadolescentul, apoi adolescentul, va fi linistit stiind ca preferinta sa sexuala nu va fi sursa unei respingeri.

Sa nu uitam dragostea

Este esential sa le vorbim copiilor despre dragoste.
„Freud s-a oprit la sexualitatea genitala, as mai adauga eu sexualitatea idealizata“, explica Gérard Bonnet.

„Ea este cea care ia in considerare tandretea, fidelitatea, ingrediente care procura bucurie. Or, adolescenta nu este ea perioada idealizarii prin excelenta?“ Generalizarile negative despre sexualitatea adolescentina sunt, de asemenea, de evitat.

Tinerii se identifica cu etichetele pe care le lipim noi. Se pot simti incompetenti si nuli daca nu au incercat „totul“. Astfel, poate fara sa vrem, ii inchidem intr-un cerc vicios, distrugator.

Rari sunt adolescentii care simt nevoia de a-i trata pe ceilalti drept obiecte sexuale sau de a fi ei insisi tratati astfel!

Chiar si cei mai libertini adulti in final nu au decat o singura dorinta: sa intalneasca o persoana care sa ii iubeasca, sa ii respecte si cu care sa poata impartasi totul.

Brutalizata de o societate a imaginilor hipersexualizate, majoritatea adolescentilor viseaza, de asemenea, sa traiasca o frumoasa poveste de dragoste.

Editare de Andreea Radulescu

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top