Sentimentul de vinovatie la copii
Vinovatia excesiva ii face adulti tristi, fara initiativa, usor de manipulat, care se implica in relationari ce nu le fac bine. Pentru a evita acest deznodamant este important sa ne crestem copiii fara a le dezvolta sentimentul exagerat de vinovatie. Iata cum.
Origini
Sa nu uitam ca cei mici ne considera cele mai importante persoane din viata lor! Iar ceea ce se intampla cu noi, atat la nivel fizic, cat si emotional, are un impact foarte puternic asupra lor.
Absenta, vatamarea noastra fizica sau suferinta noastra psihica au efecte serioase in dezvoltarea copiilor.
Radacinile vinovatiei se gasesc in copilaria timpurie. De acolo incep sa se construiasca toate credintele care ne vor coordona apoi viata. Atentia pe care o acordam dezvoltarii celor mici pe parcursul copilariei se va reflecta in functionarea lor ca adulti.
Ce putem face pentru a creste copii fara sentimente puternice de vinovatie
Sa cunoastem si sa avem grija de nevoile sale emotionale, specifice fiecarei varste prin care trece. Sa nu impiedicam, de exemplu, nevoia de explorare sau pe cea de autonomie atunci cand este natural sa apara.
Sa recunoastem aceste nevoi si in interiorul nostru si sa le implinim, pentru a nu fi frustrati si a plasa implinirea lor in responsabilitatea copiilor.
Nevoia ta de sens in viata trebuie sa o gasesti raportata la propria existenta si nu prin rolul de parinte, pe care il poti incarca cu asteptari exagerate.
Datorita faptului ca sistemul emotional al copilului este deosebit de sensibil, el se conecteaza direct si profund cu starile noastre reale. De aceea, nu il lasa sa preia si sa se simta responsabil pentru emotiile tale, pentru neimplinirile tale.
Explica-i ce simti si nu il lasa sa creada ca starea ta neplacuta este din cauza lui. Chiar si la varste foarte mici, cand inca nu verbalizeaza, poti fi sincer/a cu copilul si ii poti povesti despre ce simti cu adevarat.
Arata respect si consideratie fata de unicitatea copilului tau, nu il forta sa devina altcineva doar pentru ca tie nu iti sunt pe plac alegerile lui.
Evita perfectionismul, critica si expectatiile nerealiste. Cu siguranta vrei sa cresti un copil flexibil si creativ, care sa gaseasca singur solutii la problemele pe care le intampina; sustine-l si incurajeaza-l cand greseste sau cand nu reuseste.
Permite-i sa se exprime, sa se exteriorizeze si sa aiba incredere sa iti spuna ce simte, fara teama de a fi pedepsit. Chiar daca a refuzat sa fie pupat de matusa ta preferata despre care ti-a spus ca nu o suporta.
Identifica, in familie, comportamentele ce genereaza vinovatie si opreste-le. Ai incredere in capacitatile native ale copilului de a fi empatic si bun, si de a sti cum sa isi regleze comportamentul fara sa fie fortat prin conditionare.
Aspecte pozitive ale vinovatiei moderate
Vinovatia moderata ne ajuta sa luam decizii sanatoase cu privire la noi insine si la ceilalti, caci ne semnaleaza daca facem ceva ce lezeaza, permitandu-ne sa ne corectam.
Bazandu-ne pe empatie ca pe un sistem de ghidare emotionala, ne putem da seama cand ceva din actiunea noastra il afecteaza pe celalalt.
Sentimentul sanatos de vinovatie intervine cand realizam aportul nostru la starea respectiva si reusim sa ne modificam abordarea.
In limite normale, vinovatia ne ajuta sa avem in vedere si binele celorlalti. Cand nu este excesiva, vinovatia ne permite sa ramanem conectati la ei.
O suprasolicitare a empatiei si a sentimentului de vinovatie in perioada copilariei conduce, mai tarziu, la cealalta extrema, la fel de patologica: diminuarea si chiar disparitia vinovatiei.
Lipsa empatiei semnaleaza inchidere emotionala si incapacitate de empatie, datorate instalarii unei protectii masive fata de emotiile dureroase personale si ale altora.
Autor: Veronica Cristea, psiholog clinician, consilier psihanalitic
0729.397.743